Week 35 - 2003

Dit artikel delen:

Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Wie schermt zijn chatdienst af? Scheepbouwer verkoopt knollen voor citroenen... Softwarepatenten veroorzaken?

Wie schermt zijn chatdienst af?
... Microsoft, naar voorbeeld van AOL. De softwareproducent uit Redmond voert op 15 oktober een opwaardering door van zijn directe berichtensoftware MSN Messenger, die wordt meegeleverd met Windows. De opwaardering is gebaseerd op een vernieuwd protocol dat bestaande gebruikers uitsluit. Dit omvat dus ook gebruikers van andere chatclients, zoals Trillian en Gaim, die aansluiten op het MSN Messenger-netwerk. Microsoft wil praten met leveranciers van die software over interoperabiliteit, maar een aansluiting op zijn chatnetwerk moet wel geformaliseerd zijn. De voorwaarden zijn nog onbekend.
Het is Microsofts goed recht om zijn eigen chatdienst op zijn eigen netwerk met zijn eigen servers aan bepaalde voorwaarden te laten voldoen. Het is echter wel frappant dat het nu doet wat AOL eerder deed tegen Microsoft in de instant messaging-oorlog van 1999. De Windows-leverancier protesteerde toen hevig en argumenteerde, met het recht aan zijn zijde, dat instant messaging net als mail open zou moeten zijn, dus op basis van open protocollen. AOL beweerde daar ook voor te zijn en buitenstaanders alleen uit te sluiten vanwege de beveiliging. De aanstaande opwaardering naar MSN Messenger 5.0 met MSN Protocol versie 8 is overigens ook omwille van niet nader genoemde beveiligingsredenen.
 
Scheepbouwer verkoopt knollen voor citroenen...
... blijkt uit de woorden van de KPN-bestuursvoorzitter tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers vorige week. "Wij gaan niet meedoen aan de prijzenslag waar onze adsl-concurrenten mee begonnen zijn." De grote geografische spreiding en de kwaliteit van het eigen adsl-product zouden de komende tijd een hoge prijs rechtvaardigen. Een week later verlaagt KPN-dochter Het Net zijn dsl-product tijdelijk van 24,95 euro naar 17,95 per maand. De stap is bedoeld om de stuntprijzen van Tiscali en Versatel te volgen. De laatste biedt zijn instapproduct via internetdochter Zonnet blijvend aan voor 14,95 euro per maand.
"Dit aanbod tegen een belachelijk lage prijs valt misschien niet op bij een bedrijf dat tot nu toe niet erg winstgevend geopereerd heeft", grapte Scheepbouwer nog bij dezelfde gelegenheid. "Wij gaan niet meedoen aan deze tarieven met een belachelijk niveau; uiteindelijk renderen die niet", voegde hij er vervolgens aan toe. Adsl is één van de belangrijkste activiteiten die de inkomsten uit het vaste net van KPN op peil houden. Versatel-cfo Mark Lazaar meldde vorige maand al dat hij de prijs van zijn dsl-product ging verlagen. Hij noemde toen een kleine tien euro als bodemprijs. Versatel heeft de afgelopen maanden dsl-apparatuur in KPN-wijkcentrales bijgeplaatst. Het kan nu 50 procent van de telefoonaansluitingen met eigen apparatuur en diensten bedienen.
 
Softwarepatenten veroorzaken?
... spam. Aanstaande maandag stemt het Europees Parlement over de nieuwe patentrichtlijn. Die is het afgelopen jaar opgesteld door ambtenaren van de Europese Commissie - sommigen zeggen 'ingefluisterd' - onder leiding van Eurocommissaris voor de Interne Markt Frits Bolkestein. Voor het zover is raken de mailbussen van de meeste Europarlementariërs overvol met brieven van voornamelijk ontwikkelaars van open source software. Begin deze week riepen tegenstanders op tot een laatste poging om de volksvertegenwoordigers via mail te wijzen op de nadelige gevolgen van de richtlijn. Zal het iets uitrichten? Nee. Europarlementariër Elly Plooij-van Gorsel zei het afgelopen mei al tegen een zaal vol tegenstanders: "Die wet, die komt er."
Net als Plooij-van Gorsel stellen de andere voorstanders keer op keer dat de nieuwe wet zinloze octrooien tegenhoudt. Een algoritme kan alleen gepatenteerd worden als het een software-uitvinding is die een technisch innovatieve bijdrage levert. Amazon kan dus geen patent meer krijgen op zoiets als alle geautomatiseerde methoden voor het aan anderen bezorgen van cadeautjes. Het heeft dat octrooi overigens al afgelopen mei gekregen van het Europees Patentbureau.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-08-29T00:00:00.000Z Redactie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.