Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Één digitale ingang is genoeg

Computable Expert

E.B. Lima
Content manager . Expert van Computable voor de topics Digital Transformation, Maatschappij en Digital Innovation.

Hoeveel interfaces heb jij openstaan op een willekeurig moment van de werkweek? En hoeveel inloggegevens gebruik je in de loop van een week? Wat draagt dat alles bij aan je focus, productiviteit en creativiteit?

Laten we voor de grap eens een screenshot maken van ons werkgeheugen, op een willekeurig moment van de doordeweekse dinsdag.

Wat hebben we allemaal open staan?

Eens kijken; een mail client, vaak een office chat, en een intern 'sociaal platform + chat' zoals Yammer, Trello of Teams. Lekker sociaal team-worken.

Dan een stuk of drie browser tabs met informatieve pagina’s of een video; één of twee browser tabs met één of andere social media of web app, een database of twee, drie; en ten slotte de applicatie waarin je daadwerkelijk de klus aan het doen bent die je gepland had voor dit ogenblik. 

Ligt je smartphone binnen handbereik? Heb je minimaal één melding op je scherm? En op je smartwatch? Mooi.

Wacht, je collega wil even 'iets tegen je aanhouden'.

En dan vergeten we nog de mentale tabbladen met zaken als je hond die bij de dierenarts langs moet, je auto waarover je nog even moest bellen met de garage, of dat ruzietje met je liefje vanochtend.

Hoe is dat allemaal geordend en geprioriteerd? Hoe loggen we veilig en gemakkelijk in en hoe houden we informatie veilig? En vooral: hoe kan dat alles in godsnaam bijdragen aan onze focus en de kwaliteit van het werk dat we aan het leveren zijn?

Te overzien

"Hoeveel interfaces en inloggegevens gebruik jij dagelijks? "

Hoeveel interfaces en inloggegevens gebruik jij dagelijks? Misschien ligt het wel aan mij en komt het doordat ik geen echte techie ben, maar een marketeer. Zodat ik bijvoorbeeld het Lastpass profiel dat mijn collega me heeft aangepraat, alleen maar gebruik voor de helft van de applicaties die ik nodig heb. Of misschien komt het doordat voor mij als marketeer social media wat belangrijker zijn dan voor jou, zodat ik meer apps en schermen open heb staan dan anderen (zou het)? 

Net alsof die schermen je beschermen tegen afleidingen van buiten het scherm.

Hoe dan ook: multitasking is voor de overgrote meerderheid van homo sapiens niet de optimale manier om je talenten en energie in te zetten.

Productiviteit, focus; eenvoud

Dus. De groei van productiviteit stagneert wereldwijd, en burn-out lijkt vaker en vaker voor te komen. Implementatie van weer een nieuwe it-tool klinkt allang niet meer als het uiteindelijke wonderlijke redmiddel voor onze teams en organisaties. En terecht.

Productiviteit, creativiteit en innovatie. In deze tijden veelgehoord, felbegeerd en allemaal aan elkaar gelieerd. Ze hebben het volgende gemeen: het begint allemaal bij jezelf. Bij een helder doel en de mindset om alles af te stemmen op dat doel. Het begint bij jouw focus, de helderheid in jouw hoofd. Één team, één taak; dat werk.

Een lastige mindset om vol te houden in de hedendaagse werkcultuur. Liever snel reageren op alles tegelijk, toch?

Maar sommigen proberen de helderheid en doelgerichtheid erin te houden. Een lastige, zonderlinge, maar lovenswaardige mindset. En wat zou het toch fijn zijn als zo’n mindset eens door een tool ondersteund kon worden, in plaats van gedwarsboomd.

Één interface

"Hoe prettig en nuttig zou het zijn om écht eens één interface te hebben, voor alles."

Hoe prettig en nuttig zou het zijn om écht eens één interface te hebben, voor alles. Een beetje zoals Shift pretendeert te zijn, of een variant op Workspace 365. Zo’n interface waarin alle apps, teams, documenten, browservensters maar ook (en misschien vooral) je werkmail én office chat samenkomen. Waar je eenmalig inlogt, en vervolgens automatisch en veilig alle andere log-ins voor je worden gedaan.

Het zou wel fijn zijn als de default setting van het geheel dan is dat je offline werkt. Of dat je bijvoorbeeld ge-nudged wordt om offline te werken na een interval van reageren op mails en likes op de laatste foto van je kat. En ten slotte, dat het geheel gesynchroniseerd is met je mobiele devices zodat je niet een excuus hebt om alsnog afgeleid te raken.

Ik denk dat het het beste zou zijn als zo’n killer-interface komt ná de shift in mindset. En ik denk dat het het allerbeste is als zo’n interface niet wordt verkocht door een commercieel bedrijf, maar eerder komt vanuit iets als een stichting, of bijvoorbeeld een blockchain. Commerciële belangen vragen om engagement. Ik vraag juist om helderheid en rust.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Simpel, mijn computertje heeft twee beeldschermen. daarop draai ik zes desktops:
Daar gaan we:

1) Webbrowser waarop ook mijn webbased-email zit (enne ik heb een eigen hok en tegenwoordig heel de dag muziek via youtube)
verder nog een paar console schermpjes, default in de directory waar mijn datasheets staan en waar mijn korte notities staan

2) een rammeltje consoles allemaal te doen met een project waar ik mee bezig ben geschreven in python

3) een rammeltje consoles allemaal te doen met een embedded project in c
Ik heb zo meerdere bestandjes in een editor open staan terwijl ik tijdens het compileren ook nog mooi het systeem onder test kan monitoren jaja.. u ziet het Pascal is een echte console ridder.. nou en... het is snel en efficient !

4) Generic desktop, soms moet je effe wat tussendoor doen dat kan mooi hier.
Vandaag stond er weinig op.

5) Quartus (da's voor het ontwikkelen van software voor FPGA's) met default de programmertool in een eigen window.
Meestal gebruik ik een paar losse editors.. evenals een monitoring tool... dat vult de twee schermen aardig.

6) hmmm ja... ooit gereserveerd in Windows in een VM te kunnen draaien.
Maar ik heb tot op de dag van vandaag nog geen nuttige toepassing daarvoor kunnen bedenken.

Mijn telefoontje ligt naast mijn computer maar ondanks dat het nr op mijn visite kaartje staat word ik gelukkig
nooit lastig gevallen.

Resumeren denk ik dat ik eigenlijk best efficient werk.
Een efficiente eenduidige interface heb ik ook al vele jaren.. dat heet een console.
Daar kan ik erg snel en efficient mee werken en kan ik ook prima mijn grafische tools mee opstarten.
Nadeel is natuurlijk dat je een beetje thuis moet zijn met een command line interface.

Ha Pascal,

Dank voor je reactie!
Een "console", gaaf. Ik heb het even moeten googlen - ik ben natuurlijk geen echte techie - en volgens mij bedoel jij zoiets als wat op Wikipedia een "System console" wordt genoemd, klopt dat? Een command line interface herken ik alleen maar als de groene magie op de schermen in The Matrix. Vooruit, en de magie op de schermen bij de dev'ers en andere techneuten bij mij op kantoor.

Mooi dat dat voor jou zo goed werkt.

Was er nu maar iets dergelijks dat voor niet-developers ook goed werkt ;-)

Oops ik had idd wellicht even wat duidelijker moeten zijn.
Ja ik essentie is het wat ik bij mijn colega's altijd 'Een eng zwart schermpje' noem.
Windows gebruikers zouden het waarschijnlijk een 'DOS-Box' noemen maar dat is toch echt wat anders.
Ik heb nog met die oude terminals (groen of geen nalichtende schermen) gewerkt maar dat is ook al twintig jaar geleden hoor.
Recent was ik als klant op bezoek bij een oude werkgever (een vrij grote retailer) van mij,
waar alles gewoon nog met van die tekst gebaseerde schermpjes werkt.
Sure er is geprobeerd om dar grafische schermen van te maken maar dat werkt meteen minder makkelijk minder snel en minder efficient.
Ik praat nu dus niet enkel over de oldschool ict-nerd maar over de kassa-miep en de MBOer aan de service balie.
Waarmee ik wil aangeven dat met de juiste vakkundigheid je prima console of terminal gebaseerde toepassingen kan ontwikkelen die voor de niet-techneut goed te gebruiken is.

Ook vrees ik dat slechts weinig moderne developers raad weten met zulk een omgeving en
in een wereld waarin gestreefd wordt naar steeds minder vakkennis zal dat ook niet snel verbeteren.

MAARRRRR toegeven mijn benadering heeft ook een keerzijde mijnerzijds hoor.
Ik doe allemaal gave hightech meuk dat zo weinig sexy is dat er nauwelijks buzzwords voor bestaan, maar geef mij een excelscheet, een word document of gewoon zo'n bedrijfs chat applicatie en ik raak helemaal in paniek....
Kan ik niets mee, snap ik niet rot op, laat me met rust ik ben hier om te werken niet om te sjetten !

Je kan niet alles hebben he ;)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-19T14:33:00.000Z E.B. Lima


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.