Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Data recovery in de (verre) toekomst

Computable Expert

K.J. Meerman
Directeur/ceo/country manager. Expert van Computable voor het topic Infrastructuur.

Innovatie is een permanent proces geworden. We kunnen er rustig van uit gaan dat geen enkel bedrijf over tien jaar nog hetzelfde doet als nu. Dat geldt ook voor data recovery-bedrijven. Opslagmedia zijn de laatste jaren sterk veranderd en zullen dat blijven doen. De specialisten van Stellar Data Recovery vroegen zich af hoe de toekomst van data recovery en data erasure er uit ziet.

Data recovery is permanent in ontwikkeling, net als de rest van de it-industrie. Er heerst een doorlopende race naar ‘The Next Big Thing’, waar diverse gerenommeerde fabrikanten zich mee bezig houden. De huidige trends geven aan dat vooral de capaciteit van dataopslag flink zal toenemen, iets waarvoor we nieuwe technieken nodig hebben. Magnetische opslagmedia zullen waarschijnlijk te kwetsbaar blijken. Stellar Data Recovery zet vier belangrijkste toekomstige technieken op een rij:

  1. Glazen geheugen: uitgebreide tests met kwartsglas vormen een belangrijke ontwikkeling. Wetenschappers zoeken al langer naar materialen die gegevensopslag met hoge capaciteit mogelijk maken en tegelijkertijd minder gevoelig en kortstondig zijn dan de magneto-mechanische harde schijf. Onderzoekers aan de Universiteit van Southampton hebben hiermee reeds successen geboekt, net als fabrikant Hitachi.
  2. Holografische optische media: optische media zoals zoals cd’s en dvd’s verdwijnen steeds meer naar de achtergrond, vanwege hun gevoeligheid voor krassen en de beperkte capaciteit. Wetenschappers geloven in een holografische of multidimensionale variant van de optische media, al heeft het faillissement van de ontwikkelaar het project HVD (Holographic Versatile Disc) helaas vertraagd.
  3. Eiwit-coating: een speciale eiwit-coating maakt het mogelijk eenvoudige optische opslagmedia zoals dvd’s om te zetten naar een innovatief opslagapparaat, goed voor vijftig terabyte aan data. De Harvard Medical School maakt hiervoor gebruik van de halobacterium salinarum. Dit eiwit zet zich via lichtbestraling om naar een stof die kan dienen als energie-opslag. De houdbaarheid hiervan is helaas nog zeer beperkt.
  4. Racetrack geheugen: sinds 2008 werkt men tenslotte aan een nieuw magneto-elektronisch opslagmedium dat gegevens opslaat in ferromagnetische nanodraden. Dankzij de beperkte plaatsbehoefte hiervan kunnen zij bij een driedimensionale opstelling tot honderd keer meer opslagdichtheid bieden dan het huidige flash-geheugen.
Er zijn grote uitdagingen voor de toekomst. Zowel op het gebied van data recovery als op het gebied van secure data erasure. Hoe wissen we in de toekomst gegevens uit een glazen geheugen? Het data recovery laboratorium zal er waarschijnlijk heel anders uit zien. Zodra de eerste hersteloperaties van een van deze nieuwe media-dragers hebben uitgevoerd zullen we dat direct laten weten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-12-21T10:51:00.000Z K.J. Meerman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.