Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Windows Friesta

Soms moet je als columnist zoeken naar onderwerpen. Soms krijg je zo in de schoot geworpen. De provincie Fryslân wil een Friestalige Microsoft Office. Hoewel ik niet meer in Friesland woon, ben ik een rasechte fries. Ik denk Fries, spreek Fries en ik kan het weer voorspellen als een Fries. Ik poep pompeblêden!

En toch vraag ik mij af: wat moet ik met een Friestalige Microsoft Office? Als ik op vakantie in Turkije ben, red ik me zelfs met de Turkse Office. Ik verstuur alleen wel hele rare mailtjes, maar dat komt door die gekke tekens op het toetsenbord.  

Friezen klagen vaak dat ze niet serieus worden genomen. Dit soort acties help vast om serieuzer genomen te worden. Hiermee krijg je meer geld vanuit Den Haag naar Friesland.

Grote vraag is natuurlijk: hoe gaat dat Friestalige Office eruit zien? Als je op start drukt, staat er dan: "It sil heve!" En als je de computer afsluit komt er dan te staan: "Oant Moarn!" Hoe vertaal je: enter, return, back-space of blijft dat gewoon Engels? Het lijkt me ook een behoorlijke klus voor Microsoft om alle foutmeldingen in het Fries te vertalen. Dokter Watson moet op Friese cursus.

Lieve duit

De vertaling in het Fries zal wel een lieve duit kosten en zal wel worden gefinancierd uit een subsidiepotje in Brussel. Gaat er toch nog eens wat geld richting Friesland. Ondertussen start ik mijn vastgelopen Vista nog maar een keer op en blijft een Friese bejaarde in een vieze luier zitten omdat er te weinig geld is om die te verwisselen.

Binnenkort willen ze in Groningen ook een eigen Office, Windows Vistaaaaaaaaaaa.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Volgens mij haal je nou Office en OS door elkaar. Ik kan me goed voorstellen dat er een Friese versie van de spellingscontrole komt [-ze zijn er gek genoeg voor-].

En in het kader van open aanbesteding en eigen beslissingsmogelijkheid van allerlei organen en overheidsinstanties; straks XP updates in het Fries. Migratie van Windows 2000-netwerken in het Fries.
Wachten is op rechtszaken waarin een 'Hollander' eist alleen met NL-talenpacks te hoeven werken boven de afsluitdijk.

LOL, ik snap die Friezen sowieso niet. Ze hadden allang een eigen vrijstaat uit moeten roepen! Volgens mij komt het grootste deel van het aardgas uit Friesland en Groningen, maar blijven de opbrengsten hangen in prachtwijken in de randstad en regentenbeloningen.

Zou voor Start eerder kiezen voor "It geet oan!" (wat door mij als niet fries ongetwijfeld verkeerd geschreven zal zijn ;) )

Er schijnt overigens wel een Grunningse versie van Windhoos 2000 te zijn: Microsoft Roampies 2000.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-18T07:22:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.