Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Revolutie in uw serverkast. 2018 is het jaar van edge computing.

Dit artikel delen:

Het was 1968. Mijn vader had iets vast dat leek op een zwart koffertje met twee witte strepen. Hij gaf het aan me en zei, “Hier is een cadeautje voor je. Je eerste platenspeler!” Jarenlang speelde ik platen af op die speler (“Hey Jude” van de Beatles was mijn eerste eigen “single”). Uiteindelijk belandde die draagbare platenspeler onder in de kast omdat er nieuwe muziekformats op de markt kwamen die de muziekindustrie op zijn kop hebben gezet.

Vandaag de dag ondergaat de datacenterindustrie net zulke radicale veranderingen als we gezien hebben in de muziekindustrie. Net zoals vinyl verruild is voor cd’s, en cd’s zelf nog sneller plaatsgemaakt hebben voor gedownloade muziek, zijn oudere serverkasten en geïmproviseerde serverruimtes momenteel onderhevig aan radicale veranderingen.

Voor muziekluisteraars was het de behoefte aan mobiele toegang en gebruiksgemak die zorgde voor deze veranderingen (waarom zou je een stapel bekraste platen meenemen naar dat feestje als je met één toets op je mobiel toegang hebt tot je favoriete afspeellijsten, en dan zonder het knarsen, gekraak, de plofjes en het overslaan?). Voor IT-personeel is het noodzakelijk om de ruimtes gewijd aan 19 inch racks en kabels, aan te passen en te optimaliseren om te voldoen aan de prestatie-eisen en onstilbare honger van eindgebruikers naar meer bandbreedte.

"voordelen zoals data analytics, reductie van de downtime, minder overhead en verbeterde energie-efficiëntie"

De drijfveer achter de optimalisering van serverkastruimte omvat twee factoren: de behoefte aan plaatselijke computing sites waar lokale data verzamelt en opgeslagen wordt om zo “edge” gebruikers sneller en makkelijker toegang tot informatie te verlenen, en de noodzaak voor IT-personeel om remote managementservices te verbeteren. De nieuwe, betaalbare remote services werken via cloud-based platformen en bieden voordelen zoals data analytics, reductie van de downtime, minder overhead en verbeterde energie-efficiëntie wat betreft stroom en koelsystemen.

Nu we een nieuwe fase ingaan van de manier waarop IT-personeel lokale gebruikers ondersteunt, ontstaat er verwarring over wat nu de verschillen zijn tussen old-school serverkasten en de moderne Edge Computing sites. Bekijk het als grammofoonplaten en gedownloade tracks: ze bieden allebei muziek, maar de manier waarop het uiteindelijke product (in ons geval data en informatie) wordt gemaakt, geleverd en geconsumeerd, dat vereist de nodige heroverweging.

Een paar van de belangrijkste verschillen tussen traditionele serverkasten en moderne Edge Computing sites op een rijtje:

  • Verwachtingen omtrent uptime – Volgens inschattingen vanuit de industrie  zijn er alleen al in de Verenigde Staten zo’n 2,9 miljoen serverkasten (kleine serverruimtes en -kasten), en meer dan 70% daarvan rapporteert storingen die veroorzaakt zijn door menselijke fouten. Veel van deze serverfaciliteiten zijn onbeheerde serverkasten waar sporadisch toezicht is. In de meeste gevallen is het voor systeembeheerders moeilijk om menselijke fouten te voorkomen in deze omgevingen. Schoonmakers kunnen bijvoorbeeld binnenlopen en per ongeluk een kabel lostrekken. In edge-omgevingen daarentegen, kan remote monitoring en automatiseringssoftware geïntegreerd worden met videobewaking en sensoren om downtime door menselijke fouten te verminderen. Racks en behuizingen worden vooraf zo geconfigureerd dat ze geïntegreerde stroomvoorziening en koeling bevatten, kabelbeheer, monitoring- en managementsoftware, cybersecurity, fysieke beveiliging (zoals op afstand bestuurbare sloten), rack PDU’s en sensortechnologie.

  • Koelingsconfiguraties – De koeling van serverkasten is maar zelden geregeld en wordt doorgaans pas geïmplementeerd ná storingen of oververhitting. Omdat de vermogensdichtheid van IT-apparatuur gaandeweg is toegenomen, raakt gedistribueerde IT-apparatuur zoals routers, switches of servers vaker oververhit en vallen dan vroegtijdig uit door ontoereikende koeling. Voor nieuwe edge-omgevingen zijn er oplossingen ontworpen, zoals het APC by Schneider Electric Micro Data Center, om te garanderen dat koeling wordt afgestemd op de verwachte belasting. Overcapaciteit wordt vermeden om energetische efficiëntie te maximaliseren. Dankzij flexibele afmetingen kan gewerkt worden in ruimtes van verschillende vormen en groottes, dus ook in kast-achtige ruimtes.

  • Infrastructuur van de stroomtoevoer – De meeste serverkasten hebben weinig tot geen ononderbroken stroom tot hun beschikking. Het is zelfs zo dat de ouderwetse serverkast, die passieve apparaten herbergde zoals patchpanelen en hubs, zich nu moet aanpassen om high-power switches, higher-density servers, routers en Uninterruptible Power Supplies (UPS) met een langere runtime, te kunnen faciliteren.

Traditionele serverkasten zullen hetzelfde lot ondergaan als grammofoonplaten, die in de herinneringen van de meeste consumenten al beginnen te vervagen (behalve bij de hardcore-vinylliefhebbers dan). Als je meer wilt weten over de revolutionaire manier waarop Edge Computing de configuratie van serverruimtes en kleine datacenters grenzend aan een netwerk razendsnel verandert, download dan whitepaper #226 van Schneider Electric "The Drivers and Benefits of Edge Computing

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-03-20T10:34:00.000Z Dennis Bouley
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.