Mobiele beveiliging onderbelicht

Dit artikel delen:

Werknemers worden steeds mobieler, maar bedrijven hebben weinig aandacht voor beveiliging op dit punt.

Meer dan de helft van de Nederlandse werknemers werkt mobiel, maar bedrijven zijn zich niet bewust van de noodzaak van beveiliging van die mobiliteit. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau IDC onder 625 Europese it- en zakelijke beslissers bij bedrijven met meer dan vijftig werknemers. Minder dan de helft dacht er in 2005 over na om te investeren in beveiliging voor mobiele apparatuur. Ongeveer 20 procent had daar helemaal geen oren naar.

Benelux middenmoot

Volgens Renske Ellens, senior analist van IDC, is de Benelux niet uitzonderlijk in het gebrek aan aandacht voor beveiliging van mobiele apparaten. “De cijfers laten zien dat de Benelux een middenmoter is.” Iets meer dan 40 procent van de onderzochte bedrijven in de Benelux zegt te willen investeren in mobiele beveiliging. Spanje scoort nog lager dan de Benelux; onder de 40 procent. In Italië en Duitsland is er duidelijk meer aandacht voor beveiliging van de mobiliteit. Voor Italië geldt dat bijna 60 procent over investeringen nadenkt of al vergevorderde plannen heeft voor mobiele beveiligingsoplossingen. Duitsland heeft zowel een grote groep bedrijven die de plannen heeft klaarliggen of er over nadenkt (50 procent), als een redelijk grote groep die niet wil investeren in mobiele beveiliging (ruim 25 procent).

Ellens spreekt tegen dat het probleem een eventuele laksheid van werkgevers of werknemers is. “Het probleem is bewustwording. Mensen moeten zich er bewust van worden dat er een probleem is. Veel bedrijven zien de gevaren nog niet.” Die bewustwording is niet alleen nodig vanwege het gevaar virussen ‘op te lopen’(die op een laptop letterlijk naar binnen gedragen kunnen worden), maar ook vanwege het risico van verlies of diefstal van mobiele apparaten als laptops, usb-sticks en mobiele telefoons. De beveiliging van laptops is vaak wel goed geregeld binnen een bedrijf. Het gebruik van bijvoorbeeld usb-sticks levert echter nog wel eens problemen op. “Bedrijven zijn zich nog niet altijd even goed bewust van de risico’s. Daar wordt helaas nog te weinig over nagedacht.”


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-05-19T09:17:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.