Week 37 - 2004

Dit artikel delen:

Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: 'Spyware: a license to kill?' In blijde verwachting van SP2? The Skype is the limit?

'Spyware: a license to kill?'
... wat mij betreft wel. Het is nog maar twee jaar geleden dat ik op deze plek providers opriep viruscontrole centraal aan te pakken. Het kan verkeren. De meeste internetaanbieders - uitzonderingen als Chello daargelaten - filteren nu al dan niet op aanvraag alle doorgaande mail op virussen en zelfs spam. Dat is mooi, al moet dat vrijblijvende er nog uit. Nu wordt het tijd te gaan nadenken over de aanpak van een andere hinderlijke plaag: snuffelsoftware, oftewel 'spyware'. Software die, variërend van betrekkelijk onschuldige cookies tot gevaarlijke Trojaanse paarden, vastlegt wat computergebruikers doen.
Spyware is een serieus probleem geworden. Regelmatig tref ik bij vrienden of bedrijven computers aan die niet meer vooruit zijn te branden, waarvan de internettoegang is geblokkeerd of waarvan bepaalde applicaties niet goed meer functioneren, vanwege spyware. Om over stiekeme software die gevoelige informatie verzamelt maar te zwijgen.
Wie op zulke computers programma's Adaware of Spybot (en liefst nog allebei na elkaar) laat draaien, haalt tientallen en soms honderden verdachte objecten op één computer naar boven.
Keer op keer blijkt dat je computerbeveiliging niet aan gebruikers kunt overlaten. De vraag rijst dan ook of providers ook geen rol kunnen spelen tegen Spyware. Dat lijkt een technisch en juridisch mijnenveld, maar met centrale distributie van programma's als Adaware zou al veel gewonnen zijn. Het model bestaat, want providers als Planet en Wanadoo verspreiden zo ook hun firewall-software. Goed nieuws is dat een flink deel van de providers onderzoek doet naar het bestrijden van Spyware. Volgens Netkwesties zou Wanadoo zelfs dezer weken al een anti-spyware dienst starten.
 
In blijde verwachting van SP2?
... nou nee; de lol is er bij voorbaat af. Met Service Pack 2 dicht Microsoft een groot aantal beveiligingsgaten in het besturingssysteem Windows XP. Het besturingssysteem wordt uitgebreid met een bruikbare firewall, een systeem om misbruik van Activex-controls te beperken en een 'controlecentrum' voor alle beveiligingsfuncties. Deze week kwam de Nederlandse versie beschikbaar en de komende weken krijgen XP-gebruikers de software via de Update-functie thuisbezorgd.
Gezien alle lekken in Windows iets om reikhalzend naar uit te zien. Zou je denken. Maar na het lezen van alle gerapporteerde problemen krijgt de installatie de aantrekkelijkheid van een Russische roulette. Nu Microsoft achterdeuren gaat afsluiten, blijken flink wat programma's niet meer goed te functioneren. Daarbij gaat het vooral om de internetcomponenten van die programma's en webapplicaties.
Gelijktijdig steekt de bekende Microsoft-paranoia weer de kop op. Benut 'the evil empire' deze grondige revisie niet om concurrerende softwaremakers technologisch op achterstand te zetten. Wil het bedrijf de omschakeling naar .Net technologie forceren?
Tja, kan Microsoft eigenlijk wat anders? Het is kiezen uit twee kwaden. De Microsoft plug-in aanpak waarbij programma's via Activex-technologie in Internet Explorer draaien is inherent onveilig. Daar moet Microsoft wat aan doen. Met SP2 introduceert Microsoft een getrapt waarschuwingssysteem voor Activex-controls. Al die waarschuwingen zullen gebruikers verwarren en zelfs afschrikken.
Het is allemaal waar, maar onvermijdelijk. Het zure is wel dat juist de softwaremakers die gekozen hebben voor pure Microsoft-technologie, er het meeste last van zullen hebben.
 
The Skype is the limit?
... nog altijd. Het bedrijfje Skype heeft na een jaar nog niets van zijn glanzende belofte verloren. Na de Windows- en Linux-familie kan nu ook de Apple-gemeenschap gratis bellen via Skype. Software voor pda's is in ontwikkeling, waardoor je op termijn ook mobiel kunt bellen in omgevingen met draadloos internet. Degenen die menen met een consumentenspeeltje van doen te hebben vergissen zich. Ik ken een bekende it-onderneming die grote bedragen bespaart door zijn interne internationale gesprekken via Skype te doen. Zou dit bedrijf de Amazon of Google van de internettelefonie worden, vraagt de New York Times zich deze week af. Dat is koffiedik kijken. Maar duidelijk is wel dat internettelefonie en voip aan de vooravond staan van een grote doorbraak.< BR>
 
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-10T00:00:00.000Z Fred van der Molen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.