Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Kun je zomaar data verwijderen onder de AVG?

Computable Expert

Jan-Dirk Krispijn
Partner, NEG-ITSolutions. Expert van Computable voor de topics Management, Outsourcing en Beheer.

Voor bijna elk bedrijf stond 2018 voor een groot deel in het teken van de AVG. Tenminste, om de eerste goede stappen op dat vlak te zetten. Want ook na 25 mei 2018 valt er nog veel werk te doen. Er komen nog altijd nieuwe vragen naar boven. Bijvoorbeeld hoe om te gaan met klantgegevens op hardware die je niet meer gebruikt?

Jazeker, alle data die aanwezig zijn op hardware die het bedrijf laat afvoeren, moet veilig verwijderd worden. Vaak denken we hierbij aan de gevoelige bedrijfsinformatie. Logisch, want je wilt niet dat die op straat belandt.

Maar ook vanuit de AVG is dit een punt van aandacht. Vaak bevat de af te voeren hardware ook nog klantgegevens. Je kunt die apparatuur dan niet zomaar weggooien zonder eerst deze data te verwijderen. Sterker, lekken de gegevens op deze manier toch, dan moet je hier volgens de Meldplicht Datalekken direct melding van maken.

Ben je van plan om binnenkort oude hardware te gaan vervangen? Dan is het dus belangrijk alle data veilig te verwijderen voordat de apparatuur het bedrijf verlaat. Er bestaan verschillende gecertificeerde methodes die ervoor zorgen dat dit correct gebeurt.

In ons bedrijf vertrouwen we al jaren op de software van Blancco, een gecertificeerde methode die een honderd procent veilige dataverwijdering garandeert. Ofwel, geschikt voor klantgegevens en andere data op servers, laptops, notebooks, desktops, smartphones en losse harddisks.

Expliciet

"Oude apparatuur is ook opnieuw in te zetten als refurbished hardware"

Informeer dus bij het verwijderen van oude hardware expliciet naar de mogelijkheid om ook de data daarop veilig te verwijderen. Dat kan op een service-center, maar vaak ook op locatie bij je bedrijf. Let er op dat je van elk apparaat een dataverwijderingscertificaat ontvangt. Hiermee bewijs je dat de data op een correcte wijze zijn verwijderd. Dat kan van pas komen als hier bij een audit om gevraagd wordt.

Daarna is de oude apparatuur eventueel ook opnieuw in te zetten als refurbished hardware. Na een grondige reiniging en het eventueel vervangen of upgraden van onderdelen kan een laptop of desktop vaak nog prima functioneren. Bijvoorbeeld binnen je eigen bedrijf.

Is de apparatuur niet meer te gebruiken en wil je deze laten afvoeren? Kijk dan naar onderdelen en materialen die wel opnieuw zijn te gebruiken. Op die manier weet je zeker dat je oude hardware ook nog eens op een verantwoorde wijze wordt verwerkt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-08T14:01:00.000Z Jan-Dirk Krispijn
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.