Managed hosting door True

Gespuisopruimer voor Windows

Test Spyware Doctor 5.0 & Enterprise 3.0

Dit artikel delen:

Een van de grootste gevaren voor de surfende Windows-gebruiker is besmetting van de pc door malware. Er bestaat veel software die daartegen beschermt. PC Tools heeft een nieuwe versie uit van Spyware Doctor, die we hebben getest.

PC Tools is een Amerikaans bedrijf dat hulpprogramma’s maakt voor Windows, waaronder het interessante Registry Mechanic om het Windows-register te zuiveren. Het bedrijf heeft ook een antivirusprogramma en een antimalwareprogramma. Dit laatste heet Spyware Doctor. Als je dit koopt, kun je ook het antivirusprogramma erbij krijgen voor slechts 10 dollar meer. Spyware Doctor Starter Edition is ook toegevoegd aan het gratis te downloaden Google Pack. Volgens PC Tools zelf kaapt hun Spyware Doctor de hoogste prijzen weg bij vrijwel alle testen van allerlei tijdschriften en websites wereldwijd. Dat kan qua reclame tellen. Nog steeds volgens PC Tools beschermt Spyware Doctor tegen deze lijst van malware: spyware, adware, spywaretrojans, keyloggers, identiteitsdiefstal, kapers, traceerbedreigingen, valse anti-spywaresoftware, ongewenste software, phishing, pop-ups en ‘slechte’ websites. Eens kijken of dat allemaal klopt.

Gebruik

Zodra je de software downloadt en installeert, spreekt PC Tools automatisch je eigen taal, ook in het Nederlands. De bedieningsinterface is gemakkelijk gehouden. Links is een hoofdmenu met slechts vier rubrieken: Status, Scan starten, OnGuard (residente bescherming) en Instel-lingen. Helemaal bovenaan rechts vinden we er nog twee: SmartUpdate en Hulp. Voor een scan kun je kiezen tussen een ‘intelliscan’ (scant slechts een beperkt aantal gebieden in Windows), een ‘volledige scan’ en een ‘aangepaste scan’. Ook dat is duidelijk.

Het OnGuard-menu omvat zeven verschillende ‘controleurs’: browser (alleen voor IE), cookie, bestand, keylogger, netwerk, proces en startup. Elk van deze controleurs kun je apart in- en uitschakelen en ze controleren elk een ander onderdeel van het sys-teem. Onder instellingen vinden we algemene instellingen, geplande taken, geschiedenis, actielijst, quarantaine, scaninstellingen en het Spyware Doctor-netwerk. Met dat laatste delen alle gebruikers informatie over verdachte bestanden, zodat eventuele gevaren veel sneller opgespoord en verholpen kunnen worden. De actielijst vermeldt alle acties en onderdelen die je wilt blokkeren.

Wij probeerden een kwaadaardige website uit met IE (http://riviera.cc; niet naartoe surfen als je geen goede antimalwaresoft-ware hebt draaien!). Die werd niet geblokkeerd, maar toen er een programmaatje zichzelf probeerde te installeren werd dat wel degelijk tegengehouden door Spyware Doctor. Tenminste: dat meldde hij, maar toen we een volledige scan vroegen bleek er toch een CoolWebSearch-element in onze test-pc te zitten.

Onze standaardtest voor antimalwaresoftware is echter de gratis verkrijgbare mp3-speler FreeMP3Player, die ettelijke honderden schadelijke programma’s in een systeem installeert. Spyware Doctor rapporteerde keurig dat allerlei software probeerde ons systeem te veranderen en dat hij die blokkeerde. Een volledige scan vond echter 175 infecties in ons systeem terug, waaronder de volgende: BookedSpace, BargainBuddy, nCase, DownloadWare, eBates, Network Essentials en IEPlugin. We kozen uiteraard voor het verwijderen van deze infecties. Op het einde daarvan meldde Spyware Doctor dat ons systeem schoon was, maar dat hij het wel moest herstarten. We lieten daarna nogmaals een scan uitvoeren en die concludeerde dat ons systeem volledig schoon was. Een handmatige controle leerde ons dat er inderdaad geen malware meer aanwezig was.

Voor grotere bedrijven is er de Spyware Doctor Enterprise-editie met centraal beheer, rapportage, centrale configuratie van de clients en centrale vernieuwing van de ‘signatures’.


Conclusie

Als Spyware Doctor blokkeringen meldt, is een volledige scan aan te raden. Dan pas ben je zeker dat alles verwijderd wordt. Als je die extra stap niet vergeet, kunnen we het product wel aanraden.

Productinfo

Product: Spyware Doctor 5.0, zie www.pctools.com/nl/spyware-doctor; Enterprise 3.0, zie www.pctools.com/nl/spyware-doctor-enterprise/
Producent: PC Tools; www.pctools.com
Leverancier: PC Tools, zie www.pctools.com/nl/spyware-doctor/purchase/
Adviesprijs (excl. BTW): 29,95 dollar (één pc; er bestaat ook een Enterprise-editie 3.0 vanaf 249 dollar voor 10 pc’s). De Starter Edition is inmiddels ook toegevoegd aan het gratis te downloaden Google Pack.
Systeemvereisten: Windows 2000, XP of Vista

De kern

* Spyware Doctor is een antimalwareprogramma met uitgebreide residente ‘controleurs’.

* Het programma werkt goed, maar vereist van de gebruiker een volledige scan na iedere blokkeringsmelding om helemaal zeker te zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-10-05T00:00:00.000Z Johan Zwiekhorst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.