Torex-Hiscom stopt Elias

Huisartsen kiezen steeds vaker asp-oplossing

Dit artikel delen:

Torex-Hiscom stopt de nieuwbouw van Elias, een van de oudste his'en (huisartsinformatiesysteem). Aan de nieuwbouw op basis van de moderne database Caché is anderhalf jaar gewerkt. Alle onderzoek en ontwikkeling zal zich nu concentreren op het andere huisartsensysteem van de leverancier, Microhis.

Torex-Hiscom, onderdeel van het Britse Torex, automatiseert één op de drie huisartsen, met tot dusver twee systemen: Microhis (onder Windows) en Elias (onder MS-Dos/Mumps). Het automatiseert ook zo'n vijftig ziekenhuizen en 72 ziekenhuisapotheken. Voor Elias werd de toekomst langzaam somber: sinds 1999 vertrok elk jaar 10 procent van de gebruikers. De lokkende nieuwbouw met Caché hield hen niet binnen. De his-markt kent nu nog vier grote systemen.
Steeds vaker kiezen huisartsen één his per Districts Huisarts Vereniging, waarvan Nederland er 23 telt. De keuze ligt dus steeds minder bij de individuele huisarts. Dat was ook de reden om de nieuwbouw van Elias te stoppen: uit onderzoek van gebruikersvereniging Orego bleek dat het nergens op de shortlist stond.
De 850 huisartsen met Elias krijgen een "aantrekkelijk aanbod" om over te gaan op Microhis (1200 gebruikers). De leverancier verwacht de helft van de klanten binnen te houden.

Centraal systeem

"De his-markt blijft voor ons een kernactiviteit", zegt directeur Wim Botermans. "Dit is geen bezuinigingsoperatie. Er vallen geen ontslagen. Alle Elias-ontwikkelaars worden bij Microhis ingezet." De leverancier garandeert het onderhoud tot 1 januari 2007.
Sinds enkele jaren is de huisartsenmarkt flink in beweging. Regio's kiezen steeds vaker hetzelfde his en de interesse om via een asp met centraal draaiende systemen te werken groeit. Huisartsen werken vaker in deeltijd en in groepsverband, terwijl het huisartsentekort stijgt. Daardoor krijgt de patiënt vaker met meerdere artsen te maken. Automatisering voor de strikt solistisch werkende arts raakt dus uit de mode. Huisartsen kiezen steeds vaker een centrale asp-oplossing om verlost te zijn van het systeembeheer. Microhis draait in Amsterdamse regio al via het terminal/server-concept, maar nog niet op grote schaal.
De uitfasering van Elias zal pijn doen bij fervente gebruikers, maar de keuze lijkt verstandig en rationeel. Onderhoud van twee his'en is op termijn geen optie. Gebruikersvereniging Orego betreurt de uitfasering, maar heeft er ook begrip voor. "Het doet pijn, maar als de markt Elias niet kiest, is dat een keihard gegeven", zegt Orego-voorzitter Frank Garnier, zelf Elias-gebruiker, "Wij vertrouwen erop dat de leverancier een gratis conversie aanbiedt." Nederland telt vier á vijf regio's waar Elias het enige his is, vaak al sinds jaren, ingevoerd op initiatief van zorgverzekeraars.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-08-01T00:00:00.000Z Ton Smit
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.