Het hoeft toch niet zo moeilijk te zijn? Het kan in Excel. Je maakt drie kolommen: een voor het Burgerservicenummer, een voor de datum vaccinatie en vervolgens een voor welk vaccin erin is gespoten.
Kladblok
Maar het kan nog makkelijker. Pak een kladblok en pen en zet daar alles in. Geef vervolgens de gevaccineerde een stenciltje mee met een stempel erop. Een paar weken later mag de gevaccineerde met het stenciltje terugkomen voor de tweede prik en dan krijgt hij nog een stempel. Toen de Schotse arts-bacterioloog Alexander Fleming in 1928 het eerste bruikbare antibioticum ontdekte, zei men nadat men uitgejuicht was, ook niet: nu nog wachten op het ict-systeem en dan kunnen we beginnen met uitdelen.
Naast dat het ict-systeem nog niet klaar is, is het, volgens minister De Jonge ook nog niet gekoppeld aan de systemen van de GGD, huisartsen, het RIVM en instellingsartsen. En ik denk dat het ook heel verstandig is om ook hier niet op te wachten, want we kennen allemaal de historie van het elektronisch patiëntendossier.
Niet in gebruik nemen
Kort samengevat. In de tweede week van januari beginnen we met vaccineren (wat superknap is overigens!) en als we ons best doen zijn we dan tegen de zomer klaar. Dat zal ongeveer precies het moment zijn dat ook het ict-systeem klaar is. Dat ict-systeem hoeven we dus niet meer in gebruik te nemen. En dat is mooi want dat scheelt ons ook weer een parlementaire enquête.
Overigens wil ik wel even benadrukken dat we niemand moeten verplichten om zich te laten vaccineren. We hebben ook nog nooit iemand verplicht om antibiotica te gebruiken.
Reacties
Eindelijk weer eens volledig eens met onze favoriete columnist!
Een simpel inentingsbewijsje dat zo uit de labelprinter komt rollen is ruim voldoende. Maar nee! Het moet en het zal allemaal 'de cloud' in! Zit 't niet in de cloud dan is het geen it meer., het telt pas als je er met een webbrowser bij kunt. En ja, dán gaan er natuurlijk privacy- en beveiligingsaspecten meespelen. Heet dit nou 'tunnelvisie'? Cloud-verdwazing? Of zit er weer die mega-automatiseerder aan tafel die altijd zijn projecten tot twee keer zo duur uit de hand laat lopen en ze volslagen mislukt en onbruikbaar oplevert?
als je nou een beetje de dots connect zie je meteen dat Tuijnman echt cloudwappie is, die denkt dat Bill Gates en die andere Illuminatie via 5G een IOT-nano-chip in zijn neus willen injecteren
"de cloud" bestaat niet.
De vraag is wat wordt in deze samenhang met "cloud" bedoeld?
Spoelstra spreekt niet over "de cloud", dat doet Tuijnman.
Nu is "de cloud" een verzameling van wolken die al dan niet in een azuurblauwe lucht hangen.
Beste R.J., wat heb je met of tegen de cloud, dat je dat hier ter sprake brengt? Overigens is een printje uit een labelprinter totaal niet voldoende, zonder vastlegging van details kun je dat geen registratie noemen.
Registratie van details van de vaccinaties is noodzakelijk. Bijvoorbeeld wie er al een vaccinatie heeft gehad, en dus een paar weken later een tweede moet gaan halen (die dan dus wel beschikbaar moet zijn).
De GGD vaccineert al decennia lang. Dat leggen ze vast in een database. Sommige vaccinaties bestaan uit twee prikken die je enige tijd na elkaar moet halen, net zoals bij deze coronavaccins. Ik vraag me af of ze allemaal aparte databases hebben voor pokken, kinkhoest, mazelen, polio, ..., of dat ze één (of enkele) database(s) hebben waar het soort vaccin een keuzeveldje is. Ik vermoed het laatste.
Het belangrijkste wat ze moeten doen is zorgen dat er vaccinatierecords voor 10 miljoen cliënten kunnen worden toegevoegd aan deze database. Dat zal mogelijk betekenen dat er een extra schijf moet worden gekocht, of dat er een verzoek naar de ICT (of cloud) dienstverlener moet worden gestuurd voor meer opslagcapaciteit.
Regelen dat er uitnodigingen worden verstuurd moet ook gebeuren. De systemen om bepaalde doelgroepen uit te nodigen bestaan ook al, bv voor de HPV vaccinatie. En als de GGD dat niet kan, dan zijn er vast bedrijven die heel goed zijn in het bereiken van bepaalde doelgroepen, dan laat je de mailing daaraan over.
O ja, omdat de AVG al bestond voordat de corona-uitbraak begon, zijn de systemen van de GGD al helemaal AVG-compliant, dus is er ook daar geen extra ICT capaciteit nodig.
Zo zijn er vast nog wel 100 problemen te bedenken, maar daar staan minstens 95 snelle oplossingen tegenover, en het Rijk is wel vaker live gegaan met ICT systemen met veel meer problemen. Laat ICT geen excuus zijn om niet te gaan beginnen met vaccineren!
Ik had vroeger een militair paspoort waar in het kader van het immunisatieprogramma militairen in bijgehouden werd welke prik ik wanneer moest hebben omdat er velen herhaald moesten doordat ze geen levenslange immuniteit gaven. Een eenvoudige oplossing zou dus inderdaad liggen in het paspoort omdat het vaccinatieprogramma toch vooral om de angst van verspreiding gaat. Een IRMA-achtige oplossing (bestaat Schluss nog?) middels een chip in het paspoort zou leuk zijn om de privacy nog enigzins te waarborgen hoewel hedendaagse grenzen binnen Europa ondertussen erg vermakelijk zijn.
Ik zet alvast de uitkomst van een parlementair onderzoek op de kalender omdat vraag van R.J. Tuijnman over het cliëntelisme in het beleid vroeg of laat ter sprake komt, de Rutte-doctrine aangaande OMT zal uiteindelijk geen stand houden. Vaccinatie voor een muterend virus is tenslotte geen oplossing zoals jaarlijkse griepprik laat zien, het huidige paniekvoetbal betreft dan ook niet een weloverdacht immunisatieprogramma maar de tirannie van modellen. Hele idee van vaccinatie is verworden tot een moreel spuitje en deze steken Hugo & Mark maar lekker in hun eigen kont opdat het blijven zitten een kwelling wordt.
@Oudlid ... doet me beetje denken aan het gele paspoort (zie oa https://reizen-en-recreatie.infonu.nl/diversen/116095-gele-paspoort-als-vaccinatiebewijs-en-extra-reisbescheiden.html).
@Frank
niet ict maar een te korte testfase, bijwerkingen die graag mediaal genegeerd worden en de vraag of deze "nieuwe" techniek van vaccineren (mRNA) veilig is met 1/8e van de normale testfase.
Wie weinig risico loopt kan gerust overleggen zich niet te laten inenten.
'als je nou een beetje de dots connect zie je meteen dat Tuijnman echt cloudwappie is, die denkt dat Bill Gates en die andere Illuminatie via 5G een IOT-nano-chip in zijn neus willen injecteren'
Is dat het Dino? Mensen belachelijk maken om tweedeling te creëren?
Gelukkig zijn we niet verplicht - wappie of geen wappie - om ons te laten vaccineren ...
onverantwoord !
relax kitty. een dag niet belachelijk, een dag niet geleefd
Klopt Dino! En nu nog even in de spiegel kijken.
@DINO | 23 DECEMBER 2020 19:42: Gelukkig neem ik beledigingen alleen ter harte als ze van mensen komen die ik met enige achting bezie. Het ga je goed.
@ JAN VAN LEEUWEN | 24 DECEMBER 2020 19:44: met de cloud bedoel ik hier het algemeen gehanteerde begrip van centraal gesitueerde servers die hun data uitventen aan de hele wereld.
@FRANK HEIKENS | 27 DECEMBER 2020 10:55: Wat ik tegen heb op 'de cloud' is dat er buiten die cloud niet meer gedacht en geprogrammeerd mag worden. Het is een heilige graal geworden. Probleem is echter dat je dan met een partij beveiligings- en privacy-issues te maken krijgt waar een paard de hik van krijgt.
Het hele vaccinatieproces wordt opgehouden door gebrek aan een ondersteunende IT-applicatie. En waar hangt zoiets dan op? Inderdaad: privacy- en beveiligingsissues...
De applicatie die de entingsgegevens functioneel vast zou kunnen leggen schrijf ik in mijn lunchpauze. Maar ja, dan moet het dus van die gekende IT-reuzen dus meteen de cloud in en dan komen als die andere vertragende aspecten en veiligheidslekken aan de orde. En dus zijn we in Europees verband nummero laatst met ons vaccinatieprogramma.
Je merkt terecht op dat er al systemen moeten bestaan die andere entingen vastleggen. Ongetwijfeld zullen die systemen dan weer niet met elkaar kunnen praten. Of het een keuzeveldje betreft waag ik dan ook te betwijfelen. Overheids-IT blinkt historisch gezien niet echt uit door visie en betrouwbaarheid. Wel qua kosten. Die zijn altijd mega en een veelvoud van de oorspronkelijke begroting!
@RJ
waarom denk je is security en privacy bij programma's die llokaal draaien niet zo belangrijk?
Tegenwoordig hangt ieder systeem so wie so aan internet, dan is dat verschil langzaam erg klein geworden.
Het is niet meer zo dat een vax met vms solitair staat, iedere win of linux server hangt aan internet, ook vanwege de (security-)updates.
@ JAN VAN LEEUWEN | 3 JANUARI 2021 13:13:
Uiteraard blijft beveiliging en privacy hoe dan ook een issue, waar en hoe je applicatie ook staat. Alleen wordt de beveiliging hier meteen bij de voordeur geregeld. Uiteraard ben je nooit 100% beschermd tegen hackers, maar je kunt de zaak wel redelijk simpel afschermen voor ongeoorloofd gebruik.
Een cloud app 'kent' op voorhand zijn gebruikers niet en dat maakt het lastig afschermen. Knijp je de zak teveel af, dan verliest de app zijn nut en functionaliteit, knijp je te weinig af, dan liggen de data voor jan en alleman op straat.
Het grote verschil zit toch in het basisprincipe van benaderen: cloud: iedereen moet er in principe bij kunnen, private: alleen de gekende gebruikers (of een subset daarvan) mag erbij...
@RJ
als je je applicatie in internet bereikbaar maakt betekent dat nog niet dat deze voor iedereen te bereiken is, er zijn heel veel mogelijkheden (2fa) om de toegang redelijk goed dicht te timmeren.
Heb je je applicatie alleen lokaal dan moet je net zo intensief aan je security werken omdat de machine waarop je je applikatie draait ook aan internet hangt en omdat deze fysiek te bereiken is voor meer mensen als een server in internet.
Mijns inziens is er niet zo een groot verschil.
De aanpak is verschillend maar inmiddels ben ik overtuigd dat werken in internet of "de cloud" niet meer of minder onveilig is zolang je bij beide vooraf duidelijk hebt wat je moet dicht timmeren.
Dino, je stelt me teleur. Ik dacht dat ik je enige cloudwappie was?
Dino doet satire, dan mag je gewoon alles roepen. Maar als je dat nog niet weet (zijn naam is echter een indicatie) dan kan dit beledigend overkomen, maar een reactie van Dino is gewoon een verborgen compliment.
Wat betreft cloud en security...
Het voordeel van de grote cloud boeren is dat ze top beveiliging hebben. Dat komt met een prijs, je verliest namelijk een bepaalde mate van vertrouwelijkheid c.q. organisatie privacy. Chose your poison.
Omdat alles al dan niet indirect aan het internet hangt is zo'n beetje alles kwetsbaar. Dat zagen we laatst bij SolarWinds. Monitor je je netwerk op veiligheid en doe je aan snel update -want veilig- en dan zit het Trojaanse paard in de update van de vertrouwde leverancier.
Aangezien praktisch alle software vol zit met third party dependencies is dit sowieso een probleem van deze tijd.
On topic... het vaccin is computer code!
Lees hier dit fantastische artikel van Bert Hubert.
https://berthub.eu/articles/posts/dutch-reverse-engineering-source-code-of-the-biontech-pfizer-vaccine/
Als je het over vertrouwelijkheid hebt: Bert is onlangs aangesteld bij TIB https://www.tib-ivd.nl/
En het kan geen kwaad om voldoende vitamine D3 te slikken...
@ JAN VAN LEEUWEN | 4 JANUARI 2021 17:12
Klopt allemaal wat je zegt, maar een cloudapplicatie moet per definitie toegankelijker zijn voor een grotere groep gebruikers dan een lokaal draaiende applicatie waar men eerst door de eerste linie van het netwerk moet breken en dan vervolgens de ingebouwde beveiliging van de app zelf moet zien te omzeilen. Het is een nuanceverschil, maar desalniettemin voor mijn gevoel toch wel significant.
Maar verder heb je helemaal gelijk: beveiliging is een onlosmakelijk onderdeel van welke applicatie dan ook.
R.J. Tuijnman,
We kunnen hier een eindeloze discussie met de kalkoen over het kerstdiner gaan voeren maar het significante verschil van een cloud service delivery model is dat de KLANT naar de data gebracht wordt waardoor deze het recht op inzage, correctie en verwijdering krijgt. Een voorbeeld van zo'n centralisatie is de berichtenbox, ook te benaderen met een app. Het organisatorische begrip gebruiker van 'achter gesloten deuren' IT levert tenslotte uitdagingen op in het delen van informatie, Jan en alleman van de organisatie kunnen nog weleens bij gegevens waartoe ze niet gerechtigd zijn of ze frauderen gewoon met de gegevens omdat er geen controle op is. Laatste wordt dan ook interessant als een vaccinatiebewijs straks het 'verlaat de gevangenis-kaartje' wordt, heeft iemand al de belofte van distributed ledgers als oplossing geroepen?
Ik weet het, ik ben gekke Henkie maar het idee van een digital twin aangaande vaccinatie is niet veel anders als het 'connecting the dots' van Dino als het om preventief onderhoud gaat. Je wilt als farmaceutische industrie namelijk straks weten wie met wat geïnjecteerd is om te kunnen bestuderen of het helpt. Want alle agitprop ten spijt, het effect van het vaccin als medicijn is namelijk nog niet bewezen.
@Oud lid: we hoeven hier ook niet zo'n punt van te maken wat mij betreft.