Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Wwan’s (en 5 goede redenen om draadloos te gaan)

Computable Expert

Evert Suur
Area Director Northern Europe , Cradlepoint. Expert van Computable voor het topic Internet.

De wereldwijde pandemie heeft de transformatie van bedrijfsnetwerken versneld, waarmee bedoeld de overstap van bedrade netwerken (gebaseerd op koper of glasvezel) naar wireless wan's. Eerder zagen we al vanuit vergelijkbare overwegingen de overstap van bedrade op ethernet gebaseerde lan’s naar wifi. Zodra de betrouwbaarheid, beveiliging, reikwijdte en bandbreedte was verbeterd, wonnen wlan’s het op flexibiliteit en kostenefficiëntie van bedrade lan’s. Lte en de opkomst van 5G hebben een vergelijkbaar effect op bedrade wan’s, vooral als ze zijn geïntegreerd met en gebaseerd op de mogelijkheden van softwaregedefineerde wan’s (sd-wan’s).

Met sd-wan-technologie kan er meer met een bedrijfsnetwerk. Bijvoorbeeld het consolideren van meerdere netwerkfuncties om de operationele en hardwarekosten terug te dringen. Ook worden meerdere wan-verbindingen ondersteund, wat de betrouwbaarheid verbetert en de mogelijkheid biedt om bandbreedte te aggregeren en netwerkverkeer te scheiden. Gescheiden netwerkverkeer is bijvoorbeeld noodzakelijk voor klinieken en apotheken die zich in een winkel of verpleegafdelingen bevinden en patiëntgegevens moeten beschermen. Herkenning van applicaties en policy-based routering zetten daarnaast de deur open naar verdere netwerkoptimalisering.

Maar zolang de resulterende netwerken nog altijd bedraad zijn, is het niet mogelijk om maximaal voordeel uit deze technologie te halen. Draadloze wan’s geven bedrijfsnetwerken diversiteit, flexibiliteit en reikwijdte, zodat gebruikers, locaties en apparaten eenvoudig zijn te verbinden. Met intelligente sd-wan-oplossingen wordt dynamisch van verbinding wisselen, prioriteit aan applicaties toekennen of verbindingen met bepaalde applicaties verbreken en snel nieuwe bedrijfslocaties in gebruik nemen, kinderspel. 5G draagt hieraan verder bij door te voorzien in lage latency en hoge bandbreedte.

Wwan-strategieën

"Draadloze wan’s bieden een oplossing voor tal van problemen rond bedrijfsnetwerken"

Draadloze wan’s bieden een oplossing voor tal van problemen rond bedrijfsnetwerken, bieden nieuwe kansen, en leggen de basis voor verdere netwerktransformatie. Hier zijn vijf goede redenen om draadloze netwerken te overwegen:

  • Verbeterde fail-over

Digitale transformatie staat of valt met netwerken die dag en nacht beschikbaar zijn. Non-stop beschikbaarheid kan worden bereikt door het inrichten van een meervoudig gelaagd netwerksysteem waarbij zonder onderbreking tussen verschillende typen bedrade en draadloze verbindingen kan worden geschakeld. Voor lte-verbindingen met een lagere bandbreedte kan gebruik worden gemaakt van sd-wan-policies voor het identificeren en op prioriteit indelen van bedrijfskritisch netwerkverkeer. Het gebruik van Gigabit-Class-lte- en 5G-verbindingen maakt fail-over van al het dataverkeer tot een haalbare kaart. Het implementeren van draadloze fail-over mogelijkheden gaat een stuk sneller en eenvoudiger dan het graven van nieuwe kabels.

Als bedrade verbindingen uitvallen verlies je de functie voor netwerkbeheer en al het externe verkeer. Omdat de meeste storingen op vaste lijnen zich voordoen in the last mile, vallen secundaire vaste lijnen vaak ook uit, waarmee externe locaties onbereikbaar worden. Draadloze verbindingen bieden daarmee een efficiënt alternatief in de vorm van Out-of-Band Management door middel van een directe koppeling met de consolepoort van een of meer apparaten op externe locaties

  • Meer bandbreedte

Een groot voordeel van SD-WAN is het kunnen opvoeren van de bandbreedte door verschillende verbindingen gelijktijdig te aggregeren. Het toevoegen van een of meerdere draadloze verbindingen is hierbij een aantrekkelijke optie. LTE haalt inmiddels snelheden tot 50 Mbps. Gigabit LTE bereikt snelheden tot 350 Mbps en 5G haalt snelheden tot boven de 1 Gbps. Draadloos evenaart daarmee in rap tempo de snelheid van traditionele verbindingen of overtreft die zelfs.

  • Draadloos als primaire verbinding

wwan’s verbeteren de operationele flexibiliteit wat betreft fysieke bedrijfslocaties. Met draadloze WAN is het een stuk eenvoudiger om nieuwe filialen en kantoren te openen of te verhuizen. De technologie is daarnaast een logische keuze voor scenario’s waarvoor draadloze netwerken de enige optie zijn, zoals bouwlocaties of pop-up winkels. Een andere toepassing waarbij een draadloze verbinding voordelen oplevert als primaire verbinding is het inrichten van een uiterst redundant netwerk tegen lagere operationele kosten. Organisaties kunnen hiermee zorgen voor optimaal presterende en beschikbare internetverbindingen op externe locaties die vanuit een centrale locatie in de cloud kunnen worden beheerd.

  • Uitgebreidere ondersteuning voor iot-toepassingen

Veel mensen denken bij het internet of things (iot) aan de periodieke aanlevering van data die weinig druk op het bestaande netwerk uitoefent. Voor smart buildings, smart cities of volledig geautomatiseerde productieprocessen worden echter enorme hoeveelheden data gegenereerd. Terwijl de eerstgenoemde iot-scenario’s misschien vaker het nieuws halen, zijn in werkelijkheid de belangrijkste toepassingen onder meer videobewaking, zelfbedieningsterminals in winkels en allerlei industriële, medische en productieprocessen. Voor dergelijke grootschalige iot-initiatieven zijn de lage latency en hogere bandbreedte van draadloze verbindingen onmisbaar.

Sommige iot-apparaten hebben ingebouwde draadloze mogelijkheden en kunnen een rechtstreekse verbinding maken met een mobiel of wifi-netwerk. Maar naarmate het aantal apparaten groeit, wordt het beheer van simkaarten, draadloze netwerkabonnementen en access points te kostbaar en tijdrovend. In dat geval is een eigen private lte- of 5G-netwerk, ook wel een wide-area lan genoemd, een uitkomst. Dit maakt het mogelijk om al het iot-verkeer op kostenefficiënte wijze te bundelen en eenvoudiger te beheren.

  • Krachtiger zakelijke mobiliteit

Nu organisaties werk maken van papierloze kantoren en het op een betere manier verzamelen van data, zien we veel vraag naar de mobiele ondersteuning voor bedrijfsprocessen, en in het bijzonder processen die zich afspelen in voertuigen. Veel van deze toepassingsscenario’s worden al gerealiseerd met behulp van lte en 5G zal de deur open zetten naar nog veel meer nieuwe mogelijkheden. Dan valt onder meer te denken aan real-time data- en video-uploads, geautomatiseerde wijzigingen van taken en routes en integrale voertuigconnectiviteit (voor autonome voertuigen).

Transformatie van de ‘network edge’

Fysieke, statische locaties zijn allang niet meer bepalend voor bedrijfsnetwerken. In plaats daarvan omspannen netwerken mensen, voertuigen, pop-uplocaties, zelfbedieningsterminals, clouddiensten en een almaar uitdijend universum van iot-apparaten. De uitbreiding van deze ‘network edge’ maakt het mogelijk snel en flexibel nieuwe locaties in te richten, nieuwe diensten te ontwikkelen en nieuwe initiatieven te ontplooien. De uitgebreide reikwijdte en groeiende mogelijkheden van wwan’s bieden organisaties meer flexibiliteit. Deze onzichtbare krachtige netwerken op basis van 4G lte- en 5G-technologie voorzien in snelle, flexibele en veilige connectiviteit waar en wanneer die maar nodig is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-07T15:37:00.000Z Evert Suur


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.