Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

5 voorspellingen over connectiviteit in 2022

Dit artikel delen:
Connectivity connectiviteit

Het voorbije jaar zijn tal van evoluties in een stroomversnelling geraakt. De rode draad door deze ontwikkelingen is connectiviteit. Zo neemt het aantal apparaten snel toe en zoeken organisaties naar efficiënte en veilige oplossingen voor een hybride wereld. Ook in 2022 staat er veel te gebeuren. De volgende vijf voorspellingen mogen we verwachten.

  • Transitie naar Wifi 6E neemt vlucht

Hoewel er veel aandacht wordt besteed aan 5G voor mobiele apparaten, staan we aan de vooravond van een snelle overgang naar Wifi 6E. Wifi 6E levert een hogere capaciteit met een extra 1200 MHz. De meeste EU-landen hebben op dit moment een extra 500 MHz geadopteerd. Onderzoeksbureau 650 Group verwacht in 2022 een groei van meer dan tweehonderd procent van Wifi 6E-enterprise-toeganspunten. Dit geeft aan dat organisaties het potentieel van 6E erkennen, vooral met de huidige afhankelijkheid van videoconferenties, e-health en onderwijs op afstand.

  • Hogere eisen aan gebruikservaring stimuleren stapsgewijze toename van de vraag naar consumptiemodellen, zoals network-as-a-service

De toegenomen waarde die consumenten hechten aan ‘ervaringen’ boven ‘spullen’ zal ook binnen bedrijven een grotere rol gaan spelen. Daarnaast willen organisaties meer financiële flexibiliteit en voorspelbare kosten, terwijl ze de it-efficiëntie willen verhogen en innovatie willen stimuleren. Een flexibel consumptiemodel maakt dit allemaal mogelijk. Dit zal in 2022 leiden tot een grote toename van de vraag naar op consumptie-gebaseerde diensten, zoals network-as-a-service (naas).

  •  In 2025 tien keer meer apparaten dan mensen

Digitale transformatie-initiatieven hebben de afgelopen jaren geleid tot een wildgroei aan iot-apparaten. In de komende jaren zal dit aantal nog veel groter worden, waardoor er in 2025 tien keer meer apparaten op de wereld zijn dan mensen. Hierdoor zal connectiviteit en beveiliging een van de belangrijkste thema’s van de komende jaren worden. Aangezien de komende jaren it-skills nog steeds schaars zullen zijn, zullen organisaties die deze apparaten niet geautomatiseerd kunnen onboarden, in bedrijf stellen en beveiligen, kwetsbaar zijn voor cybercriminelen.

  • Ontstaan van twee duidelijke paden voor implementatie sase

Naarmate organisaties sase (security access service edge)-initiatieven vaker adopteren, zal er een duidelijke splitsing ontstaan in de manier waarop organisaties sase implementeren. Kleine en middelgrote bedrijven zullen vaker kiezen voor een alles-in-één sase-aanbod. Grote enterprises zullen daarentegen vaker kiezen voor meerdere leveranciers, waarbij een best-of-breed sd-wan-partner voor on-premises beveiliging en wan-gerichte mogelijkheden wordt gecombineerd met een volwaardige cloud security-partner die veilige secure web gateway, cloud access security broker en zero trust network access-services biedt.

  • Hybride werken stimuleert opkomst van ‘microbranches’ op basis van ai

Thuiswerken zal ook na de pandemie blijven. Dit stimuleert de opkomst van zogenaamde microbranches. In 2022 zullen we een spectaculaire groei zien aan speciaal gebouwde microbranch-oplossingen die wifi-toegang combineren met geavanceerde multi-path wan-connectiviteit en ai-ops voor een betrouwbare en consistente gebruikerservaring.

(Auteur Dobias van Ingen is cto bij Aruba Networks.)x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-01-06T17:18:00.000Z Dobias van Ingen


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.