Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Personeelsmanagement speelt hoofdrol in zorgsector

Personeelsmanagement is al jaren een hoofdpijndossier in de gezondheidszorg. Veel zorginstellingen hebben in meer of mindere mate te maken met een tekort aan goed geschoold personeel.

Dat is ook niet zo vreemd als je kijkt naar de investeringen die in human resource management (hrm)-oplossingen worden gedaan. Als het budget wordt verdeeld, zijn ze vaak als laatste aan de beurt. Maar personeelsmanagement zou een strategische rol in de gezondheidszorg moeten spelen. De mens is immers de belangrijkste asset die het systeem draaiend houdt.  

Naast het aantrekken van goed personeel is hr verantwoordelijk voor de productiviteit en tevredenheid van werknemers, en dat gaat verder dan enkel personeelsplanning. Onderwerpen als geweld en intimidatie op de werkvloer, salarisongelijkheid en discriminatie zijn emotioneel beladen onderwerpen die ook bij de hr-afdeling terecht komen. Veel hr-professionals in de gezondheidszorg moeten al deze uitdagingen het hoofd zien te bieden met verouderde strategieën en ineffectieve technologie. Hoogste tijd dat dit verandert.

Technologievalkuilen

"Technologie en automatisering veranderen de manier waarop instellingen hun activiteiten uitvoeren"

Wanneer een zorginstelling de hr-activiteiten strategisch wil aanpakken, vraagt dat om softwaresystemen die hr-professionals ondersteunen en ze passende oplossingen bieden. Veel voorkomende struikelblokken die we moeten zien te vermijden, zijn:

  • Standaardaanpak
Instellingen moeten hun wervingsactiviteiten afstemmen op de operationele strategie, zoals de kostenbeheersing of het verbeteren van de patiëntervaring. Daarbij moeten ze rekening houden dat de personeelsdoelen niet altijd van toepassing zijn op elk bedrijfsonderdeel, en dezelfde standaardwervingsaanpak niet voor iedere functie is te gebruiken. Een moderne personeelsplanningsoplossing kan hierbij helpen.
  • Overdaad aan systemen
Technologie en automatisering veranderen de manier waarop instellingen hun activiteiten uitvoeren. Te vaak worden er verschillende specialistische oplossingen geïmplementeerd waarbij er geen rekening wordt gehouden met de impact die dat heeft op het personeel. In een ideale wereld automatiseert technologie routineuze taken, voorkomt het dubbelwerk en vereenvoudigt het de naleving van beleid zodat personeel meer tijd heeft voor menselijk contact en kwaliteitsverbetering. Maar een overdaad aan oplossingen verhoogt het stressniveau van werknemers, in plaats van hen te ondersteunen.
  • Gebrek aan langetermijnvisie
Tools voor personeelsplanning kunnen zorginstellingen helpen met hun korte- en langetermijnstrategieën. Dankzij operationele flexibiliteit kunnen ze beter met onverwacht drukke periodes omgaan. En door het implementeren van goede werkmethoden zijn organisaties wendbaar en kunnen ze anticiperen op toekomstige behoeften. Dit alles zonder het doel uit het oog te verliezen.

Creatief denken helpt om hr-kwesties aan te pakken, zoals het werven van gespecialiseerde werknemers. Volgens Harvard Business Review vereisen in de toekomst zestig procent van de banen vaardigheden die slechts twintig procent van de beroepsbevolking bezit. Voor die moeilijk in te vullen functies verwachten werkgevers uit te moeten wijken naar externe contractanten (37 procent), freelancers (33 procent) en medewerkers op projectbasis (28 procent).

Vier tips voor succes

1. Werf buiten de gebaande paden

Om gekwalificeerd personeel te werven, moeten managers verder kijken dan de traditionele manieren. Misschien is de functie extern uit te besteden of is het personeel uit te nodigen om op projectbasis te werken. Ook is te denken aan opties als het werven onder ex-militairen of recent gepensioneerden.

2. Breng korte- en langetermijnpersoneelsplanning op één lijn
Sommige problemen hebben een snelle oplossing nodig, andere vereisen een complexe, duurzame aanpak. Het onderscheid wordt gemaakt op basis van strategische inzichten, data en voorspellende analyses. Moderne hr-oplossingen met geïntegreerde business intelligence-tools helpen professionals met oplossingen die zowel in lijn zijn met de bedrijfsdoelen als binnen de logistieke parameters blijven.

3. Ga voor gedetailleerde capaciteitsplanning
Moderne it-systemen met business intelligence (bi), voorspellende analyses en artificial intelligence (ai) spelen een belangrijke rol bij het inschatten van toekomstige behoeften. De technisch onderlegde hr-professional kan een gedetailleerd beeld schetsen van de verwachte vereisten aan personeelscapaciteit. bi-tools helpen managers complexe problemen te tackelen, zoals de afweging tussen het herplaatsen van huidige werknemers of het inhuren van nieuw personeel.

4. Implementeer moderne planningstechnologie en data-analyse
Veel organisaties proberen de levensduur van verouderde technologie te verlengen en verschillende ongelijksoortige systemen met elkaar te combineren om investeringen uit te stellen. Verouderde technologie is hier niet krachtig genoeg voor en dwingt professionals uit te wijken naar statische spreadsheets, het maken van pseudo-accurate projecties en overuren, te goochelen met cijfers en het handmatig kloppend maken van rapporten.

Moderne oplossingen en geavanceerde analyses helpen gegevens in een strategie om te zetten zodat het hr-team kan anticiperen op de benodigde talenten, nieuwe vaardigheden vergelijken met de huidige aanwezige vaardigheden en oplossingen formuleren.

Houtje-touwtje-systemen

Personeelskwesties zijn complex, maar daar staat tegenover dat de inzet hoog is. Personeelsplanning zou daarom binnen zorginstellingen een strategische positie moeten innemen en steun ontvangen van topbestuurders, met bijpassende financiering. Verouderde houtje-touwtje-systemen voldoen niet aan de hedendaagse planningsbehoeften en kunnen geen gelijke tred houden met verandering. Moderne technologie, waaronder kunstmatige intelligentie en voorspellende analyses zijn belangrijk bij het werven en behouden van het personeel.

Om kwalitatieve, slimme patiëntenzorg te blijven leveren, is het juiste personeelsbestand essentieel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-09T10:19:00.000Z Kees van den Houten


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.