Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Overstap naar cloud verdient aandacht

Computable Expert

drs. Bryan Croes
Cloud CTO, T-SYSTEMS. Expert van Computable voor de topics Outsourcing, Digital Transformation en Cloud Computing.

The cloud is here to stay. Of organisaties over moeten, is geen vraag meer. Wel hoe en met welke workloads. Wat zijn de belangrijkste uitdagingen waar organisaties vandaag tegenaan lopen? Over de belangrijkste issues en valkuilen.

We moeten het onder ogen zien: als je applicaties naar de cloud brengt, dan is dat vaak niet per se goedkoper. Sommige applicaties blijken duurder als ze in de cloud draaien. De strategie om alles naar de cloud te willen brengen om kosten te besparen, blijkt voor veel organisaties niet de optimale.

Bedenk daarom altijd: de cloud journey draait niet (alleen) om kosten, maar allereerst om de keuzes die je maakt met het oog op je business. De cloud moet echt ondersteunend daaraan zijn. Uiteindelijk moet je cloud journey waarde opleveren: wat creëer je er nou mee? En let wel, sneller ontwikkelen en nieuwe functionaliteit live brengen, vertegenwoordigen ook waarde.

Blijven worstelen

Tenzij je een startup of scale-up bent, en geen last hebt van ‘historische systemen’, dan is een true cloud native strategie volgen niet per se de beste keuze. De meeste bedrijven, en zeker grote als bijvoorbeeld een Rabobank, DAF Trucks of Belastingdienst, hebben namelijk veel legacy systemen draaien. Hoe moet je met deze applicaties om gaan? De beste praktische aanpak is om je applicaties workload voor workload te assessen. In een assessment bekijk je welke business processen ondersteund worden, wat de applicatie lifecycle is, welke technische mogelijkheden er zijn en welke kosten hierbij komen kijken. In je journey naar de cloud moet je daarom goed bepalen wat je met je legacy systemen gaat doen. Een andere tip van mijn kant: laat je vooral niet belemmeren door je legacy. Er zijn namelijk mogelijkheden genoeg.

Als je wilt digitaliseren (en wie wil dat niet), dan hoeven legacy systemen niet per se een issue te zijn. Je ziet dat veel grotere concerns hun digitale wendbaarheid op een andere manier inrichten. Door eigen startups op te richten bijvoorbeeld. Rabobank doet dat met Tellow en SurePay. Heineken richtte Beerwulf op om de biermarkt online te kunnen bestormen en in Duitsland is supermarktketen REWE een interessant voorbeeld. Zij hebben REWE Digital separaat opgericht.

Deze startups staan gescheiden van de moeder; ze hebben dus geen last van de bestaande IT-omgeving en kunnen daardoor cloud native beginnen. Om de digitale transformatie ook bij dit soort bedrijven te ondersteunen, zijn er kortom andere oplossingen mogelijk dan een grootschalige ombouw van applicaties naar cloud native.

Meerdere clouds managen

Door de ‘eenvoud’ en toegankelijkheid van de cloud voor iedereen in je organisatie groeit het aantal clouds in je organisatie vaak snel. Het wordt daarom steeds belangrijker je als it-afdeling af te vragen hoe je in control komt, en blijft. Vragen die de it-afdeling naar mijn mening moet beantwoorden de komende tijd, gaan onder andere over hoe meerdere clouds te beheren, hoe de kennis over verschillende clouds op je afdeling up to date wordt gehouden.

Maar ik merk ook dat er veel vragen leven rondom het wel of niet opzetten van een Cloud Competence Center, compliance, het managen van de datastromen tussen de applicaties op de verschillende clouds, en natuurlijk security in en tussen de clouds. De antwoorden op deze vragen worden volgens mij steeds urgenter. De mogelijkheden in de cloud groeien namelijk met de dag.

Nu beginnen

Volgens Gartner was het beste moment om over cloud en cloudstrategie na te denken vijf jaar geleden. Het een na beste moment is nu. In dit blog heb ik daarom een aantal geleerde lessen benoemd over de keuzes die dan op je pad kunnen komen.

Ik ben benieuwd naar jouw mening! Ben je het eens met mijn punten? Of zie je voor jouw organisatie andere belangrijke uitdagingen?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik zal beginnen met iets wat ik al lange tijd roep, als je applicaties naar de cloud brengt dan is dat VAAK niet per se goedkoper. Ik kan de eigen woorden van auteur niet onderstrepen in reactie dus heb ik vaak in hoofdletters geschreven omdat SOMS hier beter past. In alle discussie die ik hier gevoerd heb over de cloud heb ik altijd gezegd dat deze mogelijkheden biedt maar geen wonderen. Het is niet meer (en ook niet minder) een service delivery model dat gebaseerd is op een vergaande virtualisatie in de stack en een cost accounting model dat gebaseerd is op metering. Een cloud transitie is echter meer dan techniek en het verhaal over de assessments van legacy van de CTO klinkt me bekend in de oren, slide 16 & 17 in de onderstaande presentatie gaan hierover:

https://www.slideshare.net/edekkinga/get-your-house-on-order

Mijn grootste criticasters in de cloud discussies - welke zelfs terug gaan tot voor 2013 - beperkten zich altijd tot de technische criteria in slide 16. Een transitie naar de cloud blijkt anno 2019 VAAK niet goedkoper door de contraints van business criteria, de cloud is er voor iedereeen maar niet voor alles als we kijken naar de kosten van compliance. Het zal auteur wel duidelijk zijn dat ik enige vragen heb over zijn 'maiden proza' omdat het Strategic Roadmap for Compute Infrastructure rapport mogelijk iets teveel richting één sponsor gaat. Het 'Wij van WC-eend, adviseren WC-eend' mist nog de aandacht op zoiets eenvoudigs als de lifecycle van een business service versus de mapping naar een IT service.

Ewout, Ik weet niet of je mij als grote criticaster ziet, maar wij willen zelden op één lijn. Toch hier nog een keer wat gedachten over bedrijven en overstappen naar de cloud. Gewoon omdat het kan.

Of cloud een goede keuze is hangt van heel veel zaken af. Ik zie vaak in grotere bedrijven dat veel van de IT-ers eigenlijk helemaal niet goed weten hoe "de cloud" werkt. Ze vinden het veelal ook niet interessant en zien het meer als een bedreiging. Voor dit soort bedrijven lijkt de cloud een slechte keuze.

Ook als je een solide bedrijfsvoering en IT hebt die werkt, waarom zou je uberhaupt iets willen veranderen? Of anders gesteld: Welk probleem los je op?

Waar wil je als bedrijf naar toe? Wat doen je concurrenten? Hoe ziet de toekomst eruit? Welke bedreigingen zie je?

Uit zo'n analyse kan bijvoorbeeld blijken dat je overhead te hoog is. Dat kan zijn workforce, behuizing, IT, technische schuld, etc. Een hoge overhead leidt tot lage marge of een hoge prijs en daarin kan een bedreiging schuilen. Maar los je daarmee iets op om dan je workload naar de cloud te brengen? Ik betwijfel het. Waar vaker de drijfveer in zit is wendbaarheid of op zijn Darwins "adaptability", dus kunnen inspelen op veranderingen (in de markt). En daar zit vaak de wens. Ook zie je dat steeds meer organisaties kiezen voor Office 365 (en in mindere mate G-Suite). Omdat die dingen dan al "naar de cloud" verplaatsen, ontstaat de wens om ook de rest over te brengen. Daar steken naast technische hobbels ook de juridische hobbels op. Het is een feit dat je bij de verplaatsing van zaken naar de cloud controle kwijt raakt. Er gebeuren dingen op de achtergrond waarbij je maar de leverancier moet vertrouwen. Nu zie je dat steeds meer cloud providers dedicated hardware ter beschikking stellen. Maar dit is echt een gevalletje van dat de cloud "someone else's computer" is.

Liever praat ik helemaal niet over cloud computing, maar noem ik man en paard. Mijn kennis en ervaring bestaat voornamelijk uit de diensten van AWS, Azure en GCP. Dat zijn in feite frameworks die services aanbieden. Het zijn specifieke diensten met specifieke API's waarmee je dingen kunt doen. En juist in het specifieke zit de kracht die ik aantrekkelijk vind in cloud computing. Namelijk dat ik met code en automatisering dingen kan doen. Opslaan en beschikbaar maken van data, draaien van websites, services en API's op een flexibele manier waarbij de kosten mee ademen met krimp en groei. Met mijn vingertoppen kan ik onbeperkte computerkracht en automatisering aanspreken op iedere schaal en ik betaal alleen wat ik gebruik. Dit maakt me als kleine organisatie heel wendbaar en schaalbaar.

Maar goed. Als je "naar de cloud" wilt, zorg dan eerst dat je technische medewerkers er vlieguren mee opdoen, dan ontstaat vanzelf het enthousiasme. Er zijn al voldoende grote organisaties met ervaring. Dus voor het juridische deel; kijk naar je peers en leer van hun lessen. Geforceerd en zonder onderbouwing migreren klinkt als een slecht idee...Henri,
Je constatering dat vaak grotere bedrijven en dan met name de IT'ers eigenlijk helemaal niet goed weten hoe 'de cloud' werkt en als een bedreiging zien lijkt me nogal hautain. De cloud is volgens verschillende definities - en in grote lijnen - namelijk een informatietechnologie die via een netwerk toegang geeft tot gegevens, software en hardware. Betreffende de keus van 'een cloud' aangaande het probleem wat je oplost gaat het om de detailleringen die je in deze clouddefinitie aanbrengt. Jij hebt als afnemer van clouddiensten vooral ervaringen opgedaan met de publieke cloud waar het, zoals je zelf ook al zegt, om framewerken gaat waar de vierkante blokje van een 'tech debt' vaak niet goed in de ronde gaatjes blijken te passen.

Als je de moeite had genomen om naar link te gaan dan had je gezien dat ik in slide 15 iets roep over efficiëncy impact versus de flexibiliteit impact, de regel 'cost link to consumption' is nogal belangrijk als we overwegen dat bij een 'pay-per-use' de rekening achteraf komt. Als je variabele kosten per transactie hebt die vooraf nogal lastig in te schatten zijn dan heb je ook variabele winstmarges als de verborgen kosten van compliance voor een teleurstelling zorgen. De IT'ers van grote bedrijven weten heel goed hoe 'de cloud' werkt en ze hebben deze service delivery dan ook nooit als bedreiging gezien omdat ze geen servers of services hebben geknuffeld maar data. En het managen van de datastromen gaat om 'data-in-motion' waarin nog zoveel te leren valt, de overhead van API's is namelijk allesbehalve efficiënt.

1) Heb naar je werk gekeken mr Dekkinga. Waar is de inhoud? Wat heb je de laatste tijd Cloud wise zelf gedaan? Alleen maar vergaderd of heb je daadwerkelijk ook ZELF eens recentelijk een VM opgestart via OpenStack oid? De BS-o-meter staat in het rood bij mij.

2) Henri; beetje off-topic, maar cloud gerelateerd en misschien een oude koe, maar het is een dingetje dat flink speelt op het moment:

https://it.slashdot.org/story/19/08/09/2059243/hundreds-of-exposed-amazon-cloud-backups-found-leaking-sensitive-data

https://yro.slashdot.org/story/19/07/30/0516201/capital-one-says-hacker-breached-accounts-of-100-million-people-ex-amazon-employee-arrested

Beide heren; dus nogmaals goed bedoeld advies; rol die technologie niet zomaar als een oplossing bij iedereen naar binnen. Niemand, en dus ook jullie niet, kunnen goed overzien wat de consequenties zijn van zaken. Geen roze brilletjes dus...

Ah deze was er ook nog: https://www.theregister.co.uk/2019/08/16/cloud_security_sucks/

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-08-08T14:47:00.000Z Bryan Croes


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.