De Netscape-truc

Zou het voor Microsoft zelf ook niet prettiger zijn geweest als de Amerikaanse justitie enkele jaren geleden wel had besloten het concern op te splitsen.

Nu moet de softwaregigant bij elke vernieuwing van Windows afwegen of een concurrent met recht kan claimen dat er misbruik wordt gemaakt van de monopoliepositie. Niet alleen in de VS, maar ook in Brazilië, Korea en Europa. Ja, vooral in Europa. Sinds de eerste veroordeling in 2004 is het bedrijf daar toch aangeschoten wild. Het is toch stuitend dat juist Amerikaanse softwareleveranciers in Europa proberen hun gelijk te halen ten koste van het Amerikaanse Microsoft.

Hoe anders was dat tien jaar terug, toen nog van de daken kon worden geschreeuwd over de ‘features’ van de nieuwe, veel betere en zeker ook stabielere versie. Toen konden concurrenten nog probleemloos om zeep worden gebracht door hun applicaties overbodig te maken, hardwarefabrikanten te verplichten Microsoft-software af te nemen, of Windows-eigenschappen geheim te houden voor de concurrentie. Ja, toen was je nog wat als monopolist.

Nu beslist nota bene de juridische afdeling of nieuwe functies in Windows worden opgenomen; nu moeten de echte vernieuwingen er een beetje stiekem worden tussen gestopt. Zoals de nieuwe aanpak van de beveiliging in Windows Vista, toch een onderdeel waar iedereen op zit te wachten.

Maar Microsoft is niet opgesplitst. Dus blijft bij elke vernieuwing de vraag actueel of de softwaregigant niet bezig is zijn piketpaaltjes rond het Windows-platform op oneigenlijke wijze wat op te schuiven. Ditmaal manifesteert de beveiligingsbranche zich als bedreigde soort. Leveranciers als Symantec, McAfee en andere bestrijders van het digitale kwaad knijpen hem als een ouwe dief dat Microsoft nogmaals de Netscape-truc toepast.

Het was sinds Microsofts eerste stappen in de beveiligingssector al zonneklaar dat het bedrijf heel wat evenwichtskunst nodig zou hebben om succesvol te worden én gelijktijdig antitrust-procedures te voorkomen. Bedrijven als Symantec hebben nu in deze strijd een succesje geboekt. Zij claimen dat zij hun producten niet optimaal met Vista kunnen laten samenwerken omdat Microsoft essentiële informatie achterhoudt. Daardoor is het bijvoorbeeld niet meer mogelijk het in Vista opgenomen Security Center volledig te vervangen door de eigen software. Volgens Microsoft is de volledige afscherming van de Vista-kern juist bedoeld om het besturingssysteem veiliger te maken. Deze week besloot Microsoft te elfder ure eieren voor zijn geld te kiezen om de Europese introductie van Vista niet in gevaar te brengen. Symantec krijgt zijn kernel-informatie. We kunnen ons opmaken voor het volgende Vista-conflict.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-20T00:00:00.000Z Fred van der Molen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.