Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Dit zijn voor 2017 de grootste veranderingen in de databasemarkt

Er staat weer een nieuw kalenderjaar voor de deur. En dat betekent traditiegetrouw een tijd van lijstjes met voorspellingen. Daar mag een lijst voor de databasemarkt natuurlijk niet aan ontbreken. Dit zijn de grootste veranderingen die ik verwacht in 2017. Fijne jaarwisseling!

  • Standaardisatie naar multi-model databases

Nu steeds beter duidelijk is waar Hadoop wel en niet voor gebruikt kan worden en NoSQL steeds meer mainsteam wordt, zien we dat organisaties zich steeds eendrachtiger inspannen om een multi-model NoSQL database te realiseren. Als gevolg hiervan zullen steeds meer aanbieders van relationele databases haast hebben om ook multi-model te worden. Deze post-relationele databasegolf zal de Atlantische Oceaan oversteken en de komende zes tot twaalf maanden in Europa aan land komen.

  • Zondvloed aan machinedata op komst

Machine learning en AI zullen de krantenkoppen komend jaar blijven beheersen. Ondanks de hype zal dit in 2017 echter nog geen grote impact hebben op bedrijven. IT-managers zullen zich wel gaan realiseren dat ze snel een strategie moeten formuleren om de aanstaande zondvloed aan machine learning data, streamingdata en IoT-data te managen. Gelukkig is lang niet alle data even relevant. Het begrijpen welke data bewaard moet worden, en welke niet, wordt daarom heel belangrijk voor het managen van opslagkosten.

  • Proactief advies en klantervaring verbeteren

Wanneer een bedrijf in staat is alle data van customer touch points en kanalen te integreren, ontstaat een 360 graden beeld met voorspellend vermogen, dat gebruikt kan worden om de klantervaring te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan e-commerce of televisie. In 2017 zullen we slimme bedrijven zien die een stap verder gaan en daadwerkelijk gaan handelen op basis van deze data. Een voorbeeld: stel je bent een frequent vlieger, en hebt problemen met het voltooien van een complexe ticketaankoop online. Het callcenter van de vliegmaatschappij zou dan een notificatie kunnen krijgen om je direct een bericht te sturen of te bellen om het probleem te verhelpen. Of, door openbaar beschikbare cijfers te analyseren over de gemiddelde levensduur van een auto-onderdeel kan je garage bijvoorbeeld adviseren dat het tijd wordt voor een nieuwe uitlaat, terwijl je katalysator wordt vervangen.

  • Aantal NoSQL aanbieders zal flink dalen

Nu durfinvesteerders zich van de snel volwassen wordende NoSQL-markt bewegen naar technologieën die zich in een vroeger stadium bevinden, zien we dat de NoSQL-sector consolideert. Tot 50 procent van het grote aantal NoSQL-aanbieders zal in 2017 verdwijnen als gevolg van een tekort aan liquiditeit. Dat aantal komt bovenop de circa 10 procent van de aanbieders die afgelopen jaar zijn omgevallen.

  • Open source verliest terrein bij executives

Open source database-aanbieders zullen in 2017 verder gaan op het propriëtaire commerciële pad, door bij klanten ‘abonnementskomsten’ (ofwel: softwarelicenties) in rekening te brengen voor propriëtaire add-ons en toepassingen . Dit zal een impact hebben op de geloofwaardigheid van de aanbieder. Deze beweging heeft al plaatsgevonden in de Hadoop-wereld, waar klanten vast kwamen te zitten aan de leverancier en voor substantiële kosten kwamen te staan als ze de software wilden vervangen door de Hadoop-stack van een andere aanbieder.

  • Data-inflexibiliteit creëert ruimte voor integratie

Vandaag de dag zijn data scientists 50 tot 80 procent van hun tijd bezig met het verzamelen en voorbereiden van data vanwege de inflexibiliteit van traditionele, relationele databases. Bedrijven zijn klaar met deze tijdsverspilling. In 2017 zullen bedrijven minder tijd en moeite steken in het converteren van data met extract, transform en load (ETL) processen.  Verder zal zullen er steeds meer applicaties en platformen komen die alle dataformaten en bronnen ondersteunen, wat betere integratiemogelijkheden biedt.

  • Open data op de lange baan
Open data heeft tijd nodig om tractie te krijgen, omdat veel bedrijven niet goed weten welke meerwaarde deze benadering op de lange termijn voor ze heeft. Voorzichtigheid over de potentiele juridische implicaties en security-problemen zet mogelijk ook een rem op open data. Naarmate er meer open data wordt gepubliceerd in 2017, zullen bedrijven die al een flexibele database geïmplementeerd hebben en in staat zijn hun interne silo’s te integreren, een voorsprong nemen op de concurrentie. Zij zijn namelijk veel sneller in staat om eenvoudig third-party data te integreren en daarmee tot nieuwe inzichten te komen.

Door: Jurriaan Krielaart, Regional Director Northern Europe bij Marklogic

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Altijd interessant om te lezen wat de verwachtingen zijn m.b.t. nieuwe technologieen bij databases. Wat betreft "Data-inflexibiliteit creëert ruimte voor integratie" ben ik wel benieuwd hoe dat er uit zal zien, omdat veel reguliere bronnen de data van specifieke bedrijfsprocessen bevat, zoals finance of crm of scm of document management systemen, waardoor integratie tussen deze systemen, vaak gedaan m.b.v. ETL, in mijn ogen onontkoombaar zal blijven. Dat is ook de ruimte en noodzaak die er blijft om deze bronnen te integreren.

Beste Marius,
Allereerst de beste wensen voor 2017 en dank voor je reactie. Een terechte vraag, want veel databronnen zijn gebouwd rondom die specifieke processen. Het mooie aan een multi-model aanpak mogelijk gemaakt door NoSQL is dat je de brondata as-is kunt laden zonder dat je vooraf een datamodel hoeft te maken en aan ETL hoeft te doen. De data is dus direct beschikbaar in zijn volledige vorm en waarde. Het voordeel is dat je direct gestructureerde queries en ongestructureerde zoekvragen los kunt laten op de data. Hierdoor is het pad om business waarde te creëren vele malen korter dan in een traditionele situatie. Ik ben het helemaal met je eens dat er dus kennis nodig blijft om de bronnen te integreren, met deze aanpak echter houdt je meer tijd over om extra business waarde te bieden doordat je geen tijd kwijt bent aan datamodellering vooraf en transformatie processen. Standaardisatie voer je dus niet vooraf uit, maar alleen wanneer het nodig is.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-12-31T08:46:00.000Z Jurriaan Krielaart


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.