Overheid worstelt met databeveiliging

Eigen personeel vormt vaker risico dan dreiging van buiten

Dit artikel delen:

Het uitlekken van gevoelige informatie blijft een probleem. Het risico zit niet alleen in usb-sleutels en weggegooide pc’s, maar ook in doormailen naar huis.

Nederlandse organisaties hebben in toenemende mate last van ict-bedreigingen van binnenuit. De overheid lijdt daar meer onder dan het bedrijfsleven en blijkt meer moeite te hebben met het aanpakken ervan. Dat blijkt uit een eind deze week verschijnend rapport van Marqit. Die ict-marktplaats heeft een onderzoek uitgevoerd onder 843 ict- en algemeen managers uit diverse sectoren in Nederland en België.

USB-sleutels

Ook het opslaan van zakelijke data op usb-sleutels komt bij overheidsorganen vaker voor: 51 procent tegenover 46 procent in de profitsector. Het gemiddelde ligt op 47 procent.

Dreigingen van buitenaf komen minder vaak voor. De respondenten noemen virusuitbraken (50 procent), phishing (22 procent) en kraakpogingen (20 procent) als externe gevaren waar zij last van hebben.

Een ander vaak onderschat risico is dat van fysieke diefstal van computerapparatuur. Bij 52 procent van de respondenten zijn wel eens pc’s, laptops en mobiele apparaten gestolen door het eigen personeel. Ook hier springt de overheid eruit: 59 procent van de ondervraagde overheidsinstanties lijdt onder diefstal van ict-apparatuur en de informatie daarop. Grotere organisaties zijn daarvan twee keer zo vaak slachtoffer als het midden- en kleinbedrijf. Twee op de drie bedrijven met meer dan honderd werknemers heeft last van diefstal, tegenover 30 procent van de middelgrote en kleine ondernemingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-05-19T09:17:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.