Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Contentmigratie: simpel of complex?

Computable Expert

Ron van Wieringen B ICT
Afdelingsmanager/bedrijfsleider. Expert van Computable voor de topics Management, Datamanagement en Development.

Een modern cms lijkt verraderlijk veel op een tekstverwerker. Maar schijn bedriegt. Een professioneel enterprise content management systeem heeft ‘onder de motorkap’ een heel arsenaal aan mogelijkheden om content te structureren en te rubriceren, die een tekstverwerker niet heeft. Sterker nog: de kerntaken van een cms waar het gaat om hergebruik van content, labeling, seo en dergelijke, hebben niets met tekstverwerking te maken.

Vrijwel alle redacties verkijken zich hierop, doordat een modern cms zo gebruiksvriendelijk is en eruitziet als Word. Er wordt voortvarend gestart met intikken van content, waarna inhaalslagen volgen om trefwoorden te bedenken, deze te groeperen, redactionele afspraken te maken en dingen toch maar weer anders of opnieuw te doen. Ik maak nauwelijks projecten mee waarbij de contentmigratie meevalt of waarbij niet halverwege een herstructureringsslag van de ingevoerde content nodig is.

Wat ik daarentegen wel steeds vaker meemaak, is een verzoek om de oude content ‘even snel en automatisch’ te migreren naar het nieuwe systeem, onder de aanname dat de beide systemen toch ongeveer hetzelfde zullen zijn. Uiteraard kan de content vaak automatisch worden overgenomen, maar het complexe denkwerk dat hoort bij een content-architectuur kun je daarmee niet automatiseren. Er zal nog steeds een duizendtal kleine beslissinkjes moeten worden genomen om alles logisch, bruikbaar geordend en voldoende modulair te bewaren.

Drie maanden erbij

Een paar dagen geleden nog: we hadden in de projectgroep van een groot project een discussie over de planning. De redacteur die verantwoordelijk was voor de content-invoer, ging uit van een week of drie voor het intikken van de content. Puur op gevoel, omdat het systeem zo gebruiksvriendelijk is. Er was een whiteboard vol met Venn-diagrammen nodig om hem te doen inzien dat contentstrategie meer is dan een paginaboompje, een titeltje en een plaatje. En vooral dat het iets is waar je vooraf heel erg goed over moet nadenken.

Kortom, een modern cms is net als een perfect uitgevoerde trapeze-act: het ziet er wel simpel uit, maar dat komt niet doordat het ook simpel is. Die schijnbare eenvoud verbergt een enorme hoeveelheid vakwerk, denkwerk en handwerk. De enige verstandige oplossing is om op tijd met een consultant om tafel te gaan die al vaker met dit bijltje gehakt heeft en je kan begeleiden in het opzetten van een doordachte contentstrategie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-04-15T13:55:00.000Z Ron van Wieringen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.