Wens om te transformeren
Gray: “Voor 2015 was de tour niet ‘connected’. De meeste dataverzameling en verwerking vond handmatig plaats. De tourorganisatie zocht naar manieren om de tour te transformeren en te zorgen voor een indringender, digitale ervaring. Hier lagen flinke uitdagingen. Je hebt te maken met een land als speelveld: afgelegen gebied, bergen, laagland, warm en koud weer, drukke steden en platteland. Er was dus een heel flexibele oplossing nodig, die ook betrouwbaar is én functioneert wanneer er geen mobiel netwerk is.”
Realtime
Het NTT-team bouwde een architectuur die in staat was om data te verzamelen, op te schonen en te verrijken; alles in realtime. De datacollectie begint met een kleine collector die onder het zadel van elke wielrenner wordt gemonteerd. Deze geeft continu de snelheid en positie van de renner door aan een ontvanger op de motoren die ook de televisiebeelden verzorgen. Vandaar uit gaat de data eerst naar een helikopter en dan naar een vliegtuig dat ze verstuurt naar een NTT-cloudomgeving. Hier worden data opgeschoond en verrijkt met extra informatie, zoals hellingspercentage als er in de bergen wordt gefietst of het verschil tussen kopgroep en peloton.
AI en ML
Sinds de eerste ‘digtitale’ tour in 2015 heeft NTT een schat aan gegevens verzameld waarmee ze elk jaar een stap verder gingen wat betreft technologie. Nu is de inzet van alle moderne technologieën, waaronder Artificial Intelligence en machine learning, IoT en uiteraard de cloud gemeengoed. Zo vertelt Gray dat de machine learning-modellen inmiddels redelijk goed een etappewinnaar weten voorspellen of vooraf kunnen bepalen hoe laat renners aankomen in een finishplaats.
Digital twin
Laatste hoogstandjes zijn een app die een etappe in 3D weergeeft en een digital twin van het event. De 3D-app - die in de editie van 2020 werd gelanceerd - voorziet gebruikers van een unieke manier voor het bekijken van en reageren op live wedstrijddata en de landschappen van de Tour de France. Al kijker heb je het gevoel de wedstrijd te bekijken vanuit een helikopter op locatie. De digital twin is nieuw dit jaar. Het gaat om een volledige realtime digitale versie van elke etappe. Gray: “We gebruiken hier verschillende datalagen voor en kunnen zo verschillende services bieden voor de fans en de organisatie. Zo weet de organisatie op ieder moment bijvoorbeeld waar alle assets zich bevinden tijdens een etappe. Dat is bij een evenement dat zich elke dag verplaatst cruciaal. Fans kunnen bijvoorbeeld in realtime zien waar het druk is met toeschouwers en waar niet. Ook kunnen we ze up-to-date informatie bieden over parcours, etappe en renners.”
Yann Le Meune, CEO van tourorganisator A.S.O., kijkt met enthousiasme terug op zes jaar samenwerking. “Voordat we met NTT gingen samenwerken, hebben we verschillende pogingen gedaan om renners digitaal te volgen. Dat bleek heel lastig. De keus voor NTT in 2015 sloot goed aan bij ons motto van toen: “Accelerate your ambition’. We hebben sinds 2015 elk jaar geïnnoveerd en zijn erin geslaagd om de ervaring van de fans steeds verder te verbeteren.”
Grau wijst erop dat alle ervaring die NTT binnen de Tour en andere sporten opdoet, ook voor klanten veel profijt biedt. “Denk aan productiebedrijven die met een digital twin van hun organisatie sneller kunnen inspelen op marktveranderingen of gewijzigde concurrentieverhoudingen. De lessen die we in de tour leren, zijn ook zeker toepasbaar bij onze klanten.”
Over de Tour de France
De Tour de France is een top drie sportevenement qua omvang met circa 3,5 miljard kijkers in 190 landen. De eerste editie vond plaats in 1903. Zestig renners stonden toen aan de start van een ronde die bestond uit zes ritten. Slechts 21 renners haalden de eindstreep. Anno 2021 is de Tour de France eigendom van de A.S.O. (Amaury Sport Organisation). De A.S.O. organiseert 240 wedstrijddagen per jaar, met 90 evenementen in 25 landen. Het bedrijf is betrokken bij vijf grote sporten, waaronder fietsen, motorsport, zeilen, marathons en golf.