Spoelstra Spreekt: Alleen maar Apple

Jacob Spoelstra

Mijn dochter gaat een nieuwe studie doen. Voor deze studie heeft ze een laptop nodig. Via het portaal van de school kon je zien wat voor laptop ze volgend jaar nodig heeft en waar deze laptops aan moeten voldoen. Ze kon kiezen uit vier verschillen laptops. Ze waren alle vier van Apple! Het prijskaartje van twee van de vier laptops was zelfs meer dan het collegegeld. Ik snapte ineens waarom er zoveel studenten zijn met een hoge studieschuld.

Maar ik vroeg me af: Waarom alleen keuzes uit Apple-machines? Maakt de rest van de wereld geen laptops?

Hazenpis

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Waarom zijn mensen zo gehecht aan een merk? Als een van mijn dochters vrienden op bezoek heeft en ze willen cola, dan vraag ik altijd wat voor cola wil je? Pepsi of Coca Cola? Ongeacht wat het antwoord is, geef ik ze het huismerk van Jumbo. Ik heb nog nooit iemand horen zeggen: ‘hé, wat voor hazenpis is dit? Dit is geen Coca Cola!’.

Overigens hoefde de laptop niet per se een Apple te zijn. Het mocht ook best een Windows machine zijn. Ik kreeg er wel een lijst met eisen bij waar de machine dan aan moest voldoen. Eigenlijk kon je de eerste de beste huis-tuin-en-keuken-laptop op Marktplaats kopen. Het was nog niet een My First Sony maar verder voldeden alle laptops. Sterker nog, als de Apple-laptops aan dezelfde eisen als de Windows-apparaten moesten voldoen, dan vielen twee van de vier Apples af vanwege die voorwaarden.

Gespaard

Nu gun ik mijn dochter best wel een Apple. Het probleem is echter dat ze minimaal twee keer per maand haar laptop laat vallen en het scherm binnen een half jaar los is van het toetsenbord. En dan ga ik er gemakshalve van uit dat ze de laptop inmiddels niet in de trein heeft laten liggen. Het is maar goed dat we wat gespaard hebben voor de studie van de kinderen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het is stuitend hoe de commercie zijn intrede in het onderwijs heeft gedaan. Stuitend ook, dat ondanks de aanbeveling om dan maar een Apple aan te schaffen (wie wil er zijn kind nou met een 'achterstand' aan zijn school laten beginnen?) twee van die aanbevolen Apples blijkbaar niet eens aan de minimum eisen voldeden terwijl de eerste de beste Huis-tuin-en-keuken laptop al voldeed! Zijn die Apples dan niet gewoon de 'Nieuwe Kleren van de Keizer' op IT-gebied?

De schoolleiding zweert overigens bij Apple

Wij weten waarom :)

Benieuwd wat KC weet, ik weet dat het niet alleen de schoolleiding is die keus bepaalt. De klacht over de commercie van R.J. Tuinman gaat voorbij aan een monopolie aangaande de content. Die content is tijdens een pandemie belabberd gebleken als we kijken naar de achterstand.

Onderwijs instellingen zijn verplicht om te werken met open standaarden, zoals bepaald is door Logius en Forumstandaardisatie.
Ook met een Linux laptop, of een Chomebook moet het dus kunnen werken.

Het hele onderwijs is al jaren afhankelijk van één softwareleverancier: Microsoft.

Als leerling / student krijg je Office 365 toegang, en wil je daar optimaal gebruik van maken, dan moet je MS Office 2019 of nieuwer op je laptop hebben staan. Deze software is alleen beschikbaar voor Windows en macOS. O ja, niet alleen het overleg op je werk, maar ook online lessen en colleges, zijn alleen beschikbaar via MS Teams.

Met een wat mindere gebruikerservaring is MS Office via Office Web Access beschikbaar in je browser. Als dat maar een Chromium browser is. De meeste mensen kiezen voor de makkelijkste keuze, en gebruiken daarvoor Google Chrome.

En dan zijn we aanbeland bij de volgende supplier lock in: Google. Niet alleen het onderwijs, maar de hele wereld is afhankelijk van Google. Niet alleen voor zoeken, maar ook voor browsen in het algemeen. Websites worden gemaakt (of in ieder geval geoptimaliseerd) voor Chrome. Geen Chrome (Chromium) op je computer betekent een niet (optimaal) werkende site. En dan heb ik het nog niet eens over je privacy...

In plaats van het verplichten van bedrijfsspecifieke oplossingen (MS Office, Google Chrome, Apple MacBook, ...) zou men open standaarden moeten verplichten, zoals de door het W3C beschreven standaarden of de Open Document standaarden.

Op die manier kan een student kiezen wat hij/zij het mooiste of beste vindt, bijvoorbeeld een HP Elitebook met Windows, een MacBook Air met macOS, een willekeurige andere laptop met Linux, of een ChromeBook met ChromeOS, en alles wat voor de studie nodig is, kan gedaan worden op de gekozen laptop, of je nu MS Word met Edge, Pages met Safari, LibreOffice Writer met Brave of Google Docs met Chrome gebruikt.

Frank Heikens schrijft: In plaats van het verplichten van bedrijfsspecifieke oplossingen (MS Office, Google Chrome, Apple MacBook, ...) zou men open standaarden moeten verplichten, zoals de door het W3C beschreven standaarden of de Open Document standaarden.

Dit is al verplicht voor overheden en gesubsidieerde instellingen zoals het onderwijs.
Helaas staan er (nog) geen boetes, of andere maatregelen tegenover, dus hebben ze er maling aan.

Alhoewel ik niet tegen open standaarden (en/of open source) ben zie ik wel een risico in het verplichten hiervan ... namelijk dat er een (grotere) mismatch gaat ontstaan tussen hetgeen men op school leert/gebruikt en wat de de facto standaard is in het bedrijfsleven

PA VA KE heeft zeker een punt. Hoewel ik zeker voorstander ben van het omzeilen van de graaigrage vingers van Microsoft, heb ik eigenlijk toch ook mijn buik een beetje vol van de wildgroei aan 'forks' die de opensource community zo kenmerken. Inmiddels heb ik een poging of tien gedaan om mensen via OpenOffice-achtige applicaties op weg te helpen. Er is er niet één die niet binnen twee maanden terugging naar Microsoft... Heeft me ook wat klanten gekost omdat ik niet meteen op een verzoek in wilde gaan om 'die rommel' maar weer te verwijderen en Microsoft Office dan maar weer te installeren. Op de een of andere manier is Open source het toch altijd nét niét...
Ja ik ken de verhalen van Oma's die het inmiddels al jaren probleemloos gebruiken, maar IK ben die Oma's in de praktijk dus nimmer tegengekomen.

1) "Het probleem is echter dat ze minimaal twee keer per maand haar laptop laat vallen " Ik heb zo het vermoeden dat je de basis van het probleem niet aan het oplossen bent door een Apple dan maar te kopen of voor een Windows machine te kiezen.

2) vandaag toevallig 4 (universitaire beta) studenten met 4 verschillende Windows laptops moet helpen; 4 verschillende browsers hebben we mee zitten vechten en 4 verschillende excel versies met net weer verschillende instellingen waardoor de situatie ontstond dat de ene student de andere niet kan helpen. De pragmatische suggestie die ik gaf; alles maar met FireFox en LibreOffice en de rest wat MS / Google ook je probeert aan te smeren, negeren! Gewoon voor de lol iemand hier, al eens de equation editor gebruikt in O365 word? Probeer deze maar eens (latex) te doen "H_{ij} = \langle \Psi_{i} | \hat{H} | \Psi_{j} \rangle" en je zult HARD gaan lachen hoor! Bij https://quicklatex.com/ kun je gaan zien hoe het er WEL uit hoort te zien :).

Open standaard en open source zijn twee verschillende dingen, content delivery via een open standaard zoals HTML5 is mogelijk op elk platform. En Office 365 kun je ook gebruiken op een Linux laptop zoals dat veel SaaS oplossingen zonder problemen te gebruiken zijn. Wat betreft de graaigrage vingers van Microsoft zie ik steeds meer ondersteuning vanuit Redmond voor Linux.

@PaVaKe
Ik pleit voor open standaarden, niet voor Open Source Software. Dus zoals Oudlid al zei, open standaarden en OSS zijn verschillende zaken.

MS Office kan Open Document Format files lezen en schrijven. Zo kun je met de facto standaard software werken, en toch geen vendor lock in hebben.

Sites moeten voldoen aan de W3C standaarden, in plaats van dat ze zijn ontworpen voor Chrome. Alleen zo dwing je gebruikers niet om over te stappen op Chrome, maar laat je ze vrij om bijvoorbeeld te kiezen voor Firefox of Safari.

Met open standaarden geef je iedereen de keuze om de laptop te kiezen die financieel en qua specs het beste past: een Chromebook van 300 euro, een instap Windows laptop van 500 euro, of een platte ultrabook / MacBook van 1000 euro.

@Frank Heikens:
Het schrijven van een ODT file met Word gaat vaak fout, zodra er een tabel in is opgenomen.
Daarnaast voldoen weinig (lees bijna geen) websites aan de W3C standaarden, de websites van het rijk zijn hierop een positieve uitzondering.
Van alle gemeente, provincies en waterschappen voldoet niet één website aan deze, voor hun verplichte, standaarden.

Dat is het nadeel van een regel/wet, waar geen represailles tegenover staan.

Ik pleit voor open source en open standaarden bij de overheid. Ik bemerk in de praktijk dat open standaarden toepassen alleen niet voldoende is en er toch nog 'discussie ruimte' open blijft en dat de daaruit voortvloeiende incompatibiliteiten uiteindelijk juist niet 'het beloofde land' opleveren (en vaak een vendor lock in blijven faciliteren).

@SWA: zie https://www.forumstandaardisatie.nl/node/229
OpenStandaarden zijn dus al verplicht !

Zie https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/digitale-overheid/open-overheid
Onder het hoofdstuk OpenSource.

goh, het lijken wel een managers hier soms .... zeuren over het eerste deel van mijn opmerking (dat er een verschil zit tussen open source en open standaarden) maar vervolgens voorbij gaan aan hetgeen ik wilde zeggen (dat er een risico is dat school en bedrijfsleven niet op elkaar aansluiten omdat het bedrijfsleven mogelijk geen open standaarden gebruikt waar dat op scholen verplicht is)

Het moet een dure apple zijn of een goedkope windows. En daarop leer je dan werken met open source en open standaarden :-P

Iets anders bedoelen dan je zegt en dan zeuren over managers is een opmerkelijke oplossing. Want dat er een mismatch zit tussen wat het bedrijfsleven vraagt (de goedkope indiaantjes) en waarvoor de mensen opgeleid worden (chiefs) zorgt voor een tekort aan personeel. Appels en peren zijn beide fruit want het platform is uiteindelijk alleen maar het gereedschap en niet het vakmanschap want de taxonomie van Bloom leert dat bedieningsvaardigheden de lagere cognitieve opbrengsten zijn.

@Ron

En waarom dan toch al die clubjes die zich niet aan de regelgeving houden?

Of ben jij zo iemand die docx/OOXML als een open standaard geaccepteerd heeft? :)

https://en.wikipedia.org/wiki/Office_Open_XML#Compatibility_between_versions

Theorie en praktijk willen nog wel eens minder overlap hebben dan gewenst.

"Standards" zoals MSOffice? Een word-dokument gemaakt in MSOffice 2019 kan in 365 niet korrekt gelezen worden.

@PaVaKe tegen de tijd dat de opleiding voltooid is heersen er andere "standaards", het argument "iedereen gebruikt vandaag de dag MS" is een schijnargument.

Het voordeel van Office is de spellingchecker, dokument en korrekt zullen beiden gecorrigeerd worden naar document en correct. Ter leering ende vermeack aangaande het leerproces lijken de tools dommer te maken want niet alleen Oostenrijkse echo heeft problemen met de Nederlandse taal als ik overweeg dat het gemiddelde niveau B1 is. De Jip & Janneke taal van korte zinnen met eenvoudige woorden zodat de ontvanger begrijpt wat de zender bedoelt is trouwens een voorbeeld van content waardoor ik in discussie nooit goed begrepen word;-)

Tenminste niet door Jan, Yvette en Andre die alle drie hetzelfde taalprobleem hebben aangaande de spelling. En dan heb ik het nog niet eens over de beroepsdeformatie van definities waar de discussie vaak over gaat omdat Apple meer dan een merk is want de ‘rode vlag’ betreffende de eisen gaat niet om de emotie maar de objectiviteit hierin. Oja, iemand die niet erg zuinig is met haar spullen lijkt me gewoon een verwend kreng omdat papa alles betaalt.

Een OpenStandaard moet aan 4 eisen voldoen:

1. De benodigde documentatie moet laagdrempelig beschikbaar zijn.
2. Er mogen geen hindernissen zijn op het terrein van intellectueel eigendomsrecht.
3. Er moeten voldoende inspraakmogelijkheden zijn voor stakeholders tijdens de (door)ontwikkeling van de standaard.
4. De onafhankelijkheid en duurzaamheid van de standaardisatieorganisatie moeten verzekerd zijn.
Bron: DigitaleOverheid.nl

DOCx kan dus geen OpenStandaard zijn, zolang de standaard door MS bepaald wordt.

Tja oudlid ... het is maar wat je belangrijk vindt: wollig taalgebruik waar het gros van de lezers geen touw aan vast kan knopen (niet in de laatste plaats omdat je nogal eens de neiging hebt allerlei zijsprongen te maken in je volzinnen (waar je overigens heel goed in bent, ook dat mag gezegd)) of in Jip en Janneke taal iets uit kunnen leggen aan mensen zodat begrepen wordt wat je nu eigenlijk wil zeggen.

Het nadeel van de vaak wollige volzinnen is dat er zoveel (on-)zin instaat dat de kern van de boodschap over het hoofd gezien wordt; als deze al aanwezig is (veel zeggen/schrijven kan ook een tactiek zijn om te verbloemen dat je eigenlijk inhoudelijk niets te melden hebt)

Europese indeling naar leesvaardigheid gaat ervan uit dat je op niveau B2 niet alleen literaire proza begrijpt maar daarin ook de houding van de schrijver herkent. En laatste is niet alleen interessant in de reacties maar ook wat betreft de schrijfstijl van de grappenmaker die graag schopt tegen Apple maar er uiteindelijk toch weer mee thuiskomt omdat zijn prinses met minder geen genoegen neemt maar er ook niet voor wil werken.

Retorische truc van Statler en Waldorf op dit forum gaat uit van: "Ik begrijp niet wat jij zegt, jij zit fout" door het conformisme van de polder aangaande wederkerigheid met het neo-Marxistische idee van commodificatie. Nederland is juist door een onderwerping aan regels gestopt met denken want de keus van de hamer maakt niet de timmerman. De leesvaardigheid is volgens de onderwijsinspectie onder middelbare scholieren afgenomen en ik denk dat dit komt door de leesmotivatie, makkelijker is niet altijd beter.

@C.YNICUS
Oudlid hanteert al enige jaren de cryptogramstijl.

Persoonlijk vind ik het wel enigzins vermakelijk, maar ik kan mij voorstellen dat het wat minder succesvol is in een zakelijke omgeving.

Typerend dat als je een zakelijke stijl van schrijven hanteert de WC-eend bent die iets probeert te verkopen terwijl als je een maatschappelijke insteek neemt die aanzet tot denken zonder de bedoeling om iets te verkopen autistische ICT-ers er al snel geen touw meer aan vast kunnen knopen. Wat betreft psychologie in de communicatie is de insinuatie van KJ ook weer zo'n goedkope truc die meer over hem zegt dan mij want cryptografisch maar vermakelijk betekent dat het gelezen wordt en dat het uiteindelijk niet zo onbegrijpelijk is als gezegd wordt.

Het bleekgezicht spreekt dus met gespleten tong want beslissingen worden veelal niet op objectieve feiten genomen maar op basis van een sluimerend onderbewustzijn, lang leve het orgel van de emotie. Totaal niet inhoudelijk reageren gaat om het zoeken van steun in de bevestiging wat precies de essentie raakt van het conformiteitsbeginsel. Niet het artikel wordt gelezen maar de reacties en dat lijkt me erg interessant vanuit een marketing perspectief als het om de beïnvloeding gaat.

Oja, on-topic worden onze kinderen nogal beïnvloed door marketing want kies je nu een MacBook vanwege de functionaliteit of het uiterlijk?

b2 or not 2b
of zoals van van Gaal het verwoordde, ben ik nou zo slim of jullie zo dom ?
goed gezelschap https://www.youtube.com/watch?v=p_QePkY2e84
Commercieel talentvol als een gewoon zakelijke stijl per ongeluk meteen een verkooppraatje wordt.
En enige creativiteit is ook een mooie eigenschap van de techneut :
zie je wel, hij lacht dus hij snapt het stiekum toch :-)
de houding van de schrijver, geweldig.

De journalist was inderdaad niet de slimste, het was er zo’n eentje die de verkooptraining van de V&D had gehad:

https://www.youtube.com/watch?v=v51mLy12wQI

Voor wat betreft Jip & Janneke communicatie op basis van ‘echo’s uit het verleden’ antwoord ik even op dezelfde wijze want de cabareteske kwinkslagen over onze gevleugelde vriend door een ‘expert’ in een witte jas die zijn eigenbelang adviseert ontgaat sommigen. Maar deze acteren op het niveau van een chatbot, to be or not to be is emotie een fenomeen wat kunstmatig heel ongeloofwaardig is.

Don’t kill the messenger maar het is Spoelstra spreekt en dochter kiest waarna papa betaalt en dat is zo’n beetje het moraal van dit verhaal. Behoorlijk inhoudsloos waardoor de reacties leuker zijn;-)

Geef je eens een compliment over de vorm, komt er het verwijt dat er niets gezegd wordt over de inhoud (zucht).

Welnu best Oudlid, wellicht is het "vanuit een marketing perspectief als het om de beïnvloeding gaat" misschien verstandig als je niet altijd slimmer probeert over te komen als je potentiele opdrachtgevers. Want je trekt op dit forum wel een grote broek aan, maar ik kan mij zo voorstellen dat je enigzins gemodeerd wordt door je baas. Want je bent nu eenmaal geen zelfstandige IT-er.

KJ,
Je aanname is niet correct, ik schrijf hier - zoals velen anderen - op persoonlijke titel en ervaring wat ik trouwens altijd gedaan heb. En ervaringen betreffen niet alleen de zakelijke kant want ICT zie je ook bij de vereniging. Voor wat, hoort wat aangaande de wederkerigheid heb ik dus ervaring met de Hollandse zuinigheid hoewel Brabantse gezelligheid ook steeds meer onder druk staat.

Da’s cryptisch maar koning Korting kan het niet goedkoper dan gratis en ‘zuinigheid met vlijt’ gaat in de denkpatronen waar een beïnvloeding op cijfers in de marketing om de P van duur, duurder en te duur gaat terwijl deze zou moeten gaan om duurzaam. Want als iemand niet zuinig is met haar spullen dan kan Jacob beter op de ‘digitale kleedjesmarkt’ kijken welke we Marktplaats noemen.

De kleine prins bij mij heeft heel goed door hoe deze handel werkt want het denkpatroon aangaande de waarde gaat tenslotte vooral om de vraag en marketing gaat om de behoefte. Bepaal op dit forum je eigen behoefte want een columnist en stand-up comedian lijkt me een buiten categorie expert als het om de inhoud gaat maar dat zijn mijn 2 cent.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-08T11:15:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.