Spoelstra spreekt: Developers met humor

Het stond er echt, ik kwam er langs toen ik op de Computable-website aan het scrollen was. ‘Enthousiaste Fulltime Senior Developer met humor’. Nu ben ik niet direct op zoek naar een nieuwe baan, maar ik dacht wel even: ik ben enthousiast, ik ben fulltime beschikbaar, ik mag mezelf een senior noemen en ik heb humor. Ik ben weliswaar geen developer, maar een score van vier uit vijf lijkt mij genoeg om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Als ik slecht of niet ontwikkel, compenseer ik dat wel met een grapje.

Waarom die laatste toevoeging ‘met humor’? Het is al lastig om een goeie ict’er aan te trekken dus waarom ook nog humor erbij? Hoe hoog wil je de lat leggen? Of is het iets dat nu net in dit team ontbreekt? Kom ik in een team terecht met zes saaie lullen met grijze spencers en bruine gaatjesschoenen en hebben ze gedacht ‘Weet je wat dit groepje zou kunnen gebruiken? Iemand met humor. Iemand die midden op de dag de stekker uit alle servers trekt en roept: O nee, het systeem ligt eruit!’. En dat iedereen dan weer lachend opnieuw kan beginnen omdat niemand iets heeft opgeslagen.

Maar panda’s

Of zouden ze er eigenlijk niet bij willen zetten dat ze liever geen vrouw willen? Dat de functietitel een omslachtige manier is om er zeker van te zijn dat er geen vrouwen solliciteren. Want hoeveel enthousiaste vrouwelijke senior developers zijn er eigenlijk? En dat ze ook nog eens humor hebben. Er worden in Nederland jaarlijks meer panda’s geboren.

Maar wat als ik nu een hele goede ontwikkelaar ben, maar ik heb geen humor, mag ik dan wel solliciteren? Of gaan ze dan zeggen: ‘Ja, op zich een goed cv, je ervaring mag er ook zijn, salariseisen zijn binnen proporties maar we hebben tijdens het sollicitatiegesprek niet één keer gelachen. Wij wensen je veel succes bij je verdere sollicitaties.’

Ik heb overigens niet gesolliciteerd. Het salaris was om te huilen.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Om in je vakgebied te blijven...
De pers-chef van het Belgies elftal (oeps nerd's - het gaat over voetbal) - geknipte job?

De humor is vast nodig omdat de omgeving waarin je terecht komt wellicht zo vreselijk is dat je wel humor nodig hebt om er te overleven....

"Het salaris was om te huilen" hoe weet je dat? Stiekem toch een eerste ronde gehad ;-)

Ik zit hier (op mijn vrije-dag) het nog eens na te lezen.
Jacob jonge, bijzonder leuk artikel ...geen development maar wel met humor!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-07-06T09:44:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.