Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Zon, zee en cybersecurity

Dit artikel delen:
zon strand vrouw ligstoel tropen tropisch vakantie reizen

Het is wederom de periode van het jaar waarin velen onder ons de ‘out of office’ aanzetten en het vliegtuig nemen naar zonnigere oorden. Waar deze out of office tot voor enkele jaren nog een volledige digitale detox betekende, is dit tegenwoordig nog voor weinig mensen het geval.

Of we nu voor het plezier of voor het werk reizen, velen onder ons blijven tegenwoordig liever ‘geconnecteerd’, of we blijven op z’n minst sommige elementen van ons digitale leven verderzetten. Dat gaat dan voornamelijk over het checken van e-mails, het streamen van onze favoriete tv-show of het gebruik van sociale media - dat op zijn beurt bijna integraal onderdeel lijkt te zijn geworden van ‘op reis gaan’. Eerder dan naar verre bestemmingen te vertrekken om eventjes offline te kunnen zijn, zetten we dus met z’n allen de data roaming aan, of we gebruiken de dichtstbijzijnde wifi om verder te gaan met ons alledaagse digitale leven.

Deze gewoontes zijn zo normaal geworden dat we soms lijken te vergeten dat hieraan cyberrisico’s verbonden zijn, die we eenvoudigweg niet kunnen en mogen negeren. Ik geef dan ook graag een overzicht van enkele van de gevaren voor reizigers en enkele tips om veilig de vakantieperiode door te komen.

Onveilige netwerken

Wanneer we reizen, bevinden we ons vaak op onbekend terrein. En wanneer alles rondom ons zo anders is dan thuis, kan het wel ‘ns voorkomen dat we de fundamentele online veiligheidsregels uit het oog verliezen. Het beste voorbeeld ons bijvoorbeeld het verbinden met onbekende (en vaak gratis aangeboden) wifi-netwerken. Reizigers moeten zich bewust zijn van deze potentieel onveilige publieke netwerken - vooral op luchthavens of hotels, die snelle toegang tot hun netwerken aanbieden, maar die niet met een passwoord beschermd zijn.

Dergelijke onbeveiligde netwerken kunnen hackers toelaten alles te onderscheppen wat je online doet - van het lezen van privé e-mails tot het stelen van passwoorden. Het kan hen eveneens in staat stellen kwalijke malware te plaatsen op je toestellen. Reizigers zouden dan ook moeten vermijden private informatie te sturen of te ontvangen wanneer ze publieke wifi gebruiken. Toegang tot bedrijfsnetwerken zou steeds moeten gebeuren via een veilige, geëncrypteerde vpn-verbinding. 

Dieven richten zich overal op

Wanneer we op de hort zijn met verschillende telefoons, tablets of laptops, lopen we niet alleen het risico dat het toestel zelf wordt gestolen; de data die op deze toestellen staat zou potentieel nog veel meer waard kunnen zijn. Criminelen zijn dan ook vaak op zoek naar gevoelige informatie, zoals de login-gegevens van je online banking. Het komt zelfs voor dat zij jouw gegevens gebruiken om vrienden, familie of collega’s wijs te maken dat ze geld moeten storten omdat je portefeuille zou zijn gestolen.

Zorg er dan ook voor dat je passwoorden niet gemakkelijk te vinden zijn wanneer je je toestel verliest of wanneer het wordt gestolen. Het is eveneens slim om vooraf een backup te maken van je files, gevoelige informatie te verwijderen van het toestel, en ervoor te zorgen dat op je toestellen de laatste nieuwe antivirussoftware draait.

Conclusie

De mogelijkheid om over de hele wereld geconnecteerd te zijn heeft onze manier van werken en reizen aanzienlijk veranderd, maar stelt ons eveneens bloot aan verschillende gevaren indien we niet goed nadenken. Zowel toeristen als zakelijke reizigers zouden daarom onder meer bovenstaande maatregelen moeten nemen vooraleer ze op reis vertrekken. Het is de enige manier om ervoor te zorgen dat informatie veilig is en dat die leuke zomervakantie geen vervelend staartje krijgt.

Ronald Vanhijfte, regional manager Benelux F5 Networks

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wanneer men er nu nog steeds niet van doordrongen is wat de consequenties zijn van het 24/24 beschikbaar en zo nodig connected te moeten zijn, dan zou je bijna zeggen dat die 'professionals' de eer aan zichzelf zouden moeten houden en de IT gewoon moeten verlaten.

De huidige situatie is namelijk door twee gemene delers tot stand gekomen....
1. Commercie
Heel hard roepen en hypen dat je mee zou moeten met allerhande bedachtte, vooral commerciele, veranderingen gelardeerd van tal van doemscenario en vooral heel hard roepen en hijgen ... Je moet, Je zal, daar gaan we naar toe, geen weg terug, en anders ben je mooi te laat.

Eerder heb ik vele white papers en comments uit de doeken gedaan wat de miljardenschade dit heeft opgeleverd t.a.v. die zo hijgend gehypte vooruitgang.

Contra wetmatigheden handelend die de automatisering karakteriseren
Natuurlijk zullen enkele professionals weer iets roepen van daar heb je hem weer.... Als je eerlijk bent en kijkt naar het huidige momentum, dan kun je niet langer meer ontkennen dat het veiligheids en kennis niveau bij de gemiddelde IT professional bedroevend laag is evenals vrijwel niet op het netvlies van de overisge professionals werkend in de IT.

Immers, zoals ook door mij, zeker zeven jaar geleden al, aangegeven toename van cybercrime, grootschaliger incidenten met steeds grotere materiele/financiele impact, toename van allerhande artikelen in die richting, kun je weinig anders dan concluderen dat menigeen met veel is bezig geweest, maar niet met de merite en wetmatigheden die een cruciale rol spelen in automatiseren.

Dit artkel is niets meer of minder dan een voortvloeisel van iets wat een IT professional jaren geleden al heeft moeten zien aankomen. De volgende waarschuwing mijnerzijds, van enkele jaren geleden, de aanval op Android is nu bezig aan een opmars. De volgende? Let op mijn woorden, de NFC chip en de digitale wallet op de mobieltjes.

Mark my words. Niet te vergeten de toename van de IT incidenten natuurlijk.

"Immers, zoals ook door mij, zeker zeven jaar geleden al, aangegeven toename van cybercrime, grootschaliger incidenten met steeds grotere materiële/financiële impact, toename van allerhande artikelen in die richting, kun je weinig anders dan concluderen dat menigeen met veel is bezig geweest, maar niet met de merite en wetmatigheden die een cruciale rol spelen in automatiseren."

Wat een onzin zeg. Een voorspelling die je gemakkelijk kon doen en die natuurlijk altijd uit ging komen. Echt een visionair hoor.

@ Jan Jaap Joris
Tja, voor u klinkt het onzinnig doch de feiten liggen er. Ik weet niet wat onzinniger is. Uw reactie of het gegeven dat de feiten er liggen. Ik vind beiden.

R.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-07-21T12:37:00.000Z Ronald Vanhijfte
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.