Week 13 - 2005

Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Een Pinguïn als reddingsboei? Windows Njet, Not, Nada, Niet?

Een Pinguïn als reddingsboei?
... voor Novell wel. Novell is al bijna tien jaar bezig met overleven. Reorganisaties, productverbreding en koerswijzigingen hielden het bedrijf overeind, maar het kernprobleem werd niet opgelost: de afhankelijkheid van Netware, het kroonjuweel van weleer. Medio jaren negentig werd duidelijk dat dit onvolprezen netwerkbesturingssysteem het op termijn zou afleggen tegen Windows NT. Dat had met de Windows-dominantie op de desktop te maken, met de marketingkracht van Microsoft, maar zeker ook met de kwaliteiten van NT zelf: eenvoudiger te beheren en breder inzetbaar. NT was misschien niet de beste netwerkserver, maar wel een all-in-one netwerk- én applicatieserver. De uitdijende reeks Windows serverapplicaties deed de rest.
Daar heeft Novell nooit een antwoord op kunnen vinden. De kortstondige vrijage met Unix werd een ramp, het offensief om wereldleider te worden op het gebied van directorydiensten bleef halverwege steken, de verbreding van het productportfolio en het overzetten van applicaties naar NT losten het kernprobleem niet op: financiële afhankelijkheid van een product op retour. Daar kwam bij dat de klantenkring voor Novell-applicaties voor groupware, beveiliging, netwerkbeheer en systeembeheer grotendeels uit het vertrouwde Netware-circuit werden gerekruteerd. De netwerkbeheerder liep weg met Novell, maar in de directiekamer nodigde met liever IBM of Microsoft uit.
Bij de vele strategiewisselingen werden blunders gemaakt. Daartoe reken ik ook de overname van de consultantclub Cambridge Technologies. Novell heeft zich daarmee een geweldig oor laten aannaaien. Behalve een forse financiële afschrijving leidde deze acquisitie tot een stammenoorlog in delen van het bedrijf die in Nederland nog altijd niet uitgewoed lijkt.
De nieuwste reddingsboei heet Linux. De aankoop van SuSe is de verstandigste beslissing die Novell de laatste tien jaar heeft gedaan. De imagosprong is nauwelijks te beschrijven. In één klap is Novell weer hip. Novell heeft bovendien de schaalgrootte, expertise en naam om organisaties met vertrouwen de overstap naar openbroncode software te laten maken. Daarbij heeft Novell in IBM een zeer belangrijke partner en suikeroom.
De strategie van Novell is een chirurgische operatie: de Netware-kern wordt gescheiden van de services-lagen, vervolgens verwijderd en vervangen door een Linux-kern. Alle Novell-applicaties en -services zijn of worden daartoe naar Linux overgezet. De grote vraag is of Novell daarvoor tijd genoeg krijgt. De switch naar Linux kost tijd en gaat gepaard met lagere marges. Volgens The Yankee Group breekt voor Netware komend jaar echt het uur U aan. Een groot deel van de gebruikers zou het netwerkbesturingssysteem binnenkort aan de kant zetten. Men zal Netware vervangen door Windows en Linux. Maar welke Linux? De keuze voor SuSe is niet vanzelfsprekend, al heeft Novell wel wat te bieden: een eenvoudiger migratie en een vertrouwde omgeving. De belangrijkste Netware-applicaties zijn inmiddels in Linux-versie beschikbaar. Vorige week introduceerde Novell op de jaarlijkse Brainshare-conferentie zowel een rijk voorziene server- én desktopsuite met Linux als motor. Beide veelbelovende producten, al zal de doorbraak van de Linux-desktop ook dit jaar weer een bewegend doel blijken.
Novell heeft geen alternatief voor de Linux-route. Het bedrijf mag hopen dat zijn uitdijende applicatie-portfolio onder Linux snel voor aanvullende revenuen gaat zorgen, want van Linux zelf zal het niet komen. Het laatste kwartaal bedroeg de Linux-gerelateerde omzet nog slechts vijftien miljoen dollar, waarvan zeven miljoen Suse-licenties. Vergelijk dat eens met de totale kwartaalomzet van het softwarebedrijf: 290 miljoen dollar. De Pinguïn zorgt voorlopig alleen voor peanuts.
 
Windows Njet, Not, Nada, Niet?
... het doodgeboren kindje heeft een naam. De Windows-versie die niemand ooit zal kopen heeft een naam: Windows XP Home Edition N. Na uiterst taaie onderhandelingen hebben de Europese mededingingsautoriteiten de aanduiding van het tekort van de Windows-versie weten te brengen tot één letter. Is dit de start van een nieuwe productcategorie?

 
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-04-01T00:00:00.000Z Fred van der Molen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.