Managed hosting door True

Van Vliet: Het is stil in de Apenheul

Het stadion van de noodlijdende eerste divisievoetbalclub AGOVV Apeldoorn ligt niet ver van de landelijk bekende dierentuin Apenheul. De belabberde prestaties worden gedeeld met de buurman, het automatiseringscentrum van de Belastingdienst, sinds enkele jaren Centrum voor ICT genaamd.

'Het is stil in de Apenheul.' Dat zingen de supporters van tegenstanders in het stadion van de noodlijdende eerste divisievoetbalclub AGOVV Apeldoorn. Stadion Berg en Bos ligt niet ver van de landelijk bekende dierentuin Apenheul. Na vijf jaar betaald voetbal in Apeldoorn bungelden ‘De Blauwen', zoals AGOVV ook wel wordt genoemd, dit seizoen troosteloos onderaan in de competitie met een begroting waar je ook al niet vrolijk van wordt.

Die treurnis wordt gedeeld de buurman; het automatiseringscentrum van de Belastingdienst, sinds enkele jaren Centrum voor ICT genaamd. Deze organisatie, die ervoor verantwoordelijk is dat er zoveel ‘blauwe' enveloppen in onze brievenbus vallen, ligt al een tijdje onder vuur. Verkeerde aanbestedingen van ict-diensten, het foutenfestival van de Toeslagen, het opnieuw verwerken van tienduizenden aangiften en natuurlijk de belabberde dienstverlening aan burgers. Niet voor niets is de Belastingdienst weer in de top drie van meest irritante bedrijven opgedoken. Wat is er toch gebeurd met deze organisatie die midden jaren 1990 nog het paradepaardje van de overheid was?

Eerste divisie

In 1995 was de Nederlandse Belastingdienst de eerste waar je digitaal aangifte kon doen. Ik weet niet of u het nog weet, maar dat kon toen nog met de zogenaamde aangiftediskette. Naast de herstructurering van de Belastingdienst met een duidelijke doelgroepscheiding in Particulieren en Ondernemers en een zeer efficiënte huisstijl leverde de Belastingdienst dit destijds nota bene organisatieprijzen op, trotse ambtenaren en positieve belastingbetalers. Hier is anno 2008 niets meer van over. Onbegrijpelijk dat het ministerie van Financiën de dienst zo heeft laten afglijden. Het optreden van de huidige staatssecretaris De Jager overtuigt ook niet. Hij neemt voor de buitenwereld ogenschijnlijk adequate oplossingen, maar intern gebeurt er weinig.

Het is een utopie te denken dat voetbalclub AGOVV op korte termijn de sprong naar de eredivisie zal maken. Maar het kan toch niet zo zijn dat de Belastingdienst ook nog jaren op ‘eerste divisie'-niveau blijft klungelen. Alleen, welke topcoach haalt de bezem door de selectie?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Vacatures bij Belastingdienst

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-04-28T16:44:00.000Z Robert van Vliet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.