Managed hosting door True

De kijk van Van Eijk: Stuur maar terug

Peter van Eijk

Recent onderzoek wees uit dat van alle, naar de winkel teruggebrachte elektronische apparatuur, maar vijf procent werkelijk stuk is. De belangrijkste reden waarom spullen worden teruggebracht, is dat mensen niet in staat zijn ze te bedienen. Als het nieuwe apparaat niet binnen twintig minuten aan de praat is, geeft de eigenaar er de brui aan.

Dat ligt vooral aan de software. Het is de software die het verschil maakt tussen een bruikbare mp3-speler, videorecorder, of telefoon, of één die je het liefst meteen terugstuurt naar de fabrikant. Waar ligt dit aan? Niets is beter geschikt om zaken ingewikkeld te maken als software.

Een consument heeft nog de keuze om een slecht werkend product te weigeren of terug te brengen. Een medewerker in een organisatie heeft echter te maken met de software die door zijn werkgever wordt gebruikt. Als die software moeilijk in het gebruik is, kan die niet teruggebracht worden. Je zit er mee opgescheept.

Van veel software schiet de functionaliteit tekort, of de prestaties. Wie kent er geen software die alleen met rare trucjes blijft draaien, die het zo vaak niet doet dat je er gek van wordt, of die gewoon regelmatig te traag is? Zo wordt beweerd dat SAP eigenlijk staat voor 'Sanduhr Anzeige Programm'. Ook ‘Submit And Pray' is een voorkomende beschrijving van werken met dergelijke systemen. Maar SAP is niet het enige systeem met deze reputatie.

De consumentenelektronica-industrie lijdt jaarlijks een miljardenstrop door spullen die niet te gebruiken zijn. Wat zouden eigenlijk de kosten van productiviteitsverlies in de zakelijke wereld zijn als gevolg van slecht werkende software? Waarschijnlijk liggen die nog hoger. Hoog tijd om meer aandacht te besteden aan de bruikbaarheid van zakelijke software.

Beste lezers, hieronder kunt u uw ergste ervaringen met elkaar delen.

Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur (www.digitalinfrastructures.nl).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Misverstand! De bruikbaarheid van consumentensoftware is geen doel van de consumentenelektronica-industrie, maar verkoop. Niks miljardenstrop. Onbruikbaarheid is een [goede] aanzet voor de verkoop van een ander apparaat.
Aandacht besteden aan de bruikbaarheid van zakelijke software blijft raadzaam wegens mogelijke penetratie van de consumentenkoopcultuur in zakelijke organisaties.
Aandacht besteden aan de bruikbaarheid van consumenten software is fataal voor de consumentenelektronica-industrie. Het tast De Consumptie aan, en is daarom ook fataal voor [veel] zakelijke organisaties.
Ongebreidelde Consumptie is --zoals bekend-- de bron van Onze Welvaart.

Probeer eens een office-suite wanneer je in 3 talen moet communiceren. Dan zie je hoe ver we eigenlijk zijn.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-30T09:01:00.000Z Peter van Eijk
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.