Software verdringt planbord niet

Dit artikel delen:

"Planbordleveranciers hebben niets te vrezen van de softwarebranche", stelt Bernard van Noordwijk, voorzitter van het Nederlands Planning Collectief (NPC). De organisatie reikte onlangs de 'Planner van het jaar'-award uit aan Niek van der Plas, manager persoonsinformatievoorziening bij Centric IT Solutions.

Van der Plas: "De planning van consultants bij gemeenten deden we voorheen in Outlook, iedereen hield zijn eigen agenda bij. Het nadeel was dat je als planner een heleboel agenda's moest openen om overzicht te krijgen. Het was moeilijk dwarsverbanden te leggen op die manier. We hebben nu een planbord van 3,5 meter lang waarop we overzichtelijk kunnen aangeven wanneer wie waar zit. Dat soort overzichten krijg je niet op een beeldscherm."
Van Noordwijk onderstreept die stelling. "Planborden en plansoftware moeten naast elkaar ingezet worden. Met een planbord heb je overzicht over het grotere geheel, met software kun je snel en makkelijk muteren. Zolang de beeldbuisindustrie niet in staat is een beeldscherm te fabriceren met dezelfde afmetingen en prijs als een normaal planbord, hebben de fabrikanten van manuele plansystemen niets te vrezen. De computer en de pakketten kunnen het wel aan, maar de beeldbuis is een beperking."

Wisselwerking

Het NPC richt zich op het management in het Nederlandse bedrijfsleven. Het draagt de boodschap uit dat het bij planning gaat om een wisselwerking tussen manuele en digitale systemen. "In het begin was dat conflicterend. De mensen die met planningborden werkten, verafschuwden de computer en vice versa. Het resultaat van ons werk is dat op dit moment de meeste bedrijven erkennen dat het een samengaat met het ander", aldus Van Noordwijk. "Door de softwarehuizen, de computerindustrie en de leveranciers is het management langzamerhand opgevoed wat betreft planning. Ik heb het gevoel dat het bedrijfsleven de weg weet te vinden naar informatie en planningssystemen."
De afgelopen jaren waren slecht voor de algemene economie, maar de planningmarkt was stabiel en kende zelfs geringe groei. "Je ziet dat, als zich een recessie voordoet, planning aan belangstelling wint. Via een goede planning is te zien hoe het bedrijf ervoor staat. Het is een soort besturingsinstrument voor het management. In de it-branche valt op dat het centrale overzicht vaak ontbreekt, iedereen houdt een eigen planning bij. In de industriële branche en bij zorginstellingen is dat duidelijk anders."< BR> 
Nederlands Planning Collectief:
http://www.planbord.nl


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-01-16T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.