Om dat inzicht te krijgen zonder te veel tijd kwijt te zijn, hebben datacenterbedrijven netwerkmonitoring nodig. Dit levert je veel op, maar wordt regelmatig gezien als een hoofdpijndossier, want het brengt vragen: wat wil je precies monitoren, waar moet je beginnen, welke partij neem je in de arm en hoe pak je het aan? Toch doe je er goed aan om hiermee aan de slag te gaan als je betrouwbaar, schaalbaar, efficiënt, flexibel en consistent wilt zijn voor je klanten.
Om je op weg te helpen leggen we uit waarom je het nodig hebt en delen tips voor het monitoren van je netwerk. Zie het als de paracetamol.
Kernaspecten implementatie en datacenterbeheer
Om te begrijpen hoe netwerkmonitoring werkt, is het eerst goed om te weten met welke facetten van slim it-beheer je te maken hebt bij het ontwerpen, bouwen én beheren van datacenters. Volgens het Nederlandse datacenterbedrijf All it Rooms focus je op de volgende kerngebieden:
- Modulariteit
- Capaciteit
Maar een gebrek aan ruimte kan nog meer geld kosten. Zeker als er een nieuw
datacenter moet worden gebouwd omdat het bestaande niet langer toereikend is.
- Beschikbaarheid
bestaan van bedrijven in gevaar brengen. Er moet al in de planningsfase rekening worden gehouden met diverse aspecten om maximale beschikbaarheid te waarborgen.
- Duurzaamheid
alleen nodig met het oog op de opwarming van de aarde, maar ook omdat energiebesparing en de inzet van duurzame componenten aan kostenbesparingen bijdragen.
- Functionaliteit
Datacenter klaar? Monitoren maar
Voor het managen van de infrastructuur van een datacenter heb je een betrouwbaar systeem nodig (ook wel een dcim-systeem genoemd) om de beschikbaarheid van alle datacenters in je beheer te waarborgen. Een dcim-systeem monitort en beheert alle aspecten van het datacenter, van hardwarecomponenten zoals servers, switches, routers, storage-systemen, en racks tot technologie voor gebouwbeheer (airconditioningsystemen, deurvergrendelingssystemen, omgevingssensoren of bewakingscamera’s) en omgevingswaarden, zoals de temperatuur en vochtigheidsgraad.
Uiteindelijk is volledige monitoring van alle activiteiten in het datacenter het belangrijkste aspect aan management. Zo’n monitoringssysteem doet bovendien veel voor je stabiliteit. Monitoring werkt alleen als je volledig bent en als alle aspecten van het datacenter de klok rond worden bewaakt. Zo niet, dan lukt het niet om alle mogelijke onregelmatigheden en fouten detecteren, tot de bron te herleiden en te verhelpen voordat er ernstige storingen kunnen optreden.
Plotseling storing vraagt om snelle oplossing
Datacenterbedrijven moeten een aantal zaken overwegen als ze op zoek zijn naar een oplossing waarmee de infrastructuur van het datacenter is te monitoren. Het maakt niet uit hoe technisch geavanceerd of uitgebreid een dcim-oplossing is. Als die niet dag in dag uit op betrouwbare wijze alle benodigde data aanlevert, werkt het niet. Daarnaast wil je zekerheid dat verschillende datacenterlocaties van klanten integraal zijn te beheren, ongeacht de tijd, locatie of een specifieke leverancier. Wie succesvol is in de datacenterbusiness, groeit continu. Dat betekent dat er steeds meer datacenters moeten worden beheerd. De oplossing moest daarom op alle fronten schaalbaar zijn.
Duurzame toekomst
Datacenters liggen altijd onder het vergrootglas als het gaat om energieverbruik. Besparen is uiteraard mogelijk, maar dan moet je wel het exacte verbruik van elk apparaat en systeem in een datacenter weten. Monitoring van het energieverbruik is daarom een must. Er is nog een voordeel; monitoren helpt ook met het voorkomen van energieverspilling. De temperatuur is een van de belangrijkste factoren in een datacenter. Buitensporig hoge temperaturen kunnen resulteren in sterkere slijtage van hardwarecomponenten en zelfs storingen door oververhitting. En te lage temperaturen als gevolg van excessieve koeling zorgen weer voor onnodig energieverbruik. Daarom draagt effectief temperatuurbeheer bij aan kostenbesparing en het komt het milieu ten goede.
Mede dat maakt netwerkmonitoring in de toekomst eerder een randvoorwaarde dan een optie. Met de juiste tools en de juiste partner hoeft monitoring geen hoofdpijndossier te zijn. Je vermindert downtime, kunt direct bezuinigen op energieverbruik en je ziet problemen met een monitoringsprogramma sneller aankomen. Tel daar de economische voordelen op lange termijn bij op door minder slijtage aan apparatuur en stel jezelf dan de vraag waarom je zou wachten, want het is niet alleen goed voor je eigen bedrijf, het straalt ook af op al je klanten.
(Auteur Wilco Ravestein is country manager Benelux bij Paessler.)
Uw reactie
LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren