Managed hosting door True
Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Denken in diensten

"De business moet leren om zich niet te bemoeien met de IT-infrastructuur"

Handen schudden

De IT-wereld bevindt zich op dit moment in een overgang van systeem-georiënteerd denken naar diensten-georiënteerd aanbieden. Die transitie wordt mogelijk gemaakt door de virtualisatie van servers, opslagsystemen en netwerkcomponenten. Bij die samensmelting van onderdelen spreekt HP van "Converged Infrastructure". Virtualisatie vormt daarbij een belangrijke bouwsteen. Zo praat men straks niet meer met de business in termen van systemen maar draait het om complete IT-diensten.

Proceseigenaren vragen de IT-afdeling nu nog om systemen en infrastructuur. "De business zegt wat ze nodig heeft en de IT-ers moeten het maar regelen," zegt Dick van Gaalen, Program Manager Business Technology. "De IT-afdeling fungeert op die manier als klussenfabriek voor de business. Zo is men kennelijk opgegroeid. In die puur technische kolom excelleren ze ook enorm. Hiermee zit de IT echter wel in een uitzonderingspositie. Voor alle andere faciliteiten - denk bijvoorbeeld aan leaseauto's en huisvesting - zijn er autonome onderdelen."

In een diensten-georiënteerde wereld zal ook de IT-afdeling als een zelfstandig facilitair bedrijf kunnen functioneren. Business en IT communiceren dan met elkaar in termen van processen, demand en supply, en producten- en dienstencatalogi. "Dan kun je bijvoorbeeld de vraag krijgen om een Exchange-cluster voor vijfduizend gebruikers," zegt Marc Janssen, Pre-sales Consultant Virtualisatie & BladeSystem. "Dat kost dan paar maand zoveel." Men spreekt in dit verband ook wel van Infrastructure-as-a-Service (IaaS). Hoe die diensten uiteindelijk worden ingevuld, is volledig aan de IT-organisatie. "De business moet leren om zich niet te bemoeien met de IT-infrastructuur

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-19T12:18:00.000Z Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.