Spoelstra spreekt: ICT-bedrijven springen

Dit artikel delen:
Jacob Spoelstra

Wij Nederlanders houden van leedvermaak. Kijk maar eens naar het programma 'Sterren springen'. Voor de mensen die dit hoogstaande SBS6-programma niet kennen, het format is het volgende. Bekende Nederlanders gaan in het zwembad van de hoge duikplank een zo mooi mogelijke duik maken. Met andere woorden, het is de bedoeling dat Patty Brard van een tien meter hoge duikplank naar beneden springt en dat ze dan zo hard mogelijk op de bek gaat.

Het is eigenlijk hetzelfde format als 'Sterren dansen op het ijs'. Hierbij was het de bedoeling dat Patty Brard zo hard mogelijk op het ijs viel. De enige reden waarom er bij 'Sterren springen' water in het zwembad zit, is dan ook omdat we na dit programma weer een programma met Patty Brard willen maken. Zoiets als 'Amateurboksers slaan Patty Brard voor haar muil'. In dat programma mogen amateurboksers om de vijf minuten Patty Brard voor haar muil slaan. Zodra ze weer bij is, mag de volgende. We gaan weer massaal kijken. Waarom? Wij Nederlanders houden van leedvermaak.

Duits erp-systeem

Een ander op zijn bek zien gaan, daar houden we van. In de ict is het niet anders. Kijk maar eens op een willekeurige dag naar de meest populaire artikelen op de Computable-website. Het gaat voornamelijk over mislukte projecten, ontslagen directeuren en failliete bedrijven.

Misschien zou dat een leuk tv-format zijn: ict-bedrijven springen. Je kunt live meekijken hoe een ict-project finaal uit de klauwen loopt. Het begint al bij de keuze van een nieuw systeem. Het personeel kiest heel naïef een goed bekendstaand Duits erp-systeem en wij als kijkers weten dan al: dit wordt lachen.

Ict-manager op duikplank

Al in aflevering twee wordt de projectmanager ontslagen. Gedurende de 24 afleveringen (want dit kun je nooit in drie afleveringen kwijt) zie je de ellende steeds meer oplopen en in de laatste aflevering pakt zelfs de complete Raad van Bestuur zijn biezen en de ict-manager springt van ellende van de hoge duikplank. Zonder dat er water in het zwembad zit.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

't Is toch vrijwel nooit het personeel dat de keuze maakt... 't Is toch meestal een CIO die de verkoper/verkoopster wel ziet zitten en zo een date probeert te scoren?

Dat zou ook 'compelling tv' kunnen zijn: CIO zoekt vertegenwoordiger.

Zulke beslissingen worden genomen door managers tijdens het golfen. En managers kunnen alles managen, kennis van de materie is niet nodig. "Bullshit management": management heeft in 100 jaar nog nooit rendement opgeleverd.

De 2 reacties hiervoor zijn zoooooooooooo waar, vaak ook wordt de handtekening op de achterkant van een sigarendoosje gezet.

Maar hoe dan ook: Hoe komt het dat wij na al die jaren hier geen stokje voor kunnen steken??

Het lijkt mij niet dat je dit in drie afleveringen gaat redden. Als je kijkt hoe lang hopeloze IT-projecten in leven worden gehouden kan je dit format wel een jaar of wat laten draaien.

Leuk en vermakelijk artikel, mijn creativitieit begon gelijk te werken:

We kunnen de managers en minkukels laten springen met het salaris plus bonus en het gewicht van de leasebak als zwemband.

De leverancier mag het aantal bugs maal 10 kg om de buik;

De projectmanager de euro overschrijding in goud als zwemband,

De klant met het aantal wijzigen tijdens het project maal 10 kg.

Dat wordt genieten, in termen van leedvermaak.:-)

Het lijkt wel of een bepaalde bank uit het noorden als inspiratiebron heeft gediend voor deze column :-)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-09-12T10:39:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.