Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Meer dan programmerende handjes

mStack’ers denken met je mee

mStack

Doen wat je wordt opgedragen? Dat is niet de manier van werken bij mStack. De ontwikkelaars hebben een visie op hun vak. Bij de klant laten ze hun stem horen. Hans Enthoven: “Moeilijke boodschappen brengen we ook.”

Fijne managers. Pro-activiteit. Korte lijntjes. Platte organisatie. Zomaar wat termen die je opvangt in een gesprek met de software-ontwikkelaars van mStack. Inderdaad, allemaal containerbegrippen. Maar vraag even door en de impact blijkt luid en duidelijk. Zo beslissen de dertig medewerkers mee over alles wat met de organisatie te maken heeft. Ze denken mee over de strategische koers van het bedrijf, beoordelen hun leidinggevende in een jaarlijks functioneringsgesprek en hebben het laatste woord als er een nieuwe medewerker wordt aangenomen. Welkom bij mStack.

Alfa1

"Goede, testbare en onderhoudbare software schrijven, dat is wat wij doen"

Wat hieraan vooraf ging. Eerder dit jaar fuseerden de software-bedrijven GROUP9, mStack, Haystaq, bright-r en Merapar tot Alfa1. De nieuwe organisatie gaf toen al aan de middelmaat te lijf te willen gaan met specialistische kennis, passie voor het vak en bovenmatig getalenteerde medewerkers. Volgens de eigenaren Rob Slaats en Erwin van Dommelen hebben de medewerkers van Alfa1 “de drang om de beste te willen zijn”. Die eigenschappen, aangevuld met een grote mate van betrokkenheid, overlappen alle bedrijfsonderdelen en zorgen voor synergie.

mStack is het bedrijfsonderdeel van Alfa1 dat Microsoft-technologie levert aan klanten in de verzekeringsbranche, transportsector, e-commerce, fintech en high-tech. De consultants bouwen wat de klant vraagt, alleen of samen met een agile team van developers, testers, analisten en product owners. Wat houdt dat in de praktijk concreet in? We vroegen het aan software-ontwikkelaars en Microsoft-specialisten Stef Heyenrath, Hans Enthoven en Don Heuvelman.

Move naar de cloud

Stef: “De move van on-premise naar de cloud vinden wij interessant. Maar onze klanten willen wel maatwerk en Microsoft Azure is voor ons breed genoeg om te bouwen wat we willen. Door gebruik te maken van Azure, hebben de organisaties waarvoor wij werken hun eigen hardware niet meer nodig. Wij regelen alles voor hen. Goede, testbare en onderhoudbare software schrijven, dat is wat wij doen. Onze kennis zetten we zo breed mogelijk in.”

Hans: “We zijn meer dan programmerende handjes. Onze klanten verwachten van ons dat we meedenken. Moeilijke boodschappen brengen we ook.” Dat kan weleens wringen, zeker als organisaties top-down zijn ingesteld en geen tegenspraak gewend zijn. Hans maakte dat zelf twee keer mee maar voelde zich gesteund door het management: “Onze leidinggevenden hebben in zo’n situatie echt oog voor het belang van ons als medewerkers. Als we ons niet goed voelen bij een klant, worden we van het project gehaald. Bij ons staat medewerkertevredenheid op de eerste plaats. Tevreden medewerkers leiden tot tevreden klanten.”

Scrummaster

"Wij zijn een open bedrijf. We werken samen, we barbecueën samen"

Naast hun werk als software-ontwikkelaar vervullen Stef en Hans ook weleens de rol van scrummaster. Hans: “Bij het bedrijf waar ik nu werkzaam ben, word ik ingezet als scrummaster, niet fulltime maar naast mijn werk als programmeur. Dat is echt leuk om te doen. Ik faciliteer en verbeter het proces kort-cyclisch. Ik bepaal de volgorde van de werkzaamheden en wie wordt aangehaakt.”

Don, die enkele jaren geleden aan de wieg stond van mStack, heeft er bewust voor gekozen om zich volledig op het programmeren te storten: “Ik vind programmeren veel te leuk om los te laten. Zulke keuzes heb je bij dit bedrijf. We kijken samen wat we willen en hoe we daar komen. Ook bij de klant hebben we die ruimte. Kijk, ik wil iets maken waar ik helemaal achter sta. Als dit niet past bij wat de klant zoekt, gaan we samen op zoek naar een passende oplossing. Dat kan ook betekenen dat we mijn opdracht bij de klant niet voortzetten.”

Sollicitatie

Nieuwe medewerkers zijn welkom. Ze moeten wel communicatief, sociaal en nieuwsgierig zijn en graag problemen willen oplossen. Don: “Als je het liefst wegkruipt in een hoekje om te programmeren, dan pas je niet bij ons. Wij zijn een open bedrijf. We werken samen, we barbecueën samen, we bouwen samen aan deze organisatie. Al mijn collega’s zijn verschillend. Dat is het leuke aan mStack. Iedereen wordt gewaardeerd zoals hij of zij is, als er maar passie is voor het vak.”

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-21T11:54:00.000Z


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.