Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Versnel cloudmigratie en analyse van portfolio

Drie vuistregels om dit proces soepeler te laten verlopen

Computable Expert

Stephen Orban
ICT-directeur/cio. Expert van Computable voor de topics Business Analytics, Cloud Computing en Digital Innovation.

Een tijd terug schreef ik over 'analysis paralysis’: bedrijven die willen migreren naar de cloud die zich verliezen in de details. En dit fenomeen blijft zich voordoen: ik zie dat deze fase veel meer tijd in beslag neemt dan de andere fases. Waarom?

Veel bedrijven geven aan dat, wanneer ze eenmaal in hun bestaande it-portfolio duiken, applicaties en informatie vaak onnauwkeurig of verouderd zijn. Deze onzekerheid kan leiden tot vertragingen in het migratieproces: we zien dat veel leidinggevenden in zo’n geval geneigd zijn op de pauzeknop te drukken, tot ze een beter beeld hebben van hun applicaties en de licenties die ze gebruiken.

Hoewel we snappen dat een analyse om inzicht te krijgen in de onderliggende componenten van applicaties - ontwikkeltalen, virtual machine sizing, besturingssystemen - belangrijk is om ze goed en efficiënt naar de cloud te migreren, denken veel bedrijven nog steeds dat ze alle informatie compleet moeten hebben voor ze ook maar iets met de cloud kunnen doen. Dit in kaart brengen zou in plaats daarvan eigenlijk een iteratief proces moeten zijn.

Eén bedrijf die dit punt relatief vroeg bereikte, is Cardinal Health. Dit medische Fortune 25-bedrijf hoopt wendbaarder te worden en it-kosten terug te dringen. Via de cloud kunnen ze dit doel eenvoudig bereiken, zodat:

  • het makkelijker wordt om te bepalen welke applicaties eerst gemigreerd moeten worden
  • deze applicaties zo snel mogelijk gemigreerd kunnen worden, terwijl ondertussen verdere analyse van het portfolio plaatsvind
  • ervaringen van de eerste migraties kunnen worden meegenomen in de verdere applicatiemigratie

Samen met hun proces-engineers en cloudteam stelden we drie vuistregels op om dit proces soepeler te laten verlopen.

1) Plan niet alles
In plaats van alles in kaart te brengen, moeten applicaties in drie categorieën worden ondergebracht: aan te passen voor de cloud, geschikt voor de cloud, of cloud native. Wanneer applicaties zijn onderverdeeld, kunnen de migratieteams er gelijk mee aan de slag. Daardoor kan dankzij de opgedane inzichten de rest van de applicaties een stuk sneller worden gemigreerd.

2) Innoveer om kostenbesparing te versnellen
Veel grote bedrijven migreren grote delen, zo niet hun volledige it-portfolio naar de cloud. Waarom is geen geheim: door workloads van lokale datacentra naar de cloud te verplaatsen, kan een hoop geld worden bespaard. Echter richten de écht succesvolle bedrijven zich op meer dan alleen migratie van bestaande applicaties: juist focus op kleine innovatie zorgt voor kostenbesparing, aangezien het personeel daardoor hun skillset kan uitbreiden en mindset veranderen. Infrastructure-as-code, volledig gemanagede clouddiensten en serverloze architectuur komen binnen handbereik en dienen als voorbeelden van 'de kunst van het mogelijke’. It kan daardoor niet alleen helpen met terugdringen van kosten, maar tegelijkertijd ook met het bijdragen aan grotere winst van een bedrijf.

3) Overweeg herinkoop
Bij het analyseren van een portfolio plaatsen veel organiseren de grote zakelijke applicaties als SAP, Teradata en Tableau in de ‘nogmaals bekijken’-categorie, omdat ze moeilijk te migreren zouden zijn. Echter zijn dat juist de applicaties waar cloud-ready-oplossingen voor ontwikkeld worden. Maar zo niet, dan is een andere optie complexe omgevingen opnieuw inkopen. Dat betekent niet dat bedrijven van hun Iirleveranciers en diens oplossingen af hoeven: veel bedrijven hebben hun oplossing in de cloud beschikbaar gesteld. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-08-25T11:13:00.000Z Stephen Orban
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.