Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Help ICT

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is stand-up comedian en werkzaam in de ict

Branchevereniging ICT~Office is een bewustwordingscampagne gestart waarbij ze bedrijven beter willen laten nadenken over de mogelijkheden van ict. De campagne heet ICT Helpt. Veel bedrijven denken namelijk nu niet ict helpt maar help! ict!

Of ze denken ict helpt, ja, van de wal in de sloot! En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Oké, ict kost veel geld, tijd en irritatie maar er zijn mooie voorbeelden te noemen waarbij ict ook daadwerkelijk helpt. Vraag maar eens aan de gemiddelde Nigeriaanse oplichter die handig van internet gebruik weet te maken.

Je ziet wel vaker brancheverenigingen hun eigen branche aanprijzen. De vrachtvervoerders deden het nog een aantal jaren terug toen ze ons lieten zien wat er gebeurt als er geen vrachtverkeer meer zou zijn. Er zouden bijvoorbeeld geen producten meer in de schappen liggen. En geen files meer zijn maar dat laatste kwam niet in het filmpje voor.

Traditionele middelen

Nu is het dus de beurt aan de branchevereniging voor ict. Volgens de branchevereniging grijpen bedrijven terug naar de traditionele middelen om geld te besparen, bijvoorbeeld door te bezuinigen op personeel. Nu is ict het middel bij uitstek om te bezuinigen op personeel maar dan moet je het wel goed durven gebruiken.

Je ziet nog te vaak dat bedrijven ict wel inzetten maar geen afscheid durven nemen van traditionele middelen. Dan nemen ze bijvoorbeeld een digitaal archief, maar blijven daarnaast een kopietje bij iedereen langsbrengen en er eentje in de dossiermap stoppen. Maar ook thuis, hoeveel mensen zijn er niet die internetbankieren en tevens de bankafschriften per post willen ontvangen?

Baat

Wat je duidelijk aan bedrijven moet maken is dat de kosten voor de baat gaan. Maar ja, wie gebruikt het woord baat nog? Misschien vinden veel ict-bedrijven het lastig om hun ROI (return on investment) weer te geven. Met dit erp-systeem bespaart u dertien medewerkers en vierentwintig klanten.

Het gekke van de campagne ICT Helpt is dat de campagne voornamelijk bestaat uit het plaatsen van grote borden langs de A12. Dat is ook niet echt ict. Blijkbaar grijpt de branchevereniging zelf ook terug op traditionele middelen. Waarom? Omdat traditionele middelen ook helpen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-04T09:22:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.