De kijk van Van Eijk: Terugblik 2008

Dit artikel delen:
Peter van Eijk

Van de voorspellingen die ik vorig jaar rond deze tijd deed is ongeveer de helft uitgekomen. Zo is 2008 inderdaad het jaar van Vista geworden. Toch is XP, vooral door de komst van kleine netbooks, nog steeds verkrijgbaar.

IPv6 daarentegen is nog steeds niet doorgebroken. De uitreiking van de Nederlandse IPv6 awards is afgelast omdat de enige kandidaten al sponsor van het evenement waren. Wel zijn de DNS-rootservers nu IPv6-enabled, en heeft een aantal fabrikanten aangekondigd dat IPv4 en IPv6 gelijkwaardig worden behandeld bij nieuwe productaankondigingen. Daar zal het dus niet aan liggen. Ondertussen tikt de voorraad beschikbare IPv4-adressen vrolijk verder af naar nul.

SaaS, software as a service, is vooral een marketingkreet gebleven. Daarom dacht ik dat er wel een nieuwe kreet voor zou komen. Daarin heb ik half gelijk gekregen. SaaS is nog niet uit, maar er zijn nieuwe varianten bijgekomen: Platform as a service, Storage as a service, Computing in the cloud, On demand applications, Utility Computing en zo zijn er nog wel een paar. Ook vinden veel leveranciers dat hun producten eigenlijk altijd al iets-as-a-service waren. We zitten dus duidelijk in de fase van marktverwarring. Ondertussen verschuiven er steeds meer toepassingen naar online (bijvoorbeeld mail, backup, verkoop en routeplanners). Ze heten dan alleen geen SaaS meer.

Tja, en dan de kredietcrisis. In de it hebben we voortdurend te maken met overspannen verwachtingen over nieuwe constructies die gouden bergen beloven. De financiële sector maakt dat wat minder vaak mee. Helaas gaat het dan ook meteen echt goed fout.

De crisis kan een goed excuus zijn om weer eens grote schoonmaak te houden in het it-landschap. Oude spullen zijn vaak tamelijk duur. Het belangrijkste nieuwe doel is schaalbaarheid. Je it-faciliteiten moeten in omvang snel kleiner of groter kunnen worden. Betaal niet teveel voor wat je niet gebruikt, maar zorg ook dat je snel weer groter kan groeien. Mmm, wat voor naam zullen we dat concept eens geven?

Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur (www.digitalinfrastructures.nl)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Fshas (fast scalable hard an software)??

ballonnetjes IT?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-15T09:08:00.000Z Peter van Eijk
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.