Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Sociale-afstandseconomie als boost voor iot

Het handhaven van social distancing is een belangrijke regel om het coronavirus onder controle te houden. En dat zal zo blijven na de versoepelingen en de terugkeer naar de werkplek. Laat die coronamaatregel nou net een boost kunnen geven aan het internet of things (iot).

‘Thuiswerken’ was op professioneel vlak het codewoord tijdens de voorbije maanden. Met een virtuele desktopomgeving of door in de cloud met de bekende bedrijfsapplicaties te werken, kon je verder. Zeker als je een kantoorbaan hebt. Niet elk type bedrijf kan dat aanbieden. Zie de werknemer van de watermaatschappij of elektriciteitsleverancier die aanbelt om de meterstanden van analoge tellers op te nemen.

Zo zijn er meer werknemers die de baan op moeten of contact moeten hebben met derden. Veel van die werkzaamheden zijn ook te automatiseren. De pandemie zou dus zomaar tal van organisaties richting iot kunnen duwen. Zolang een zekere schroom rond persoonlijk contact blijft bestaan, neemt de nood aan teledetectie toe.

"Ook in de huiselijke omgeving rukken 'voelers’ op"

Teledetectie vindt niet alleen plaats in de farmaceutische industrie waar de productie van geneesmiddelen al volledig met automatische melders gemonitord wordt, en ook niet in Industrie 4.0 waar met sensoren elk element in voorraadketens continu onder de loep ligt. Ook in de huiselijke omgeving rukken 'voelers’ op: de zonwering aangedreven door een lichtsensor, sensoren die de luchtkwaliteit in een gebouw meten (belangrijk!) en de digitale elektriciteitsmeter. Is het dan nog wel van deze tijd dat de medewerker van de watermaatschappij deur aan deur gaat om iets op te meten om nadien een factuur te bezorgen?

Het aantal sensoren en data stijgt exponentieel. Iot zal eerder groeien door machine-to-machine- dan door machine-to-human-communicatie. Volgens een IBM-studie is negentig procent van de wereldwijde data in de afgelopen twee jaar gecreëerd. De primaire bron van deze groeiende datastroom komt van de explosie aan sensoren en apparaten. De technologie is er klaar voor: edge computing en edge cloud garanderen het versturen en bewaren van de data. Er zijn tools om de data centraal te verzamelen en met alle verzamelde gegevens aan de slag te gaan. Denk aan datamining. Is elke onderneming daar klaar voor? Absoluut niet. Om alle losse blokken van iot tot één geheel te brengen, heb je meerdere profielen nodig: een plc-ingenieur, een code-programmeur, iemand met kennis van algemene it en iemand met expertise in de sector zelf. Dat vraagt tijd.

Aangezien het virus onze maatschappij nog een tijd zal verplichten om in bubbels te leven en er meer drag-and-drop-apps op de markt verschijnen die het voor it-teams gemakkelijker maakt om iot te implementeren, voorspel ik dat veel bedrijven de technologie snéller gaan omarmen.

Auteur: Luc Costers, 4 Nutanix Belux

Dit artikel staat ook in Computable-magazine #03/2021.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Of de sociale-afstandseconomie van Corona-apps een boost geeft aan de IoT of een voortschrijdende ontwikkeling van de wet van Moore waardoor we kleinere, krachtigere en zuinigere apparaten aan de randen van het netwerk krijgen gaat om een verschil in perceptie. En of het virus onze maatschappij dwingt om nog een tijd in bubbels te leven en daarmee een boost geeft aan IoT zal de tijd leren. Eén ding is echter wel zeker, de interprestatie van machine-to-machine communicatie klinkt onschuldig maar is dat niet als er een onlosmakkelijke koppeling tussen mens en machine zit. IMEI nummer of een MAC adres zijn voorbeelden van persoonsgebonden informatie die herleidbaar is tot op de persoon en worden daarom als persoonsgegevens gezien. En uit de 3 biljoen GPS data points van de fitness tracking applicaties konden de locaties van Amerikaanse militaire locaties verkregen worden. Data mining en privacy zijn dan ook een ongeloofwaardig koppel als technologie de plaats in gaat nemen van vergeetachtige mensenen en persoonlijk vind ik het een nogal dystopisch toekomstbeeld als de machine-to-human-communicatie van een app straks als toegangsbewijs gebruikt gaat worden maar resistance is futile.....

Nu is het natuurlijk niet allemaal azijn & venijn want uiteraard zijn er ook een heleboel voordelen te bedenken met Edge Computing, één daarvan zijn de bubbels die je kunt maken om informatie te segmenteren. Ik denk namelijk dat privacy een boost zal gaan geven aan Edge Computing omdat we nu teveel informatie ongefilterd naar de cloud sturen met IoT. De disconnect tussen IoT en Edge Computing betekent namelijk dat je gegevens kunt anonimiseren of pseudonimiseren door een voorbewerking op de data ter plaatse te doen.

ik heb geen nood aan teledetectie, Windows detecteert toch alles!

Jan,
Telemetrie is niet nieuw, het idee van outbound management waarbij een systeem n.a.v. events naar de leveranciers belt werd de vorige eeuw al met een modem gedaan. Call Home optie wordt tegenwoordig ingevuld met Internet en beperkt zich allang niet meer tot een reactieve outbound connectie in de anonieme back-end. Vanuit dat kader heb ik er dan ook geen probleem mee om een foutrapport naar Microsoft te sturen als daar maar een oplossing voor terugkomt. Tenslotte kun je met het meten is weten de statistiek van Mean Time Between Failure intelligenter maken waardoor je op onderhoud kunt besparen zonder concessie te doen aan de continuïteit. Je meet dan de slijtage in plaats van dat je aannames doet en vervangt eerder bij een excessief gebruik en later bij een passief gebruik wat niet alleen goedkoper is maar ook duurzamer.

Van disruptieve innovatie naar een voortschrijdende ontwikkeling wijs ik op de wet van Moore waardoor apparaten kleiner, krachtiger en goedkoper werden met als gevolg dat we meer METAdata aan gaan maken welke middels het moderne DIKW datasynthese model interessant is. Tenslotte wordt er vooral waarde uit de metadata gecreeërd want de IBM-studie die concludeert dat negentig procent van de wereldwijde data in de afgelopen twee jaar gecreëerd is vergeet even te melden dat hierin nog twee werelden zijn. Het draait uiteindelijk dan ook om de algoritmen want een reactief voorraadbeheer zal niet het verschil gaan maken in Industrie 4.0 waar de nadruk op efficiëntie verbeteringen ligt om zodoende niet alleen duurzamer te produceren maar vooral ook concurrerender. Edge AI is een interessante ontwikkeling waarbij je middels Internet en containers de workloads eenvoudig in bubbels zet.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-07-01T13:27:00.000Z Luc Costers


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.