Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

De ICT-securityzondes van Hillary Clinton

27 juli 2016 - 14:526 minuten leestijdAchtergrondSecurity & Awareness
Jasper Bakker
Jasper Bakker

De publieke ophef is flink, de politieke inzet is hoog en de technische details zijn opmerkelijk te noemen. De ict-securityzonde van Hillary Clintons byod-mailserver blijkt meervoudig te zijn.

De Amerikaanse politica Hillary Clinton ligt onder vuur. Dit overkomt politici en zeker presidentskandidaten natuurlijk geregeld, maar in het geval van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken speelt de factor ict mee. Het gaat om hete hangijzers als overheids-ict, security, en haar eigenhandige ‘invoering’ van het populaire byod (bring your own device): voor haarzelf. Tijdens de vier jaar van haar ministerschap heeft Hillary Clinton namelijk een eigen mailserver gebruikt voor haar werk.

Speerpunt security

Het is dan ook ironisch dat één van de tech-speerpunten in haar beleidsagenda juist ict-beveiliging is. De eind juni geopenbaarde beleidsplannen van de presidentskandidate richten zich specifiek op technologie en innovatie. Daarbij ontvouwt Hillary Clinton plannen om breedbandtoegang te geven aan alle Amerikaanse huishoudens, om sommige studieleningen kwijt te schelden voor tech start-ups, om investeringen te doen voor ict-onderwijs, en om een nationale commissie voor digital security op te richten, schreef techmagazine Wired al.

Digitale security is nu net de kern van de affaire over haar privémailserver. Deze doodzonde in de ogen van securityprofessionals is namelijk begin vorig jaar aan het licht gekomen. De topvrouw van de regering Obama heeft de officiële ict van haar departement bewust omzeild. In plaats van de officieel verschafte ict-middelen (apparaat, mailaccount en maildienst) heeft ze voor het gemak een eigen mobiele device plus eigen mailserver gekozen.’Ik dacht dat het makkelijker zou zijn om maar één device mee te dragen voor mijn werkmails en mijn persoonlijke mails, in plaats van twee’, luidde haar officiële reactie.

Gemak wint

Let op: het gaat niet alleen om een eigen apparaat en ook niet om alleen een eigen mailaccount. Laatstgenoemde is wat de Nederlandse EZ-minister Henk Kamp ook blijkt te gebruiken voor zijn politieke werk. De Amerikaanse minister Clinton heeft een complete eigen mailserver laten optuigen, door een it-medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Die ‘medeplichtige’ heeft de serverinstallatie geïnstalleerd, beheerd en onderhouden.

Daarbij is de salariëring voor dit ‘buitendienst-werk’ niet gekomen vanuit de werkgever, maar vanuit de gebruiker. De Clinton-familie heeft de it’er betaald voor zijn werk. De man heeft van het ministerie van Justitie immuniteit gekregen voor zijn bijdrage aan de mailserverzondes van Hillary Clinton. De immuniteit lijkt verbonden met zijn medewerking aan het formele onderzoek van de FBI naar de affaire.

FBI: Extreem zorgeloos

De indruk die begin dit jaar leefde, was dat het FBI-onderzoek tot een formele aanklacht zou leiden. Die gedachte is verrassend genoeg onjuist gebleken. Begin juli heeft de Amerikaanse misdaadonderzoeksdienst het onderzoek afgerond. FBI-directeur James Comey sprak van ‘extreem zorgeloze omgang met zeer gevoelige en topgeheime informatie’ door Hillary Clinton en haar stafmedewerkers. Deze conclusie is door de directeur naar buiten gebracht in een uitgebreide verklaring, waarin hij ook het onderzoekswerk heeft uiteengezet.

Onderzoekers van de FBI hebben luttele tienduizenden externe e-mails van Hillary Clinton onderzocht. Een deel daarvan moest eerst nog worden hersteld, onder andere vanaf andere apparaten en eventuele ontvangers. Sommige berichten waren namelijk gewist door Clinton, maar andere ontbraken vanwege migraties van de mailserver. Daarbij is bijvoorbeeld in 2013 de vorige Exchange-versie verwijderd, waardoor mailbestanden als loze puzzelstukjes achterbleven.

Meerdere mailservers

‘Ik heb de enkelvoudige term ‘e-mail server’ gebruikt in de omschrijving van de oorzaak voor ons onderzoek. Het blijkt echter gecompliceerder te zijn’, aldus FBI-directeur Comey in zijn verklaring. ‘Minister Clinton gebruikte diverse verschillende servers en beheerders van die servers in haar vier jaar bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.’ Daarnaast heeft ze vele mobiele apparaten gebruikt om e-mails op dat persoonlijke maildomein te bekijken en te versturen.

Hierbij zijn ook migraties in de back-end aan de orde geweest, wat het mailonderzoek van de FBI heeft bemoeilijkt. Zodra nieuwe servers en apparatuur in gebruik werden genomen, werden oudere servers offline gehaald en opgeslagen of ontmanteld. Het bij elkaar sprokkelen van al deze puzzelstukjes was een moeizame onderneming, die duizenden uren werk heeft gekost, vertelt Comey. De formeel door Clinton overgedragen mails betrof dertigduizend stuks, maar de daadwerkelijke hoeveelheid was dus groter.

Vervolgens is deze berg berichten doorgespit en is de status van de informatie daarin gecontroleerd bij Amerikaanse overheidsinstanties. Van de dertigduizend mails is bepaald dat er 110 stuks in 52 mailconversaties geheime informatie bevatten. Die status van geheim of zelfs topgeheim gold op het moment dat die mails waren verzonden of ontvangen. Acht van de mailconversaties bevatten topgeheime informatie, 36 waren geheim, en acht waren vertrouwelijk. Daarnaast is de informatie in ongeveer tweeduizend e-mails naderhand hoger ingeschaald naar de status van ‘vertrouwelijk’.

Hackgevaar

Verder hebben de FBI-onderzoekers ook gekeken naar mogelijke inbraak op de mailserver door kwaadwillenden, zoals ook buitenlandse mogendheden. ‘ We hebben geen direct bewijs gevonden van een succesvolle hack op het persoonlijke e-maildomein van minister Clinton, in de diverse configuraties sinds 2009’, verklaart Comey. Security-experts reageren met scepsis op deze woorden, maar zij zijn niet de enigen.

De FBI houdt zelf ook een belangrijke slag om de arm: ‘Gezien de aard van het systeem en van de mogelijke aanvallers, schatten we in dat het onwaarschijnlijk is dat we zulk direct bewijs zouden zien.’ Comey zegt dat zijn dienst inschat dat kwaadwillenden zich toegang hebben verschaft tot de mailaccounts van mensen waarmee de toenmalige minister communiceerde vanaf haar persoonlijke account. Ook heeft Clinton haar persoonlijke mailserver gebruikt wanneer ze buiten de VS was. ‘Gezien deze combinatie van factoren, schatten wij in dat het mogelijk is dat kwaadwillenden toegang hebben verkregen tot het persoonlijke mailaccount van minister Clinton’, zegt de FBI-topman.

Advies: niet vervolgen

Ondanks deze en andere opvallende bevindingen is de FBI van mening dat er geen basis is voor een aanklacht tegen presidentskandidaat Hillary Clinton. Directeur Comey heeft dit als formeel advies gegeven, waar het ministerie van Justitie gehoor aan heeft gegeven. Daarover speelt nu weer ophef. Zo is de publieke respons op deze ‘amnestie’ negatief, blijkt uit een peiling naar het FBI-advies voor geen vervolging.

Daarnaast wil een onderzoekscommissie van het Amerikaanse Congres weten waarom Justitie geen aanklacht tegen Hillary Clinton wil doen. Een gewone ambtenaar zou namelijk flink bestraft worden voor het omzeilen van regels die gelden voor overheids-ict, zoals de presidentskandidate heeft gedaan. Ontslag, het intrekken van beveiligingsbevoegdheden en mogelijk strafrechtelijke vervolging zou dan aan de orde zijn.

De openbaar aanklager stelt in een formele hoorzitting dat het ministerie alle relevante feiten heeft overwogen en grondig onderzocht, voordat het advies van de FBI is geaccepteerd. Verder commentaar geven zou ongepast zijn, verklaart de openbaar aanklager. De vraag is of de kous hiermee af is en of de ict-zondes van Clinton haar worden vergeven.

In de zomer van vorig jaar bezweerde Clinton nog dat zij nooit geheim materiaal heeft verzonden via haar eigen mailserver.

Meer over

BYOD

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    Beveiliging en IT samen sterk tegen bedreigingen

    Deze paper geeft concrete strategieën en handvatten om IT en Security effectiever te integreren.

    Meer lezen

    Gebouw TU/e
    ActueelCloud & Infrastructuur

    TU/e vervangt vpn en voegt mfa toe na cyberaanval

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Kort: Eigen ai-assistent Amsterdam, NIS2-manager Atos, DSA-check ACM en…

    AchtergrondData & AI

    ISO 42001 veelbelovend als standaard voor verantwoorde ai

    DDoS-aanval
    ActueelOverheid

    Kort: Stijging symbolische cyberaanvallen, nieuwe ceo GTIA, cijfers Wolters Kluwer

    man kijkt naar het korte nieuwsoverzicht van Computable
    ActueelCarrière

    Kort: Aanvalsdetectie ai-agents, kenniskloof cio’s, overnames Wolters Kluwer, Esprit ICT en Main

    Bord van Mediamarkt
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Mediamarkt licht ‘onbeperkte’ cloudopslag van eigen telecommerk toe

    2 reacties op “De ICT-securityzondes van Hillary Clinton”

    1. Johan Duinkerken schreef:
      29 juli 2016 om 08:00

      De verklaring is redelijk eenvoudig. Het opzetten van BOYM ondanks de onwettigheid en waarschuwingen over de slechte beveiliging waren juist de bedoeling om onder het mom van onkunde externe partijen toegang te laten verlenen tot (staats)geheimen in ruil voor zeer genereuze donaties aan de Clinton foundation.
      Wellicht een boute bewering maar als u even zoekt of hier een kern van waarheid in zit dan zult u genoeg vinden om eens wat dieper in te duiken.

      Login om te reageren
    2. KJ schreef:
      29 juli 2016 om 09:14

      http://tinyurl.com/hk78hth

      “Another set of emails released by the State Department shows the government agency had to disable several security processes just to get its server to accept email from Clinton’s private email address. ”

      Hier werden Security standaarden dus verlaagd om communicatie met de BYOD devices mogelijk te maken. En waarom al die moeite?

      Volgens het artikel omdat gebruik van het officiele State Department mail adres inhield dat haar mails mogelijk onthult zouden kunnen worden in FOIA requests (een soort WOB verzoek).

      Heeft natuurlijk alles te maken met presidential campaign, waarin de Democrats FOIA requests over Trump gebruikten om zoveel mogelijk vuile was te vinden. Zie de FOIA request list over Trump: http://tinyurl.com/z7pm443

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs