Managed hosting door True

2006 in retroPerspectief

Tom, Tommer, TomTom. Het meest in het oog springende Nederlandse it-bedrijf was dit jaar zonder twijfel TomTom. Bij de beursintroductie vreesden beleggers nog voor een nieuwe WorldOnline, maar het bedrijf verblufte met een indrukwekkende omzetgroei en winst.

Medeoprichter Pieter Geelen ontpopte zich bovendien tot de Nederlandse Bill Gates door 100 miljoen euro in goede doelen te steken.Niet meer hot: Dell. HP verkoopt weer de meeste pc’s. Daarbij had Dell last van hete hardware, ontploffende notebooks en computers zonder AMD-processoren. Ernstiger nog: de directkampioen zit al maanden in het verdachtenbankje bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Het goede nieuws is dat Dell zijn exclusieve relatie met Intel heeft beëindigd en de schuld van de gevaarlijke batterijen volledig bij Sony kan leggen.


Doorgebroken: internetbellen. VoIP stond vorig jaar nog hoog op de hypelijst, maar wordt inmiddels massaal geïmplementeerd in Nederland. Misschien iets te snel, want KPN en zijn dochters kunnen de klachten van de nieuwe InternetPlusBellen-klanten nauwelijks verwerken. De vele kinderziektes lijken onvermijdelijk gezien het tempo waarmee KPN de nieuwe technologie aan de man brengt. Het voormalige staatsbedrijf wil met het goedkope ‘nieuwe bellen’ voorkomen dat nog meer klanten overstappen naar de kabelbedrijven. Het succes van deze vlucht naar voren in kwantitatief opzicht is wel indrukwekkend: eind september waren er al 300.000 internetplusbellers.


Nooit meer zo: Vista. Na een ontwikkeltraject van ruim vijf jaar voltooide Microsoft de nieuwe Windows. Nu op zoek naar computers waarop het systeem in al zijn glorie kan draaien. Hoewel er gezien omzet en winstmarge geen enkele reden lijkt de huidige bigbang-strategie te wijzigen, is dit vermoedelijk de laatste keer dat we hebben gehoord: “dit is het belangrijkste product dat we ooit hebben uitgebracht”.


Oorverdovend stil bij: SCO. Linux lijkt wel business-as-usual aan het worden. Ook het onruststokertje SCO lijkt uitgekeft. Vanaf 2003 joeg de Unix-leverancier, gesteund door geldbeluste investeerders en intrigant Microsoft, de Linux-wereld de stuipen op het lijf met juridische claims en dreigende rechtzaken. Inmiddels is er van alle claims weinig meer over. IBM en Novell hebben de beschuldigingen van SCO zorgvuldig ontmanteld. Als de rechtzaak tegen IBM volgend jaar niets oplevert, kan SCO zijn deuren sluiten. Als softwareleverancier presteert het bedrijf namelijk niets meer.


Gemengde gevoelens bij: HP. Het had zo’n prachtig jaar voor Hewlett-Packard kunnen worden. Prachtige cijfers, weer de grootste pc-leverancier, een immer ijzersterke printerdivisie, de dienstverleningstak die nu echt gaat lopen. Maar dan is er de potsierlijke spionageaffaire. Waar is toch ‘The HP-Way’ gebleven?


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.