Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

5G en kunstmatige intelligentie vormen ideale match

5G maakt als nieuwe draadloze netwerktechnologie volledig nieuwe toepassingen mogelijk, die veelal verbonden zijn met artificial intelligence (ai) en industriële en zakelijke toepassingen. Interessant?

5G is niet alleen de snellere opvolger van 4G, deze technologie biedt ook een aanzienlijk lagere latency, ofwel netwerkvertraging, dan eerdere technologieën. Dat is belangrijk voor industriële toepassingen zoals voor het aansturen van machines, waarbij een zo kort mogelijke reactietijd na een ‘stop’-opdracht cruciaal is. Of denk aan een zelfrijdende auto die informatie verwerkt over de rem- en stuurmanoeuvres van andere voertuigen. Hoe korter de reactietijden zijn, hoe beter en veiliger de apparaten op hun omgeving reageren. Ze hebben praktisch in real-time contact met hun omgeving, en dat is een basisvoorwaarde voor autonome systemen, zowel in het wegverkeer als op de fabrieksvloer. 5G creëert in die zin een omgeving waarin ai-toepassingen zich comfortabel voelen.

Spraak en sensoren

"Ai-technologieën werken op de achtergrond, vaak ongemerkt door de gebruiker. "

Ai-systemen reageren op invoer zoals beeld, tekst, spraak of sensordata. Op basis daarvan nemen ze automatisch beslissingen bij zaken als routeplanning, vertalingen en de automatische detectie van problemen in de productie. Ai-technologieën werken op de achtergrond, vaak ongemerkt door de gebruiker. 

De brandstof van deze technologie zijn data, van gegevens over personen, gebruik en milieu tot verkoop, productie en machines. Dit maakt allerlei nieuwe, op ai gebaseerde bedrijfsmodellen en use-cases mogelijk. Bedrijven die ai op de juiste manier toepassen, kunnen op basis daarvan hun bedrijfsvoering optimaliseren, nieuwe diensten en producten ontwikkelen, en daarmee hun concurrerend vermogen aanzienlijk vergroten.

De mogelijke toepassingen zijn eindeloos en omvatten alle sectoren, van autonoom rijden, robotchirurgie op afstand en augmented reality-ondersteuning voor onderhoud en reparatie, tot coördinatie van autonome mobiele objecten zoals bezorgingsdrones. 5G biedt met name veel voordelen in industrieën met hoge toepassingsgerichte eisen, zoals auto's en mobiliteit, energie, voedsel en landbouw, smart city’s, gezondheidszorg en productie.

Cyber Physical Systems

De komst van 5G zal de ontwikkeling en inzet van ai-gebaseerde diensten aanzienlijk versnellen, evenals de opkomst van zogeheten cyber physical systems (cps). Hiermee kunnen experts digitale systemen koppelen met objecten en processen in de echte wereld door middel van sensoren, actuatoren, processoren, communicatie-infrastructuur en softwarecomponenten. De inzet van cps biedt krachtige optimalisatiemogelijkheden, onder andere door patroonherkenning en de nauwe interactiemogelijkheden met mensen. Verder vergroten methoden als machine learning, die de basis vormen voor beeld- en spraakherkenning, de mate van autonomie van cps. Deze technologieën openen de deur naar de fabriek van de toekomst, gecombineerd met talloze inzichten die tot betere en nieuwe producten en diensten kunnen leiden.

Met 5G wordt een tijdperk ingeluid waarin afstand steeds minder een rol speelt bij de besluitvorming van organisaties. Het is niet meer relevant waar een autonome fabriek staat, waar een autonome vrachtwagen rijdt, of waar een autonome bezorgingsdrone rondcirkelt. Zolang de gegevensstroom van de systemen maar gewaarborgd is. Want daarmee kunnen ai-toepassingen processen orkestreren en optimaliseren, op een detailniveau dat voor de mens nauwelijks te bevatten is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Jan Heuker heeft een hamer en ziet daarom alles als een spijker terwijl niet alles de mobiliteit van 5G nodig heeft.

Kijk daar zwemt een wceend.
Wellicht kan reklame als zodanig gemarkeerd worden.

Overigens is een platform gekombineerd met natuurlijke intelligentie een veel sterkere match!

Jan,
Boven het artikel staat dat het opinie van een externe betreft, de categorie waaronder het gepubliceerd wordt is een blog. Een opinie zoals een mening mag wat mij betreft best wel prikkelen en ik hoop niet dat ik met mijn opmerking direct de discussie dood sla want enige waar ik een opmerking over heb is de verbondenheid van AI met 5G. Wij van WC-eend zien namelijk een heleboel AI toepassingen zonder 5G.

Of een platform gecombineerd met natuurlijke intelligentie een sterkere match is durf ik te betwijfelen op het feit dat computers veel beter in bepaalde patroonherkenning zijn dan mensen. Betreffende een verwachting van het onverwachte denk ik meestal een paar zetten vooruit waardoor ik op elke zet een tegenzet heb, tenminste als we dezelfde regels volgen. Want als AI afhankelijk is van 5G dan soldeer ik buiten alle regels om voor een paar tientjes een spijker in elkaar die ervoor zorgt dat het proces zich zelf niet meer vertrouwd.

Oudlid,
vele grote uitvindingen zijn gedaan omdat er vergissingen gemaakt werden die onverwachte resultaten opleverden.
AI kan dat niet. Die grijze massa in jouw schedel kan heel veel meer als iedere bestaande computer.
Dromen kan AI ook niet en fantasie vindt je ook niet in AI.

Wat 5G betreft zie ik alleen een verdere invasie van spionerende en miserable beveiligde gadgets, dat legt een schaduw over het eventuele nut van snellere verbindingen. Dat die 2 AI/5G weinig met elkaar te maken hebben stem ik toe.

Jan,
Betreffende fantasie en empathie wint de mens zoals Turing-test laat zien maar de computer wint als het om lagere cognitieve vaardigheden met een hoge mate van herhaalbaarheid gaat. Een computer wordt namelijk niet moe en maakt minder fouten omdat het een geprogrameerd ding is waarvan de fantasie niet op hol slaat als deze 48 uur hetzelfde doet. Elk nadeel heeft uiteindelijk zijn voordeel en doordat de grijze massa steeds groter wordt door een vergijzing en daarmee afhankelijker van hulp. En dan denk ik dat 'human-centric' IT met AI en IoT een uitkomst is.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-25T11:12:00.000Z Jan Heuker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.