Managed hosting door True

Zorgen over p2p

Tot verrassing van veel oudere mensen (zoals ik) is de jongere generatie helemaal verslingerd aan instant messaging via mobiele telefoons. Toch vreemd, aangezien een conventioneel telefoongesprek zo eenvoudig is te realiseren.

De aantrekkingskracht lijkt te zitten in het feit dat een bericht op elk moment verzonden kan worden, of de ontvanger nu beschikbaar is of niet. Het gaat dus om het asynchrone element (net zoals bij voicemail en e-mail), in tegenstelling tot het synchrone principe van een gewoon telefoongesprek. Dit alles zou mobiele telefoons natuurlijk goedkoper moeten maken in het gebruik (en wellicht ook in aanschaf). Helaas gaat die vlieger zelden op, omdat messaging naast voice wordt gebruikt en het aantal berichten exponentieel lijkt toe te nemen.
Tot op zekere hoogte zal ik een 'ouwe zeur' zijn, maar er zijn wel degelijk redenen om je zorgen te maken. Worden kinderen geëxploiteerd? Is dit sociaal-pedagogisch gezien in orde of kunnen kinderen beter gestimuleerd worden om direct met elkaar te communiceren? Mijn grootste vrees is echter dat het 'instant'-deel uit instant messaging het echte probleem is en dat kinderen enkel worden aangemoedigd om direct, spontaan te reageren en niet eerst tot tien te tellen.
Maar deze zorgen zijn voer voor kinderpsychologen, niet voor it'ers. De it-wereld kan dit alles echter niet naast zich neerleggen, aangezien instant messaging nu ook in het bedrijfsleven aan een snelle opmars bezig is. Het is één van de peer-to-peer-vormen (p2p) waar de klanten naar vragen. Deze p2p-concepten worden steeds meer toegepast, maar slechts een enkele ervan is gebaseerd op weloverwogen bedrijfsbehoeften. Meestal is de drijvende kracht: 'het vinden van een nuttige toepassing voor al die overbodige computerkracht in de vorm van desktop-pc's'. En misschien wordt een nog erger - maar zeker hieraan gerelateerd - probleem gevormd door de ongebreidelde groei van data binnen en rond organisaties. Als oplossing van dat laatste wordt gesuggereerd dat het een goed idee is als iedere gebruiker toegang krijgt tot bestanden (en misschien ook andere diensten) op de pc's van de overige gebruikers. Maar dat is juist een slecht idee, want deze data kunnen immers beter worden uitgezocht, gesorteerd en opgeslagen op beveiligde servers.
Het delen van bestanden op thuis-pc's staat al jaren vol in de belangstelling, eerst dankzij het gedoe rond Napster en tegenwoordig door andere p2p-systemen, zoals het Nederlandse Kazaa. Deze systemen maken het mogelijk dat een pc-gebruiker zijn digitale muziekverzameling - meestal mp3-kopieën van commerciële cd's - via een internetverbinding deelt met anderen. Iedereen kan die bestanden van andermans pc ophalen en de muziekindustrie bestempelt dat als diefstal. Hoe dan ook hebben deze systemen in de loop van tijd een aantal bruikbare standaards opgeleverd, die momenteel in het bedrijfsleven volop worden toegepast. De standaards kunnen op internet worden gebruikt, maar het blijkt dat ze vooral aantrekkelijk zijn voor toepassing in interne netwerken. Jammer genoeg is de rechtvaardiging hierbij niet anders dan degene die onze kinderen gebruiken voor hun mobiele berichtenverkeer: het is fun! Er blijkt niet of nauwelijks aandacht voor zaken als tijdverspilling, beveiliging of legaliteit.
Het is dan ook hoog tijd dat we een eind maken aan het ongecontroleerde gebruik van p2p in het bedrijfsleven. P2p kan in sommige gevallen handig en bruikbaar zijn, maar dan moeten wél vooraf de kosten en waarde in kaart worden gebracht.
Het netwerk is de sleutel voor het controleren van p2p-applicaties. Verschillende onderzoeken melden een toename van het aantal serieuze netwerkproblemen, veroorzaakt door de groei van het p2p-dataverkeer. Een kostentaxatie voor p2p moet derhalve ook de kosten meenemen van het opwaarderen van het netwerk. Maar voordat u halsoverkop uw netwerk onderhanden neemt, kunt u beter eerst onderzoeken hoeveel dataverkeer er momenteel over het huidige netwerk plaatsvindt. Want p2p is niet de enige technologie die kan leiden tot overmatig verkeer op uw netwerk! Het is sowieso aanbevolen om de hoeveelheid dataverkeer inzichtelijk te houden. De groeiende populariteit van instant messaging kan derhalve een goed excuus zijn om grote schoonmaak te houden in het interne netwerk in uw bedrijf.< BR>
 
Martin Healey, pionier ontwikkeling van op Intel gebaseerde computers en c/s-architectuur. Directeur van een aantal it-bedrijven en professor aan de Universiteit van Wales.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-10-31T00:00:00.000Z Martin Healey
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.