In 2022 gaven Nederlanders maar liefst 33,3 miljard euro uit aan online-aankopen, zo blijkt uit de Thuiswinkel Markt Monitor. Dit is een stijging van negen procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Opmerkelijk is dat het aantal aankopen met vijf procent daalde naar 347 miljoen. Het gemiddelde bedrag per online-aankoop is dus met vijftien procent gestegen.
Hieruit blijkt een verschuiving naar online verkoop, die mede is versneld door de coronapandemie. Hoe speel je hier op in als retailer? Welke e-commerce-technologie of platformarchitectuur kies je? Het aanbieden van marktplaatsfunctionaliteit blijkt een ideaal middel om je productaanbod voor klanten te verbreden en daarmee meer te verkopen. Welke voordelen heeft het? En welke andere gevolgen heeft het voor je organisatie?
Voordelen
Een eigen webshop biedt de volgende voordelen, die worden versterkt als er marktplaatsfunctionaliteit bij komt.
- Met een eigen e-commerce-platform zet je de merkbeleving volledig naar je hand. Verkoop je via de marktplaats van een andere partij, dan ben je afhankelijk van de mogelijkheden die daar worden geboden;
- Een eigen platform geeft je de volledige controle over je klantdata, waarmee je consumenten van gepersonaliseerde aanbiedingen en acties kunt voorzien;
- Je hoeft geen marges meer af te dragen aan retailers of marktplaatsen die je product aanbieden. Je verkoopt immers direct aan de consument;
- Met een eigen marktplaats in je e-commerce-platform hoef je geen verantwoordelijkheid te dragen voor de voorraden van artikelen die via jouw e-commerce-platform door partners worden verkocht;
- Met een marktplaats zet je het zogeheten ‘flywheel of scale’ in beweging. Meer aanbieders op je platform betekent een groter productaanbod, waardoor je de winkel aantrekkelijker maakt en daarmee een groter publiek aantrekt. Met deze formule zijn ook grote gevestigde marktplaatsen als Bol.com en Amazon groot geworden.
Monolitisch
Nu de voordelen van een eigen marktplaats duidelijk zijn, is de volgende vraag: hoe implementeer je het? De meeste platformen zijn namelijk vrij log en monolithisch van aard, in het bijzonder de producten die specifiek ontwikkeld zijn voor marktplaatsen. Daarnaast moet je met deze platformen al bij de eerste implementatie veel keuzes vastleggen, en latere toevoegingen of wijzigingen vereisen veel extra tijd en maatwerk. Dit maakt het uitrollen van een marktplaatsmodel vaak onnodig kostbaar en het is regelmatig reden voor een heroverweging van de architectuur.
De conclusie hieruit? Monolithische e-commerce-platformen zouden in 2023 niet je voorkeur moeten hebben indien je de organisatie snel wilt laten innoveren en groeien. Het online-retail-landschap is te dynamisch en veranderlijk voor het behoud van dit soort rigide systemen. Veel praktischer is een modern en flexibel en platform waar je makkelijk verkoopkanalen op kunt aansluiten en processen op kunt automatiseren. Een dergelijk platform maakt het bovendien veel makkelijker om een marktplaats uit te nutten. Stel jezelf daarnaast de volgende vragen:
- Welke standaardfunctionaliteit biedt het platform (bijv. product information en order management) en welke aanvullende mogelijkheden biedt het (crm, analytics-tools, etc.)? Dit biedt mogelijkheden om je applicatielandschap te vereenvoudigen of componenten gefaseerd te vervangen.
- Is de web-omgeving modern en flexibel genoeg om een onderscheidende klantbeleving te realiseren en die continu te verbeteren? Je eigen platform moet in principe de meest dynamische en aantrekkelijke plek zijn waar consumenten jouw producten kunnen kopen.
- Zijn er betrouwbare en gebruiksvriendelijke api’s om met applicaties van derden te koppelen, zoals bijvoorbeeld erp, ai en loyalty-systemen? Dat is cruciaal als je een best-of-breed-strategie hanteert, maar ook om snel marktplaatspartners te onboarden.
- Kan je eenvoudig nieuwe webshops of specifieke markplaatsen zoals Amazon aan je platform toevoegen? En kan dit ook op internationaal niveau, inclusief meertalige ondersteuning zowel in je webplatform, maar ook in je product information management (pim)?
- Is er een goede ondersteuning voor het flexibel inregelen van end-to-end order processing? En zijn hierbij ook standaardkoppelingen beschikbaar met lokale logistieke dienstverleners of betaalsystemen?
- Zijn er geïntegreerde mogelijkheden voor het inregelen van slimme promoties op product of klantniveau?
Marktplaatsfunctionaliteit
Je moet als merk of retailer inspelen op het groeiend belang van het online-kanaal. Dit betekent drastische strategische keuzes maken om snel vernieuwende e-commmerce-functionaliteit beschikbaar te stellen, zoals bijvoorbeeld marktplaatsfunctionaliteit.
Concurreren met grote marktplaatsen is zinloos. Kies daarom eerst voor samenwerking met deze partijen en verkoop bijvoorbeeld een kleine selectie van je producten via hun marktplaatsen. Zo kan je nieuwe klanten kennis laten maken met je merk, ook al wil je ze uiteindelijk natuurlijk naar je eigen platform verleiden. Daar kan je ze immers de best mogelijke merkbeleving bieden, inclusief je exclusieve of volledige productaanbod. Een marktplaatsmodel, ondersteund door selecte partners die passen bij jouw doelgroep, helpt daarbij.
Uiteindelijk wil je klanten een zo breed mogelijk productaanbod bieden, zodat je hun lifetime value kan vergroten. De meest efficiënte manier om dat toe doen is door je bestaande webshop-platform uit te breiden met kant-en-klare marktplaatsfunctionaliteit. Met een dergelijke oplossing neem je namelijk een aanzienlijke technologische barrière weg, inclusief de hoge kosten die vaak gepaard gaan met de implementatie van een standalone marktplaats-oplossingen.
De crux zit in de mogelijkheid om deze nieuwe functionaliteit simpel te kunnen toevoegen aan je centrale e-commerce-platform. Dat is veel beter dan al in een vroeg stadium strategisch te moeten kiezen voor een platform dat specifiek gericht is op marktplaatsfunctionaliteit. Zo kan je toch je business opschalen tegen relatief lage kosten.
Zoek vervolgens mooie merken die raakvlakken hebben met jouw business en doelgroep(en). Maak ze tot partners, geef ze voor een bepaalde marge toegang tot jouw klanten, die op hun beurt toegang krijgen tot een breder productaanbod. Je creëert daarmee een absolute win-win situatie voor alle partijen.
Reacties
Ik denk dat er nog wat verschil zit tussen een merk en een retailer, kwaliteit versus kwantiteit zal ik maar zeggen want je onderscheiden als merk gaat uiteindelijk meer om de marketing dan het verkoopkanaal. En country manager die de content marketing voor SCAYLE doet met een artikel bij Computable is als het gebruik van de marktplaats van een ander. Wat betreft de reikwijdte van inspanning neem ik aan dat Evert bij de redactie de views opvraagt want de feedback van discussie is makkelijk te meten.
Reciprociteit van potentiële partners toegang tot jouw klanten beloven in de zoektocht naar mooie merken klinkt als de muis die wil dansen met de olifant. Grote jongens die groot werden via partners drukken deze er nu uit voor de marge want de winstgevendheid gaat om de som van de baten minus de kosten. Een onderscheidende klantbeleving op prijs of duurzaamheid wordt de komende jaren interessant want garanties gaan om het bouwen aan een merk.
Uw reactie
LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren