Serie: Veilig back-uppen van Windows-werkstations

Symantec Backup Exec System Recovery

Deel 4

Dit artikel delen:

Symantec richt zich vrijwel exclusief op alles wat maar met beveiliging en gereedschapssoftware te maken heeft. Bij beveiliging hoort ook een goeie back-up en daarvoor hebben ze een paar jaar geleden de bekende back-upsoftwareproducent Veritas overgenomen. Die back-upsoftware dient als basis voor de Symantec Backup Exec System Recovery Desktop Edition. Naast Windows ondersteunt Symantec ook Linux, maar alleen SuSE en RedHat.

Ook Symantec integreert beeldkopieën en individuele bestanden back-uppen in één oplossing. De beeldkopie heet bij Symantec echter een ‘recovery point'. Dit herstelpunt vormt de basis van alles, dus eist de software ook dat je dat als eerste aanmaakt. Dat kun je dan bijvoorbeeld wekelijks of zo herhalen. Naast het herstelpunt zorg je ook voor back-ups van bestanden. Symantec helpt je door bij het herstelpunt ook een extra kopie aan te maken van alle documenten op jouw werkstation. Als je een specifieke bestandenback-up kiest, presenteert Back Exec je een lijst van bestandencategorieën met de nadruk op documenten. Zo back-up je snel wat belangrijk is.
Voor het herstel doe je het omgekeerde. Je zoekt in de gemaakte back-ups naar wat je wil herstellen, en geeft dan de opdracht tot herstel. Een eigenaardigheid is dat Back Exec kennelijk geen enkele log bijhoudt over herstelprocedures, terwijl die wel bijgehouden worden voor alle back-ups.
In tegenstelling tot Acronis heeft Symantec de ‘Restore Anyware Technology', voor het herstel op andere hardware, standaard bij deze Desktop-editie gevoegd. Individuele mappen en bestanden kunnen opgespoord worden met een ingebouwde zoekmotor of met behulp van Google Desktop, dat in Back Exec geïntegreerd kan worden. Bij een back-up kan een tweede back-uplocatie opgegeven worden. Zo zou je bestanden kunnen back-uppen naar een usb-schijf en ook nog naar een ftp-server voor de ultieme veiligheid. Dat back-uppen kan uiteraard volledig geautomatiseerd. Het back-upschema kun je opvragen in een prachtig uitgewerkte Graphical User Interface (GUI).
In die GUI vinden we helemaal bovenaan vijf hoofdrubriekpictogrammen: Home, Status, Tasks, Tools en Advanced. Het is dan ook een beetje verwarrend als de home page in grote letters bovenaan ‘Status' toont, terwijl de Status-pagina bovenaan een soort agenda laat zien en onderaan in het klein de status van de c:-drive. Het pictogram Tasks bevat back-up-, herstel- en conversietaken. Back-ups en conversies zijn telkens onderverdeeld in een normale en een eenmalige onafhankelijke taak. Conversies gaat over de conversie van een herstelpunt naar een VMWare virtuele harde schijf voor gebruik in een VMWare ESX (server)- of ESXi (hypervisor)-omgeving. Daarnaast kun je bij back-up en herstel telkens kiezen voor een compleet systeem (herstelpunt) of individuele bestanden en directory's. De grote nieuwigheden in deze versie zijn overigens de (vrij laattijdige) ondersteuning voor Windows 7 en de VMWare virtualisatieomgevingen.

Praktijk

De GUI is gebruikersvriendelijk, behalve bij het herstellen van bestanden en directory's. Dan moet je toch even uitkijken wat je waar moet kiezen. Het is niet zo handig dat er geen echte verkenfunctie is voor de bestanden en directory's. Het systeem verwacht dat je met behulp van een zoekfunctie werkt om de bestanden en directory's te kiezen. Wel even opletten, want als je een hoop bestanden en bijhorende directory's in een zoeklijst markeert voor herstel, worden ze niet met behoud van de oorspronkelijke directorystructuur hersteld!
Het aanmaken van de systeemkopie duurde 52,5 minuten en dat is langzamer dan bij Acronis. Maar het back-uppen en herstellen ging met respectievelijk 7,5 en ongeveer 3 minuten heel wat sneller. Eén bestand snel herstellen gebeurde binnen 4 seconden.

Productoordeel

Symantec Backup Exec System Recovery Desktop Edition werkt vlot en foutvrij, maar de herstelprocedure zou gebruikersvriendelijker moeten. Een zoekfunctie opdringen voor het herstel is volgens ons geen goede keuze. Wij verkiezen een standaard ‘browse'-dialoog met als optie een zoekfunctie. Kunnen herstellen naar ongelijke hardware vinden we wel een pluspunt.

Productinfo

Product: Backup Exec System Recovery Desktop Edition
Producent: Symantec, www.symantec.com
Leverancier: zie www.symantec.com/nl/nl/partners/
Adviesprijs (excl. BTW): 62,57 euro pp. met basic support; licentiepacks verkrijgbaar.
Systeemvereisten: Windows XP of hoger, maar er is ook een Linux-versie voor SuSE en RedHat.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-02-21T08:25:00.000Z Johan Zwiekhorst
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.