Managed hosting door True

Meer huisvrouwen in de ICT

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is stand-up comedian en werkzaam in de ict.

Een tijdje terug kocht ik een muizenval waarbij op de verpakking stond: deze val is niet getest op proefdieren. Ik vroeg me toen af: op wie hebben ze die vallen dan wel getest? Een stel studenten die geld nodig hadden? Marianne Thieme?

Er wordt slecht getest in ict-land. Testen is vaak het stiefkindje van een project. Het wordt als last gezien en niet echt meegenomen in een project. Als projecten vertraging oplopen, probeert men de tijd in te halen door niet meer het volledige testtraject te doorlopen. Ik ben dan ook blij dat de gemiddelde ict'er geen bruggen bouwt of kinderzitjes maakt. Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die het nut van goed testen van systemen inzien. Welke bedrijven? De klanten van de ict-leveranciers.

Het is toch niet meer dan normaal dat je een product test? Hoeveel zelfvertrouwen (of arrogantie) heb je, dat je vindt dat jouw product niet getest hoeft te worden?

Als je vroeger een strijkijzer kocht, dan wilde je er eentje met het Kema-keur. Eentje die goedgekeurd was door de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen. En dat hield in mijn beleving in dat zo'n vijftig struise huisvrouwen op een rij stonden met naast zich een volle wasmand en die gingen dan strijken. En als dat strijkijzer ook maar één keertje haperde en er een klein teertje in de blouse bleef zitten, dan werd dat strijkijzer teruggestuurd. Ontwikkel maar een nieuwe. Pas als iedereen tevreden was, dan kreeg het een stempel of een sticker.

En dat is wat de ict volgens mij ook nodig heeft. Struise huisvrouwen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Jacob,

Je begint heel goed; het is inderdaad zo dat in projecten de testfase een ondergeschoven kindje is, dat vaak nog sneeft als het project uitloopt. Afgezien van het feit dat de beslissing om een test traject niet alleen door de ICT'er wordt genomen maar als het goed is door de projectleider in goed overleg met de afnemer, is het een goed begin.

Dan jammer genoeg neem je een afslag en rijd je de verkeerde kant op. In plaats dat je de goede dingen benadrukt en dat duidelijk maakt met voorbeelden, ga je rare dingen zeggen. Het zou goed zijn om te zeggen dat de testfase een onlosmakelijk onderdeel is van het ontwikkelen en de extra kosten van testen worden bespaard op het onderhoudstraject. Je zou kunnen voorstellen in plaats van een groot testtraject aan het eind van het project in te lassen de testfase op te knippen en (deels) naar voren te halen. Dat kan ook op een grappige manier, maar nu sla je aan het eind weer een plank mis en verval je in een makkelijke conclusie.

Let wel: ik ben het met je eens dat het aandeel aan vrouwen in de automatiseringswereld wel flink omhoog mag (en kan).

Cor: Goede reactie, maar je neemt het allemaal te serieus. Het is een column joh! Beetje prikkelen, reacties uitlokken, je weet wel.

Wat heb jij eingelijk voor kennis in de ict-sector dat je hier je mening mag lopen verkondigen Jacob?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-04-21T15:49:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.