Spoelstra spreekt: Te slim om betrapt te worden

Google wordt er van verdacht smeergeld te hebben aangenomen om een datacentrum in de Eemshaven neer te zetten. Het was natuurlijk al verdacht dat Google in de Eemshaven ging zitten. De Eemshaven: daar komt de uitdrukking ‘Daar zou ik voor geen geld naar toe willen’ vandaan. Blijkbaar dus toch.

De vraag is nu natuurlijk: Komt smeergeld veel voor in de ict in Nederland?  Wij houden in Nederland niet zo van smeergeld en met Nederland bedoel ik natuurlijk niet Limburg. Nu ben ik een Fries en wij Friezen vertrouwen überhaupt niemand van beneden de grote rivieren. En met grote rivieren daarmee bedoelen we het Prinses Margrietkanaal.

Er wordt echter in Nederland genoeg smeergeld betaald; alleen in Nederland reguleren we dit soort dingen. Zo wordt smeergeld in Nederland bijvoorbeeld vaak verrekend in de grondprijs. Op hele dure lappen grond mag je van de gemeente bijvoorbeeld altijd verrassend meer dan in een Vinex-wijkje, waar zelfs de hoogte van de haagbeukjes nog zijn voorgeschreven.

Mijn paspoort was afgelopen zomer verlopen en wanneer kom je daar achter? Natuurlijk drie dagen voordat je het vliegtuig in wilt stappen. De vrouw van het gemeentehuis legde mij netjes uit dat een paspoort maar liefst vijf werkdagen duurt. Ze hadden ook een snelle service en die duurde maar twee dagen maar dat kostte wel 50 euro extra. Dat is dus gewoon omkoping! Ik heb ’t wel gedaan anders was zowel mijn vakantie als mijn huwelijk kapot geweest, maar toch.

In de ict lees je weinig verhalen over smeergeld. Het laatste echt grote fraudeverhaal in de ict dateert alweer van twee jaar geleden. Natuurlijk hoor je in de wandelgangen van snoepreisjes naar Barcelona om een demo in het Spaans te krijgen van een erp-systeem in een totaal andere branche. Ook de adviseur die bij het selectietraject betrokken was heeft ook na de keuze nog een dik belegde boterham bij de implementatie.

Maar als je de vele mislukkingen en de vele euro’s die projecten kosten ziet, zou je toch bijna denken: daar moet toch wat ruimte voor omkoping zijn. Of zijn we daar in de ict te netjes voor? Of te slim om betrapt te worden?

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Oh, er is genoeg corruptie in de ICT. Kijk naar het SVB. Daar moesten ze toegeven dat meer dan 100 miljoen euro helemaal niets aan werkende software heeft opgeleverd. Blijkt dat de toplui zich erg goed hebben laten betalen voor niets presteren. Het UWV zit op een vergelijkbare tikkende bom. Of kijk naar TLS, met hun schoolvoorbeeld van een kapot en daardoor nodeloos duur systeem. Dat had al tien keer afgeschoten moeten zijn, maar het zuigt nog steeds dagelijks geld uit miljoenen kaarten en zelfs direct van miljoenen bankrekeningen.

Overigens, mijn paspoort was ook verlopen... en is dat nog steeds. Want ook die 50 euro extra was niet genoeg om ze te bewegen mij een nieuw paspoort te verstrekken. De aanvraag blieften ze gewoon niet.

Nu heb ik dat wellicht aan mijzelf te danken door de hint niet te willen begrijpen; ik heb wel vijf keer op rij geweigerd me naar huis te laten sturen en ergens volgende week terug te komen "volgens afspraak", te maken via hypermoderne web-si-te tech-no-lo-gie, oftewel hun nieuwste burgerpestspeeltje. Dat was kennelijk genoeg om ze echt spijkers op laag water te laten gaan zoeken, en dat verlies je als burger altijd.

Maar burgers aan de ene kant verplichten altijd een paspoort te laten dragen (dus begint "buitenland" bij de voordeur? want "open grenzen"!) en daar zelfs hun burgerrechten (actief stemrecht, recht op informatie via de WoB, en nog veel meer) achter te verbergen, en aan de andere kant te weigeren geldige paspoorten uit te geven, onder welk voorwendsel dan ook, is niet zozeer corruptie. Het is nog veel fundamenteler: Het is contractbreuk, van het sociale contract. De theorie achter hun macht. Dus nu ben ik illegaal in eigen land, onder een illegitieme overheid. Gezellig, toch?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-11-30T15:32:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.