Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

No Connectivity, No Cloud (3)

Hosting en System Integration

Dit artikel delen:

De wordingsgeschiedenis van hosters is uitermate boeiend. De meeste zijn begonnen op de zolderkamer met het registreren van domeinnamen en het hosten van websites. Later kwam daar storage bij. Vaak is hun servicepakket nu uitgebreid met datacenter en colocatiediensten. Hosters en system integrators raken in elkaars vaarwater.

Met het toenemende belang van internet zagen hosters zich genoodzaakt te professionaliseren, te standaardiseren en hun werkzaamheden verregaand te automatiseren. Vaak is hun servicepakket uitgebreid met datacenter en colocatiediensten.

In de beginjaren van cloud leek het er even op dat de locale spelers zouden worden weggevaagd door de grote Amerikaanse partijen, maar vooralsnog hebben ze nog steeds bestaansrecht. Wel is een duidelijke consolidatieslag gaande. Bovendien komt er concurrentie uit onverwachte hoek: de traditionele system integrators zijn bezig om hun verouderde business model van uur-factuur en projecten aan te laten sluiten op de moderne tijd van abonnementen, services en functionaliteit ‘uit de muur’. Dat betekent dat zij ook hosting en SaaS leveren.

System Integrators


De system integrators hebben een aantal grote transities moeten doormaken. Het leveren van hard- en software uit de oertijd van it werd uitgebreid met value added services. Weet u nog: de var (value added reseller)? Daar kwam al snel het ontwikkelen en integreren van systemen bij, net als detachering en bodyshopping. Integratie was voor de komst van soa (service oriënted architecture), webservices en api’s moeilijk werk dat bovendien vaak nodeloos extra ingewikkeld werd gemaakt. De komst van cloud heeft de noodzaak voor nieuwe systeemontwikkeling goeddeels weggenomen. Wel is de vraag naar ‘ontzorging’ door middel van managed services groter dan ooit. 

Degene die denkt dat de wereld minder ingewikkeld is geworden met de komst van cloud heeft het mis. Er is juist een laag complexiteit toegevoegd, nu die cloudsystemen onderling en met de bestaande it moeten worden geïntegreerd en gemanaged. Daar ligt de meerwaarde van de system integrator nieuwe-stijl. Hosting hoort daarbij.

In mijn volgende blog, deel 4, kijk ik naar de carriers en de datacenters.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

hard- en software met value added services en de hele systemboel integreren. Leuk.
Altijd wat te beleven in de ICT.
Alles SOA uit elkaar trekken en vervolgens weer in slagen consolideren. Ja, er is weer een "duidelijk consolidatieslag gaande".
"De komst van de cloud heeft de noodzaak voor nieuwe systeemontwikkeling goeddeels weggenomen".
Leuk om te horen als je PaaS levert of niet aan programmeurs kan komen.

Het gaat ook eigenlijk niet zo om de logica van de consultant, het jargon is veel belangrijker. Agile coaches bijvoorbeeld, die de T-shaped professional begeleiden om het zelfsturend vermogen om te zetten in het iteratief waarde toevoegen voor de business. De markt heeft behoefte om "ontzorgd" te worden, met "een laag toegevoegde complexiteit door een system integrator nieuwe-stijl.

Zo, mijn tarief is weer terugverdiend.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-09-02T13:27:00.000Z Rutger Bevaart


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.