Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

'Straks raakt geheugen nooit meer vol'

Marktintroductie The Machine vóór 2020

Composable Infrastructure is de opmaat naar The Machine, een baanbrekend HPE-concept dat rond 2020 marktrijp zal zijn. De onderliggende memristor-technologie heeft geen energie nodig om data vast te houden. De beloftes zijn enorm en inmiddels is HPE open source-projecten gestart om de ontwikkeling van The Machine te versnellen. “Memory Based Computing heeft de toekomst”, aldus CTO Clemens Esser.

Met data kunt u slimme dingen doen. De manier waarop is echter aan slijtage onderhevig. De methodes waarmee u vandaag de dag met analytics en big data in de weer bent, kunnen heel veel beter, beweren technologen van HPE. De huidige computertechnologie kost teveel tijd en energie, kent teveel risico’s op het gebied van security, en is lastig te managen. Het moet anders, slimmer, sneller en efficiënter en HPE werkt aan nieuwe technologie met een radicaal andere benadering. Werktitel: The Machine.  

Clemens Esser, CTO van HPE Nederland, belicht de noodzaak van vernieuwing: “De cloud verbruikt onderhand evenveel energie als het hele Verenigd Koningrijk. Als dat zo doorgaat, hebben we in 2030 evenveel energie nodig als Europa, Afrika en Azië samen. En het gáát zo door, want computers zijn nauwelijks veranderd in de afgelopen zestig jaar. Qua technologie loopt de Wet van Moore op z’n einde.”

Star Trek Beyond-commercial

Het verhaal over The Machine doet het goed op verjaardagsfeestjes. En dat is precies zoals HPE het graag ziet. Neem nou de nieuwe Star Trek Beyond-commercial, die onlangs in de VS werd gelanceerd: ‘Star Trek Beyond meets The Machine and the future of technology begins.’ In de setting van een maandlandschap bezingen Star Trek-achtige astronauten ‘The Machine’, die in het begin van de 21ste eeuw op aarde een nieuwe methode introduceerde om 30 miljard connected devices in goede banen te leiden. ‘Just 30 billion?’

Met The Machine kunnen we volgens Esser “de Wet van Moore nieuw leven inblazen” omdat we het fundament voor computertechnologie opnieuw bouwen. Esser: “We werken straks niet meer met CPU-gedreven computers maar met Memory Based Computing (MBC). Er is geen energie meer nodig om data vast te houden en het geheugen raakt nooit meer vol. Daardoor kunnen we veel complexere problemen aan wat betreft logica vinden in data, vergelijkingen maken, etcetera.”

Memristor

“A massive leap forward”, vinden sommigen. Het gezaghebbende Amerikaanse zakenblad Fortune, dat CTO Martin Fink van HPE onlangs interviewde, spreekt over “a howitzer cannon for analytics”. Wkipedia gaat nog verder: ‘De memristor is een hoogst experimentele component ontdekt door HPE die wordt beschreven als “het godselement” in de elektronica.’

Maar laten we ons bij de feiten houden. ‘Memristor’ is een samenvoeging van ‘memory’ en ‘resistor'. Een memristor, bestaande uit een microscopisch dunne halfgeleider van titaniumdioxide en twee dunne lagen platina, is een weerstand met een geheugen. Esser legt uit: “Met behulp van spanning ga je bepalen wat de weerstand wordt. Je kunt de memristor als het ware programmeren.” Zodoende kan de memristor 'onthouden' welke waarde het heeft, zelfs na uitschakelen van een apparaat waar de memristor deel van uitmaakt.

De vraag is natuurlijk wat u opschiet met al deze futuristische vernieuwing. Esser legt uit: “Intern geheugen en externe opslag groeien naar elkaar toe waardoor data niet meer heen en weer hoeft te worden gekopieerd. Met de memristor-technologie kan data compacter worden opgeslagen dan met een harde schijf en bovendien opgeroepen met flash-snelheid. Alle branches en sectoren gaan daar profijt van hebben.”

Open source

Grote doorbraken staan eraan te komen door The Machine, beweert HPE. Esser: “Neem nou de gezondheidszorg. Daar kunnen we straks op basis van DNA-profielen gepersonaliseerde medicijnen tegen kanker ontwikkelen. Ander voorbeeld. Op Schiphol kan de politie door camera’s realtime laten bijhouden wie de detectiepoortjes passeren en eruit gepikt moeten worden omdat ze iets op hun kerfstok hebben. Daartoe screent het systeem 25 keer per seconde een bestand met 80 miljoen foto’s. En wat te denken van de NS. Die heeft straks de scenario’s paraat als er iets mis gaat. Ook voor de transportsector en e-commerce zijn tal van doorbraken mogelijk.” 

‘Terug’ naar 2016. HPE nodigt software-ontwikkelaars uit een bijdrage te leveren aan de computerarchitectuur van de toekomst en heeft inmiddels een deel van haar meest ambitieuze project naar de open source gebracht. Belangstellenden kunnen de community bezoeken, projecten vinden op Github en ervaring opdoen. HPE heeft verder Grommet gelanceerd (een open source-framework voor enterprise-applicaties) en werkt mee aan OpenStack, Cloud Foundry en Hortonworks op Spark.

‘The Machine’ wordt voorafgegaan door oplossingen die nu al inzetbaar en uitvoerbaar zijn. De roadmaps van HPE voorzien in oplossingen waarbij huidige investeringen naadloos kunnen aansluiten op toekomstige ontwikkelingen. Lees hiervoor de artikelen en whitepapers over HPE Composable Infrastructure en HPE Synergy.

Meer informatie:

hpe.com/info/synergy
hpe.com/info/composable

Dit artikel delen:

Sponsored content 

U aangeboden door HPE en Intel®

Ultrabook, Celeron, Celeron Inside, Core Inside, Intel, Intel Logo, Intel Atom, Intel Atom Inside, Intel Core, Intel Inside, Intel Inside Logo, Intel vPro, Itanium, Itanium Inside, Pentium, Pentium Inside, vPro Inside, Xeon, Xeon Phi, en Xeon Inside zijn handelsmerken van Intel Corporation in de Verenigde Staten en/of andere landen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-07-05T16:30:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.