Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Met opensource inspelen op onverwachte events

Uit de financiële crisis van 2009 en de pandemie blijkt dat we altijd rekening moeten houden met het onvoorspelbare. Morgen kan alles anders zijn. Schokkende gebeurtenissen hebben grote gevolgen voor bedrijven. Daarom deel ik hoe technologiekeuze helpt om flexibel te zijn - en zelfs nieuwe kansen te grijpen.

Onverwachte gebeurtenissen zijn per definitie onbekend. Maar hoe beperk je de gevolgen van iets dat je niet kent? Snelheid is het antwoord. Ofwel, je moet zo snel mogelijk de risico’s wegnemen, voordat ze je overspoelen. Die snelheid krijg je door keuzes te creëren.

Diversificatie

"Net als in de financiële wereld is het ook in technologie belangrijk om risico’s te spreiden"

Net als in de financiële wereld is het ook in technologie belangrijk om risico’s te spreiden, bijvoorbeeld door diversificatie. Ga je als organisatie ‘all-in’ met één leverancier, dan is dat een risico. Mocht je leverancier omvallen of de relatie verzuren, dan kan je niet zomaar ergens anders heen. Denk aan bedrijven als 2E2, Nirvanix, Fusion, ooit gerenommeerde cloud computing- en opslagbedrijven die failliet gingen.

Onafhankelijkheid is hier de sleutel. Wanneer applicaties en workloads vrijelijk tussen elke omgeving bewegen, is het geen probleem om het gebruik naar behoefte te verhogen of verlagen. Dat realiseer je met een hybride infrastructuur, een combinatie van lokaal en cloud, van private en verschillende publieke clouds.

Daarnaast moet opensource-software onderdeel zijn van een hybride infrastructuur. Enkel de eigenaar zijn van de onderliggende data betekent namelijk niet dat je een applicatie naar een andere infrastructuur kunt verplaatsen, of de data in een nieuwe applicatie kunt inzetten. Opensource vergroot de flexibiliteit nog verder doordat het community-gedreven is. De individuele bijdragers reageren vaak sneller op een crisis dan grote bedrijven met strikte hiërarchie en complexe besluitvormingsstructuren.

Zeldzaam

Gelukkig zijn onverwachte gebeurtenissen relatief zeldzaam. Bedrijven zijn er veel mee bezig en plannen daar naar. Op een vergelijkbare manier biedt de combinatie van opensource-software en hybride infrastructuur de perfecte combinatie voor innovatie. De talloze deelnemers van opensource-community’s voegen namelijk heel veel waarde toe. Door opensource te gebruiken krijg je toegang om samen te creëren, meer ogen om te controleren en meer mensen die ondersteuning bieden.

Innovatie gaat niet over de nieuwste technologie kopen. Dat is niet praktisch of duurzaam. Innovatie gaat over modernisering; nemen wat je hebt, en dat verbeteren. Als je afhankelijk bent van de bereidheid en het vermogen van de leverancier om te innoveren, blijf je altijd op achterstand staan. Open source biedt de controle en interoperabiliteit waarmee je continu voortbouwt. Hiermee jaag je veel pro-actiever nieuwe commerciële mogelijkheden na.

De grote techbedrijven weten dit. Google heeft Kubernetes en Flutter; Microsoft heeft Azure Docs en VS Code; AWS en Apple gebruiken beide Linux.

Complexiteit

"Zonder de steun van mensen is technologie waardeloos"

Hoe meer technologie je hebt, hoe complexer het wordt. Een on-premise omgeving met slechts een handvol softwareprogramma's is eenvoudig te beheren. Een hybride infrastructuur met grootschalig gebruik van opensource-software is ingewikkeld. Zonder de juiste orkestratie wordt het dan al snel verwarrend en kostbaar.

Een orkestratieplatform, zoals Red Hat OpenShift, maakt een einde aan die complexiteit. Het zorgt ervoor dat software (en de afzonderlijke componenten) met elkaar communiceren, ongeacht waar ze draaien. Dit is cruciaal voor applicatiemodernisering, en stelt bedrijven in staat om software te refactoren of volledig opnieuw op te bouwen met containers en microservices. Een automatiseringslaag er bovenop zorgt dat het geheel soepel verloopt.

Orkestratie draait niet alleen om het organiseren en automatiseren van producten en beleidsregels. Zonder de steun van mensen is technologie waardeloos. Zij gebruiken het en zorgen dat het iets oplevert.

Maar hoe orkestreer je mensen? Daarbij is een open cultuur van cruciaal belang. Het heeft geen zin om technologiekeuze mogelijk te maken als je de mensen geen keuze geeft. Dat bedoel ik met een open cultuur. Daarin is vertrouwen in collega's de norm en worden ideeën beoordeeld op hun merites, niet puur op basis van senioriteit of hiërarchie. Hier wordt geluisterd naar stil talent en hun ideeën, en dat leidt logischerwijze tot diversiteit van kennis en ervaring.

Niets nieuws

De meeste organisaties richten zich tegenwoordig op een hybride strategie. Dit blijkt uit een onderzoek onder bijna 1.300 it-leiders wereldwijd. 95 procent van de respondenten vindt enterprise-opensource belangrijk voor de algehele infrastructuur van hun organisatie, met als belangrijkste redenen grotere flexibiliteit (79%), toegang tot innovatie (77%) en ondersteuning van een hybride-cloudstrategie (77%).

Een bedrijf dat de juiste infrastructuur heeft om onverwachte gebeurtenissen op te vangen en kansen te grijpen, is succesvoller dan een bedrijf dat log is. Niet kiezen voor opensource en hybride infrastructuur is alsof je denkt dat er niets nieuws meer op ons pad gaat komen. Maar als je om je heen kijkt, vertelt de realiteit een ander verhaal.

(Auteur Hans Roth is svp en general manager EMEA bij Red Hat.)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-10-11T14:36:00.000Z Hans Roth


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.