Spoelstra spreekt: Ronselen

Als een kapitein vroeger bemanning nodig had ging hij de kroeg in, gaf een paar rondjes en als de tapgasten een paar bakkies te veel op hadden dan liet hij ze een arbeidscontract tekenen. Met een schip vol bemanning die het gevoel had dat ze een baksteen in hun hoofd hadden, vertrok het schip de volgende ochtend uit de haven. Deze manier van rekrutering werkt tegenwoordig niet meer. Vooral niet voor ict-bedrijven.

Ict-bedrijven bedenken de gekste dingen om personeel aan te trekken. Ballonvaarten, reisjes naar Barcelona en laatst was er zelfs een bedrijf waar je in een Porsche mocht rijden. Ik vind het altijd gek dat bedrijven dit soort sprongen maken. Blijkbaar is de functie of het bedrijf alleen niet interessant genoeg om goede mensen aan te trekken. Ik weet ook wel dat dit soort acties door bedrijven vooral worden gedaan om in het nieuws te komen. Maar kom in het nieuws met een leuke innovatie zou ik zeggen. Mensen die bij je komen werken, omdat ze in een Porsche kunnen rijden hebben geen ambitie. Echte ict’ers met ambitie weten: ik ben goed dus die Porsche komt er vanzelf wel. En daarbij, wat moet ik met een Porsche? Van flitspaal naar flitspaal rijden? In de file staan? De weekendboodschappen passen er amper in. Ik zie me al rijden met een Porsche, mijn blonde vrouw ernaast en de twee kinderen op het dak.

Opleiden is vaak een goed middel om personeel te krijgen. Menig bedrijf begint traineeprogramma’s. De kunst is echter natuurlijk wel weer om ze, zodra je ze hebt opgeleid, binnen te houden. Voor je het weet rijden ze weg in een Porsche.x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-09-28T00:00:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.