Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Augmented reality en softwareleveranciers in 2021

Computable Expert

Casper Zweers
Area Director, ZEBRA TECHNOLOGIES. Expert van Computable voor de topics Management, Mobility en Digital Innovation.

Hoewel 2020 een uitdaging was, bood het ook enorme kansen aan onafhankelijke softwareleveranciers (isv's) die innoveerden en hun aanbod aanpasten aan de nieuwe eisen van de klant. Een trend die aanzienlijk versnelde, was het gebruik van augmented of assisted reality (ar). Deze technologie is het afgelopen jaar op grotere schaal gebruikt naarmate isv's en hun klanten nieuwe manieren ontwikkelden om zaken te doen.

Er wordt steeds meer vertrouwd op augmented reality om buitendiensten te ondersteunen met hulp op afstand en ze te begeleiden bij handsfree fabricageprocessen. Voor isv's die ar nog niet in hun applicaties hebben geïmplementeerd, is dit het moment om te voldoen aan de behoeften van klanten die steeds meer vragen om ondersteuning van de technologie.

Langetermijndrivers van ar

"Ar-ondersteuning voor toegang op afstand is belangrijk in 2021"

Early adopters van augmented reality waren voorafgaand aan de coronapandemie al actief. Maar door de wereldwijde pandemie nam de belangstelling voor de technologie toe. Een van de redenen is dat veel productieactiviteiten en onderhoudsmanagers de waarde inzagen van externe toegang tot experts die ze niet langer persoonlijk konden bezoeken. Ar-ondersteuning voor toegang op afstand zal belangrijk zijn in 2021. Er zijn nog steeds minder zakenreizen vanwege bezorgdheid over veiligheid. Zelfs nadat de pandemie voorbij is, zal ar een populaire keuze blijven voor specialisten die ofwel minder bereid zijn om vaak te reizen of met pensioen gaan.

Naast een vergrijzend personeelsbestand is de behoefte aan real-time toegang tot een expert een andere factor die het gebruik van ar in de productiesector stimuleert. In situaties waarin defecten aan apparatuur snel moeten worden verholpen, kan de mogelijkheid om met ar de juiste expertise digitaal naar de apparatuur te brengen, een terugkeer naar de normale bedrijfsvoering versnellen. Voor faciliteiten waar uitval van apparatuur miljoenen dollars aan productieverlies kan kosten, is het van cruciaal belang om live en direct beschikbare toegang tot deskundige ondersteuning te hebben.

De opkomst van head-mounted monitoren

Hoewel ondernemers augmented reality kunnen gebruiken op smartphone of een mobiele computer, komt de echte waarde voor deskundige hulp op afstand wanneer de buitendienstmedewerker handsfree kan werken. In veel gevallen wenden isv's en hun klanten zich nu tot innovatieve head-mounted displays (HMD's), die direct op het hoofd worden gedragen of aan een door de werkgever uitgegeven veiligheidsbril worden bevestigd.

Gelukkig voor isv's en hun buitendienstklanten, kwam het toenemende gebruik van ar op een moment dat de kenmerken, prestaties en kosten van HMD-technologie volwassen werden. Op de markt verschijnen steeds meer HMD-leveranciers met verschillende technische benaderingen. Daardoor wordt het voor isv's en productieklanten gemakkelijker om de juiste leverancier te vinden.

Isv's die hun ar-oplossingen willen aanpassen voor gebruik op een HMD in plaats van een handheld-apparaat, moeten mogelijk de software development kit (sdk) van die HMD-leveranciers gebruiken om de functies volledig te benutten. De keuze voor de optimale HMD en de tijdsinvestering in het werken met hun sdk is een belangrijke beslissing voor isv's. Ze moeten overwegen welke ze willen selecteren en welke uiteindelijk het meest effectief zijn voor hun klanten.

Gewicht

Over het algemeen is het gewicht de uitdagendste factor bij het kiezen van de juiste HMD. De conventionele aanpak was het ontwerpen van op het hoofd gemonteerde displays met alle componenten in de head mounted-eenheid. Dit maakt ze omvangrijk, zwaar en zorgt ervoor dat ze alleen voor kortere periodes comfortabel kunnen worden gedragen. Daardoor zijn ze minder ideaal voor volledige diensten.

Aangezien HMD's bij uitstek het apparaat zijn voor ar-toepassingen, zijn sommige HMD-leveranciers begonnen met het creëren van 'niet-geconstrueerde' draagbare apparaten. Deze leggen het grootste deel van de rekenkracht en de batterij op de riem van de gebruiker, waarbij alleen de optische delen van de assemblage zijn bevestigd aan het hoofd. Deze benadering maakt de HMD licht van gewicht, waardoor het makkelijker wordt om deze gedurende langere tijd comfortabel te dragen. Deze verschuiving in het design is een cruciaal onderdeel voor een bredere acceptatie van ar en biedt meer mogelijkheden voor isv's die de technologie in hun oplossing integreren.

Isv's die ar in hun line-of-business-applicaties willen opnemen, kunnen ofwel de ar-mogelijkheid zelf vanaf de basis ontwikkelen of samenwerken met een ar-specialist. Het ontwikkelen van ar-mogelijkheden is een relatief nieuwe investering voor isv's. Door met een ar-specialist samen te werken, kunnen isv's sneller op de markt komen, de investeringskosten verlagen en gaandeweg leren. Op termijn zullen isv's ook gemakkelijker kunnen beslissen of ze voor de lange termijn een in-house-oplossing willen bouwen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-26T10:10:00.000Z Casper Zweers


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.