Spoelstra spreekt: Dank voor de donatie

Jacob Spoelstra

Ik wil graag even de handen op elkaar voor Bill Gates. Bill heeft even 22 miljard gedoneerd aan zijn eigen foundation waar veel goeds mee wordt gedaan. En ik weet, Bill heeft een dikke portemonnee maar hij had het ook niet hoeven doen.

Hij had het ook allemaal voor zichzelf kunnen houden en een hele grote boot aan kunnen schaffen. Want zodra je miljardair bent schijnt een boot ter grootte van het asielzoekerscentrum in Ter Apel een eerste levensbehoefte te zijn.

De grote boot is ook het enige waar je miljardairs mee kunt dreigen. Als je een oorlog begint dan pakken we je boot af. Meer belasting betalen is natuurlijk geen optie. Zeker niet omdat jullie allemaal op de VVD blijven stemmen omdat je blijkbaar denkt dat je ook veel verdient. Nou, zo lang je nog niet zonder knipperen met je ogen 22 miljard in een potje kunt stoppen, zou ik niet op de VVD stemmen. Er zit inmiddels zo’n 50 miljard dollar in de pot. Groot gedeelte hiervan is geschonken door een andere miljardair zonder boot, Warren Buffet.

Duim omhoog

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Maar ik wil ook een duimpje omhoog doen voor ons eenvoudige Computable-lezers. Want laten we niet vergeten dat Bill dat geld namens ons heeft gedoneerd. Want hoe komt Bill eigenlijk aan zo veel geld? Dat verdien je niet met aardbeien plukken. Dat verdien je alleen doordat anderen heel veel geld voor jou verdienen. Dat verdien je alleen door een piramidespel te organiseren waar jij bovenaan de 'Pyramide' staat. Dat geld komt binnen dankzij de donaties van al die Microsoft-gebruikers die wel belasting betalen. Dus hij heeft dat geld namens ons in het potje gestopt.

Daarom vanaf deze kant een wel gemeend dankjewel aan jullie en alle andere Microsoft-gebruikers. Dankjewel, jullie hebben de wereld weer een stukje mooier gemaakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Als je zo denkt dan moet je inderdaad geen VVD stemmen. Bill Gates heeft heel veel werkgelegenheid gecreëerd voor mensen die anders geen baan zouden hebben. Binnen en buiten Microsoft. En waarde geleverd aan zijn klanten. En daar heeft hij goed aan verdiend, en zo hoort het. Al die mensen die volgens Spoelstra 'voor Bill belasting betaald hebben' hebben zelf goed verdiend dankzij Bill. En daar mogen we Bill best een beetje dankbaar voor zijn. En dan kunnen we hem ook zijn miljarden gunnen. Ik denk trouwens dat Bill per jaar meer belasting betaalt dan de meeste mensen in hun hele leven, dus waar hebben we het over.

We hebben het over satire.

Erg naief Jacob en Hugo.

Meeste columns van Jacob zijn een vorm van satire, typerend is wel dat hij acteert op de reacties als het om de rooie boerenzakdoek gaat. En ik bespeur dan ook een trend van polarisatie als het om de nar – zoek de definitie op – van dit forum gaat. Wat betreft de wereld een stukje mooier maken zal ik niks zeggen over bij jezelf beginnen, het stemgedrag heeft weinig met de ICT te maken.

Oja, ik betaal graag een miljoen belasting hoewel ik hierin wel graag een keus heb over procentuele afdracht. Zeker als het gaat om winst voor en na belasting middels zoiets als aftrek van giften voor een ‘goed’ doel gaat maar ook dat heeft weinig met ICT te maken. De sociaal gehandicapten op dit forum zijn nu eenmaal geen fiscalisten als het om de businesscase gaat.

Grote boot, kleine boot kan ik met een stukje proza wijzen op de wortel die de ezels voorgehouden worden met een mooie quote van Antoine de Saint-Exupery over verdienmodellen want als het gaat om de keuzen dan heb ik een groot respect voor een nerd zoals Bill. Nu moet ik zeggen dat ik veel miljardairs een hand geschud heb zonder enige jaloezie omdat geld makkelijk is maar niet gelukkig maakt. Kleine boot, grote boot gaat het om een doel en begin bij een ander geldt in de eerste plaats de keus van de kapitein.

Ik voel met niet een eenvoudige Computable-lezer omdat ik meer lees dan de handleiding, wederom geldt je ne suis pas voor het ons omdat ik een tegenstrijdige houding heb aangaande Microsoft door wat persoonlijke ervaringen. De persoon versus het bedrijf is Bill niet zo gek als Gerard als het gaat om een scheiding van belangen. Hopelijk verdient de nar van Computable niks aan reacties, als het om de apenrots gaat dan ben ik liever sociaal gehandicapt dan een eenvoudige Computable-lezer;-)

Er valt zoveel te roepen in dit geval:
- Bill had ook zoveel werkgelegenheid geschapen als hij 1% van de licentiegeld had gevraagd. Let wel: zijn kapitaal is exclusief het geld wat hij die mensen heeft betaald aan salaris
- Kennelijk gaf wat Micro$oft aan applicaties dusdanig veel voordeel dat mensen het er voor over hadden om dat geld te betalen (M$ had/heeft een goede verkoop-afdeling)
- Wat de VVD hiermee te maken heeft snap ik even niet, VVD is slechts een vlekje op het globale politieke toneel
- Het is ongetwijfeld waar dat het publiek dat stemt op de VVD doorgaans wat kapitaal-krachtiger is dan het publiek dat op een partij als PVDA stemt
- Als het voorgaande punt waar is, dan moeten we vaststellen (ja.. ik weet het correlatie/causatie, bla, bla bla) dat de gemiddelde nederlander er financieel niet op achteruit is gegaan
- Het nieuw liberalisme heeft ervoor gezorgd dat er meer concurrentie is gekomen in de markt, wat volgens bepaalde theorieën moet leiden tot lagere prijzen
- De nieuwe werkelijkheid heeft aangetoond dat deze theorieën niet echt sporen met de realiteit: kan iemand me bijvoorbeeld vertellen wanneer de prijs van een postzegel omlaag is gegaan? (om maar een voorbeeld te noemen, het ziekenfonds is nog zo'n voorbeeld)
- Niemand kan ons echter ook vertellen wat de prijsontwikkeling zou zijn geweest als de PTT gewoon de PTT en een staatsbedrijf was gebleven.

Kortom, lees de stukken van Jacob gewoon als wat ze zijn: snelschetsen van een mening van iemand die het af en toe leuk kan brengen, karikaturen in de trend van "Piet en Riet van de Buis" van Hein de Korte (al moet ik zeggen dat die vaak veel leuker en treffender zijn).

" Bill Gates heeft heel veel werkgelegenheid gecreëerd voor mensen die anders geen baan zouden hebben. Binnen en buiten Microsoft. En waarde geleverd aan zijn klanten. En daar heeft hij goed aan verdiend, en zo hoort het. "

Dat doen drugsdealers net zo...

Enfin, ik vind deze argumentatie dus nonsens!

@SWA: als je het nou hebt over een 'non-argument' dan is jouw vergelijking met drugsdealers dat wel..
Hoewel ik heel erg mijn bedenkingen heb tegen die foundation en Bill Gates als 'mens', kan hem niet ontzegd worden dat hij de wereldeconomie een enorme boost heeft gegeven met 'zijn' Windows en Office. Hij maakte de PC bereikbaar voor de man in de straat, maakte geschaalde automatisering mogelijk. Iets dat andere softwareontwikkelaars gewoon niet voor elkaar zouden hebben gekregen. Apple niet, Linux niet, OS2 niet en noem alle niche OS'en maar op.
Ik realiseer me, dat nu alle voorvechters van al die systemen hoog in de boom zitten, maar ondanks dat Microsoft goed betaald moest worden, is en blijft het de standaard in de zakenwereld. Alleen in de grafische sector zweert men bij Apple, maar verder kreeg Apple nergens en poot aan de grond en was het slechts een statussymbool om te laten zien dat je niet om een muntje verlegen zat.
Ere dus wie ere toekomt...

"Linux niet, OS2 niet en noem alle niche OS'en maar op"
Nog nooit van internet gehoord? Wat loopt op alle Googleservers?
Windows was en is een innovatie-remmer, een monokultuur.

@tuinman,

ik betwist niet wat mr Gates nu wel of niet gedaan heeft, ik betwist dat de opsomming meteen tot de conclusie leidt dat het maatschappelijk wenselijk is. De opsomming die jij nu maakt is ook weer identiek toepasbaar op een drugsdealer en als ik ze dus op waarde zou moeten nemen, zou ik ook die locale drugsdealer hier moeten verheerlijken?

n.b. ik doe dus geen enkele uitspraak over wat ikzelf vind van de maatschappelijke wenselijkheid van de acties van Gates, of dat mr Gates een drugsdealer zou zijn, dus graag die dan ook niet suggestief mij toebedelen aub.

Ik moet het Jacob nageven, hij weet met zijn stukjes wel olie op het vuur te gooien want suggestie die SWA wekt door te wijzen op zoiets als het verdienmodel van een drugsdealer laat niks aan de verbeelding over als het gaat om zoiets als een verslaving. Vraag is wel waaraan we verslaafd zijn, R.J. Tuijnman wijst op het gemak van Windows/Office wat zorgde voor een brede acceptatie van de Wintel oplossing thuis.

Je wordt niet rijk met het plukken van aardbeien maar als je het monopolie op de verkoop hebt wel, zeker als iedereen om aardbeien vraagt en niemand appels wil hebben. Nokia van Mark is tenslotte ook gewoon van Microsoft als we kijken naar de investeringen. En wat betreft de marketing van een drugsdealer kan ik me vinden in het vergelijk, vestzak-broekzak van het witwassen van geld via een goed doel gaat gewoon om een omtrekkende beweging in het bereiken van een doel.

Zoals dat ik vraag over verslaving nog niet helder heb in de discussie mis ik ook een duidelijkheid in het doel. Dat maakt Jacob verdacht, hij wordt toevallig toch niet betaald door Moskou? Ik weet dat Computable slecht betaalt dus wat zorgt ervoor dat hij elke week een column schrijft?

@RJ
Ik weet niet wat MS allemaal heeft uitgevonden, maar die lijst is niet zo indrukwekkend. De lijst van "geleende" uitvindingen is wel zeer indrukwekkend!

MS-DOS (en PC-DOS, de IBM-only variant) is gebaseerd op het aangekochte QDOS (Quick and Dirty Operating System).
Windows is afgeleid van Mac OS (en Apple haalde z'n inspiratie bij Xerox, die dacht dat het niks zou worden).
C# is gebaseerd op Java (en dat is weer gebaseerd op C++).
Multi-user en multi-tasking was al "uitgevonden" op (IBM) mainframes, PDP-11 en Unix plus alle afgeleiden.
Commodore (met de 64) en Sinclair (met de ZX Spectrum) hebben computers bereikbaar gemaakt voor het grote publiek.

Wat Microsoft wel heeft uitgevonden (papa Gates was jurist) is de "right to use" licentie op software. Je koopt geen software, zodat het jouw eigendom wordt, maar je koopt het recht om de software te gebruiken. Dat licentiemodel is door iedereen overgenomen.

Doorgaans ben ik een voorstander van loon naar werken. Iemand die hard werkt mag meer verdienen dan iemand die er de kantjes vanaf loopt. Een ondernemer die (met privégeld) risico neemt, en dus kan verliezen, mag bovengemiddeld beloond worden als zijn investering iets oplevert. Echter, de uitwassen van het kapitalisme, zoals Bezos, Gates, Jobs, ..., individuen die een groot deel van de winst van een bedrijf (een groep mensen) naar binnen harken, daar heb ik niks mee. Ja, ze hebben unieke kwaliteiten, en mogen best bovengemiddeld rijk zijn, maar multi-multi-miljardairs zijn buitenproportioneel rijk, dat is niet heel erg sociaal, vooral niet naar de groep mensen (collega's) die je geholpen hebben om zo rijk te worden. Dus de column van Jacob is weer eens spraakmakend!

@Frank Heikens: Nee, die lijst is inderdaad bepaald niet indrukwekkend. Ik zette 'zijn' Windows dan ook niet voor niets tussen aanhalingstekens. Feit is echter wel dat hij het was die de boel op een slimme manier wist te vermarkten. Natuurlijk wekt dat enige afgunst als dat gebeurt met slim aangekochte producten, maar je kunt niet ontkennen dat de hele kantoorautomatisering een megaboost heeft gekregen door het gebruik van door Microsoft vermarkte producten, en daarmee dus ook de wereldeconomie een geweldige stimulans heeft gegeven. Doordat de PC ineens in heel veel huishoudens zijn intrede kon doen en door de verregaande standaardisatie, werden digitale ontwikkelingen gestimuleerd en in een stroomversnelling gebracht. Linksom of rechtsom, het is toch het werk van Microsoft en Gates geweest waardoor al die ontwikkelingen mogelijk werden gemaakt. Andere pogingen strandden allemaal in goede bedoelingen, koppigheid en eigenzinnigheid.

@SWA: De vergelijking met drugsdealers blijf ik ronduit belachelijk vinden

"One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all and in the darkness bind them."

Een vergelijk met een drugdealer lijkt me gerechtvaardigd als we kijken naar beleid van Microsoft om aan te dringen op de royalty's per processor waardoor concurrerende besturingssystemen zoals van Digital Research, Novell en IBM uiteindelijk onaantrekkelijk werden voor de fabrikanten die klonen leverden. En verdere koppelverkoop van DOS/Windows95 leidde uiteindelijk tot een Wintel dominantie op de desktop die niet om de pinda's ging in het cowboy kapitalisme.

Geen plaats voor concurrentie betekent uiteindelijk een rem op de innovatie, klachten over de hardware vooruitgang van processors die opgegeten worden door inefficiënte code is maar één van de vele. En wat betreft licenties is flexibele licentiemodel van ARM interessant als we daarmee terug gaan in de tijd van de vele klonen zoals we hadden met de 'Z80 Inside' home computers zoals de Sinclair ZX Spectrum.

Klein detail, in de jaren 80 hadden we nog jongens (meisjes waren een uitzondering) die een eigen computer in elkaar knutselden. En drukbezochte HCC-dagen waren vaak de uitgelezen kans om via aloude beursconcept goedkoop componenten te scoren en nieuwe ideeën op te doen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/HCC-dagen

Dat je nu vanuit je luie stoel de beste deals bij elkaar klikt maakt anderen rijk want we willen het snel en goedkoop.

Bill Gates heeft nu eenmaal bij een aanzienlijk deel van de bevolking de chip laten vaccineren.
Wie niet woke is is gezien.

@Een OudLid: Het gebrek aan concurrentie bevorderde de uniformiteit en daarmee juist de innovatie. Andere systemen hadden een kans gehad door te breken als men niet zo verdomde eigenwijs was geweest en zo nodig een 'eigen' koers moesten varen. Hoeveel 'forken' kennen de Linux-varianten inmiddels al niet? Daar is haast geen winstgevend product op te ontwikkelen. Dat gehannes met SUDO-APT-frutteldefrut maakt het ook niet toegankelijker. Dat was weer een stap terug naar het MS-DOS-tijdperk.
Ik proef gewoon een hoop frustratie dat het Microsoft wél gelukt is waar alle andere systemen ronduit faalden. Alleen in de grafische industrie en de webservers hebben andere systemen post weten te vatten. OS2? Dood als een pier, nooit verder gekomen dan een handjevol excentrieke fanatiekelingen.
Nogmaals: ik heb een hekel aan Microsoft en zijn grijpgrage klauwen, vertrouw Bill Gates niet verder dan ik een steen kan gooien, maar ere wie ere toekomt: de ontwikkeling van de IT en de automatisering in zijn algemeenheid heeft veel, zo niet ALLES te danken aan Gates en zijn marketing. Ook als Microsoft nooit bestaan zou hebben, zou de hele computerwereld één grote chaos van forkjes en niche-achtige systeempjes zijn gebleven en zou men op administratiekantoren nog steeds met telrollen en kasboeken aan het schuiven zijn...

@tuinman

je mag vinden wat je wilt, maar je geeft geen enkel argument daarbij nog lukt het je niet (neemt ook niet eens een poging inhoudelijk daartoe) mijn argumenten te weerleggen. Kortom, een emotie van je en prima verder hoor!

Ik vind die vergelijking met een drugsdealer eigenlijk zo gek nog niet. Hoewel de termen koppelverkoop en vendor lock-in wat vriendelijker klinken... :-D

Want vergis je niet – de MS365 producten (d.w.z. Office en Windows) zijn vooral gebouwd om te consumeerderen; niet om het IT-leven makkelijker en veiliger te maken. Daar hoort een heel ander verdienmodel bij en dient dus apart afgerekend te worden! De afhankelijkheid (verslaving?) neemt hierdoor alleen nog maar verder toe… een vorm van verslaving die op zich wel goed is voor een gezonde(re) vorm van werkgelegenheid... dat dan weer wel… :-)

De boost in kantoorautomatisering was er al in de vorm van Wordperfect – zij hebben die markt aangeboord en groot gemaakt. Iedereen die thuis een DOS-systeem (destijds nog XT of AT) had staan maakte gebruik van een WP-kopietje van het werk; die floppies van toen legde je geen strobreed in de weg. Documentjes gingen via diezelfde floppies mee terug naar het werk om geprint en gepost te worden… :-)

Uiteindelijk heeft Wordperfect de boot gemist doordat ze te lang zijn blijven hangen bij de DOS-toetsen-functies. Terwijl Microsoft met zijn Windows 3.1(1) al bezig was met een vervanging. Dit werd al snel aangevuld met Word; een combi die destijds killing bleek voor OS/2 en Wordperfect.

De Linux-wereld zat (en zit nog steeds!) in een vergelijkbare situatie – te lang blijven hangen in allerhande semantische discussies en daaruit voortvloeiende “vorken” die al dan niet met het nodige kunst-en-vlieg-werk in de lucht gehouden moe(s)ten worden. Waardoor ze niet geschikt waren/zijn voor de doorsnee thuis/kantoor/IT-medewerker en bijbehorende (MS-)certificeringen.

Maar verreweg de belangrijkste driver achter het succes van Microsoft is hun deal met Intel en in het verlengde die met systeembouwers zoals destijds Compaq… elke vorm van concurrentie was (en is!) daardoor op voorhand al uitgesloten! De resultaten daarvan zie je vandaag de dag nog overal in terug… ze bouwen alleen voor elkaar; de rest heeft in mijn optiek meer weg van “Window-dressing”… |-)

Niet dat dat allemaal nou zo verkeerd is - het houdt het geheel overzichtelijk en redelijk voorspelbaar. Maar eventuele innovatie is beperkt... want dat zet de winstmarges teveel onder druk... ;-)

@R.J. Tuijnman
Je stelt: "bevorderde de uniformiteit en daarmee juist de innovatie" zoals een monokultuur voor palmolie slecht is voor het overleven van de natuur zo is de ms mon0kultuur slecht geweest voor de innovatie, kleinere bedrijven die mt iets nieuws kwamen werden opgekocht en het produkt op ijs gelegd en vergeten.

Standaards bevorderen innovatie en daar heeft ms altijd al een broetje dood aan gehad.

Over Linux heersen hier nog steeds de oude vooroordelen. Wie een kantoorpc of thuispc wil gebruiken kan dat ook met linux.
Hoeveel mensen ik niet op openoffice/libreoffice gebracht heb en firefox/thunderbird is niet te tellen de meeste na 10 jaar zeer tevreden. Het is de bedrijfssoftware die niet voor linux ontwikkeld wordt die de overstap hindert, met het gebruik van webapps wordt dat nu minder.

En Will, Wordperfect was een fijne tekstverwerker, MSWord is dat niet.

@Will Moonen: Inderdaad vendor lock-in is een passender omschrijving.
Het gaat verder niet om wat Microsoft verder met zijn producten beoogde, het gaat er om dat de uniformiteit die men afdwong de innovatie een enorme boost gaf. Software kon nu voor een miljoenenpubliek gebouwd worden, in plaats van voor een select groepje fanatiekelingen van het ene of andere obscure OS'je. WordPerfect wat je noemt, werd ook alleen maar mogelijk door de komst van MS-DOS. Slim aangekocht door Gates en nog slimmer vermarkt. Maar het bewijst mijn stelling. Op mijn obscure MSX had ik niks aan WP, op mijn destijds geleende CPM-bak bleef het ook aanmodderen. Pas met mijn eerste XT ging er een wereld aan software voor me open.
Natuurlijk was die deal met Intel een meesterzet! Daardoor kon er enige vorm van standaardisatie in PC-land worden doorgevoerd. Alleen door die standaardisatie was innovatie mogelijk, anders had het weer blijven hangen in obscure hobby-projectjes met een handjevol enthousiastelingen die er als muggen om een kaarsvlam omheen draaiden.

@SWA: hier zijn geen 'argumenten' nodig. Op zo'n bespottelijke vergelijking kan je alleen schouderophalend en hoofdschuddend doorscrollen... Totaal respectloos.

"hier zijn geen 'argumenten' nodig. Op zo'n bespottelijke vergelijking kan je alleen schouderophalend en hoofdschuddend doorscrollen... Totaal respectloos."

en dat omdat, niet meneer Gates, nog de schrijver zelf van de woorden, maar de woorden " Bill Gates heeft heel veel werkgelegenheid gecreëerd voor mensen die anders geen baan zouden hebben. Binnen en buiten Microsoft. En waarde geleverd aan zijn klanten. En daar heeft hij goed aan verdiend, en zo hoort het. " zelf respectloos behandeld worden?

het moet niet gekker worden hoor....

Uniformiteit als een open standaard is wat anders dan de vendor lock-in van Microsoft die ook nog eens aan verboden koppelverkoop doet. Naast een goede marketingafdeling hebben ze daarom ook een goede juridische afdeling want ze overtreden niet alleen wetten maar ze schenden ook patenten.

R.J. Tuijnman is verder niet goed geïnformeerd want Wordperfect en andere programma’s draaiden prima op DR-DOS, een alternatief dat zelfs beter was:

https://en.wikipedia.org/wiki/DR-DOS

Of het geheugen van R.J. Tuijnman is wat roestig want mijn eerste XT had alleen maar twee 5,25 inch floppies, één voor het toen prima werkende Wordstar en één om de documenten op te slaan. En volgende halte was een AT met een 40 MB harde schijf waarbij de optie van Doublespace/Stacker ideaal was. Er was toen nauwelijks enige reden voor het heen-en-weer schuiven van een muis met Windows 3.1 want veel obscure hobby-projecten gingen om het programmeren wat je uiteindelijk makkelijker deed met een toetsenbord.

En ja, de Microsoft versie van Wordperfect heeft VBA maar SUDO-APT-frutteldefrut heb je zoiets als scripts en macro’s die om de kantoorautomatisering op schaal gaan. Het principe van één klik op de knop om een keten aan processen te starten maakt duidelijk dat uniformiteit vooral om de open standaarden gaat. En de ‘one trick ponyshow’ van een vendor lock-in om je verslaafd te maken gaat om de indoctrinatie van marketing waardoor je alleen nog maar om aardbeien vraagt.

Wat betreft de innovatie heeft Microsoft de boot gemist als het gaat om mobiliteit, ik onderschat de reus niet want ze zagen eerst ook niks in Internet maar kwamen sterk terug met een koppelverkoop van de browser. Dankzij Edge op Linux hoef ik me niks te ontzeggen wat betreft Netflix maar ik zal niks zeggen over obscure hobby-projecten. Je moet sommige mensen niet wijzer maken dan ze zijn als het om geld verdienen gaat. Oja, ik gebruik echt alles door elkaar heen en ben blij met zoiets als de cloud als het gaat om alle apparaten.

Iemand die nog spreekt over webservers heeft wat gemist als we kijken naar zoiets als IoT waarin Linux dominant is. Niet alleen op de server maar ook op de cliënt welke al lang niet meer de PC is als ik even naar de gateway in de meterkast kijk.

@Een Oudlid: Je zult ongetwijfeld gelijk hebben, maar feit is dat Microsoft dominant, standaard en betrouwbaar functionerend is gebleken en daarmee innovaties heeft mogelijk gemaakt.
Mijn eerste XT heb ik eerst van een 20 MB harde schijf voorzien na zijn geboorte met inderdaad twee floppies (eerst MS-DOS laden, dan floppie WP erin als ik het me goed herinner).
En inderdaad DR-DOS was ook een niche OS dat dus ook een vroegtijdige dood stierf. Jammer, maar in een wereld waarin de sterkste overleven is dat niets ongebruikelijks. Leuk of niet leuk.
Mijn geheugen is inderdaad wat roestig. Ik draai immers al zo lang mee in de IT dat de term 'dinosaurus' op mij wel van toepassing is.
Voor die scripts en macro's van SUDO-APT-frutterdefrut heb je deskundigheid nodig die door het beperkte gebruik van dit soort OS'en nauwelijks voorhanden was. Beveiligign was een dingetje voor de 'leek', scripts werkten wel op de ene maar dus weer niet op de ander fork, exit scripts en macro's dus en binnen kwamen de Visualbasic apps waar de kennis breed van voorhanden was. Indoctrinatie van marketing of niet, het is en blijft een feit dat Microsoft WEL aansloeg waar alle anderen de boot misten. Wat daar de reden of oorzaak ook van was.
MS heeft inderdaad heel laat ingezien hoe de cloud en het internet een rol zouden gaan spelen. Dat gaf Linux een kans voet aan de grond te krijgen en voldoende expertise beschikbaar te maken om webservers (of dacht je dat dat 'vanzelf' gehost werd in de cloud?) met Linux op te tuigen. IoT is louter een webapplicatie die een ingebed een apparaat aanstuurt. Niks meer en niks minder. Wie zijn 'gateway' nog steeds in de meterkast heeft, tja... Dan ben je inderdaad een OUD lid...

@ R.J. TUIJNMAN
Niet dat het nu verder nog relevant is – maar ik denk inderdaad dat de intentie (een monopolie willen creeëren) wel degelijk relevant is (geweest). En dat dat aspect uiteindelijk heeft geresulteerd in de door jou geprezen standaardisatie: één hardware-set met één OS-smaakje. De marketing was nodig om die intentie te camoufleren door de focus te leggen bij "nieuwe" MS-ontwikkelingen.

Maar nogmaals… op dit moment nauwelijks meer relevant: het monopolie (de lock-in) is er. Misschien dat de inzet van web-apps hierin nog iets gaat kunnen betekenen... we gaan het zien... :-)

Gehannes met SUDO-APT-frutteldefrut :-) maar ik verwacht dat zowat iedereen de gateway in de meterkast heeft.

“Voor die scripts en macro's van SUDO-APT-frutterdefrut heb je deskundigheid nodig” Wat betreft dom geboren, suf gewiegd en nooit wat bijgeleerd hebben we een probleem met een generatie die opgegroeid is met Apple/Microsoft als het om de innovatie middels obscure hobby-projecten gaat.

Wat betreft de obscure hobby-projecten van reversed engineering wordt je niet rijk door het plukken van aardbeien maar door de handel erin als je een monopolie hebt. Juist de uniformiteit van de open standaard gaat om het voorkomen van de vendor lock-in, de hoek waarin je geduwd wordt door een drugsdealer die scholieren een gratis versie geeft zodat ze verslaafd zijn voordat ze zich als nieuwe aardbeienplukkers melden op de arbeidsmarkt.

Beetje als je moet gezond eten maar ongezond eten goedkoop en makkelijk te verkrijgen maken, de truc van gratis maar niet voor niets gebruik ik SUDO DNF UPDATE maar dat terzijde. En ja, ik kan het ook grafisch met dnfdragora doen maar ik vind een commando handiger dan me suf te klikken via een touchpad.

@Een Oudlid: Nou, jij lekker aan het SUDO typwerk, jij gelukkig, iedereen gelukkig. Neemt niet weg dat Microsoft de IT een enorme boost heeft gegeven, en dat was het punt waar het me in den beginne om ging...

@Hugo: Quote: "Ik denk trouwens dat Bill per jaar meer belasting betaalt dan de meeste mensen in hun hele leven". Ik denk het niet. Misschien in absolute getallen, maar zeker niet procentueel. De hele fortune 500 heeft hun fortuin vergaard met vooral geen belasting betalen. Even los van het feit dat hun bedrijven ook al zeer creatief zijn in het (niet) betalen van belasting. En bedenk even dat ook een donatie aan een goed doel gewoon een aftrekpost is. Om weer terug te komen op de quote: ik denk dat de aftrekpost van die donatie hoger is dan de belasting die de meeste mensen in hun hele leven betalen.

@Tuinman: "Dat gaf Linux een kans voet aan de grond te krijgen..." Dat is niet helemaal waar. Het internet is ontstaan op basis van Unix en Mainframe omgevingen. Linux was in 1991 een logische omgeving om ook in het internet te gebruiken. Met name Linux heeft de groei van het internet mogelijk gemaakt. Pas toen duidelijk werd dat er geld te verdienen viel aan het internet is ook MS wakker geworden en heeft geïnvesteerd in (vooral de marketing van "hun") internet toepassingen.

Ik draai al decennia volledig op Linux. Zelfs office toepassingen werken meestal beter dan in de MS-Office. Het enige waar Linux niet altijd goed mee om kan gaan zijn closed-source afhankelijkheden zoals macro's in Office of diverse audio en video formaten. Simpelweg omdat het voor ontwikkelaars lastig is om er achter te komen hoe een specifiek formaat in detail werkt of omdat de legal afdeling achter een ontwikkelaar aan gaat als die een open source versie van "hun" software heeft gemaakt.

Toegegeven, al die forks van OS-en en toepassingen maakt het wel lastig om uit te vinden wat bij jou past. Maar is dat niet nu eenmaal de vrije markt? Ik vind het altijd vreemd dat als het gaat om betaalde systemen altijd de vrije markt erbij wordt gehaald. Denk aan overnames om het marktaandeel/monopolie te vergroten; "dat is toch gewoon de vrije markt..". Dat heeft Oracle gedaan met SUN, voor MySQL en OpenOffice. Maar diezelfde "vrije markt keuzevrijheid" wordt bij Linux dan weer als tegenargument gebruikt. Je hebt nog altijd de keuze om je vrijwillig slaaf te maken van een monopolistische grootverdiener die je graag van je overbodige geld af wil helpen of om op zoek te gaan naar een oplossing die goed past bij je eigen behoeften.

@R.J.Tuijnman
duidelijk dat je een MS-fanboy bent, maar de werkelijkheid is dat MS altijd dwars gelegen heeft bij het definieren van standards en daarbij ook illegale middelen gebruikt heeft om bijv. de organisaties in verschillende landen te "kopen" met bijv. het ooxml-fileformat beschreven in 7000 pagina's en vervuild met enkele gepatenteerde aspekten.

Internet draait voor +65% op linux is daarmee t.o.v. MS dominant, tellen we daarbij de vele embedded-linux-devices en niet te vergeten Android dat op een linuxkernel draait dan verschrompelt MS langzaam, proberen nog wat te redden met "windows sub-system for linux".
MS is "over the top" zeker met win11 waarvan ook alleen de pro-versie zoals bij win10 nog bruikbaar is voor zakelijk gebruik.

Of zoals een andere systemmanager eens zei, "ik ben blij met MS, daar gaat zoveel fout dat ik er goed aan verdien".

@Jan: wat een ongenuanceerde onzin weer: 'fanboy'... Ik HAAT Microsoft! Ze hebben me in mijn jaren als systeembeheerder tot wanhoop gedreven met hun licentiemodellen!
Maar ik kan niet ontkennen dat ze een grote invloed hebben gehad en stimulans waren voor de ontwikkeling van de IT. Zonder Microsoft waren we niet verder gekomen dan wat Atari en MSX-achtig gebroddel. Ere wie ere toekomt: Microsoft bracht 'de computer' bij de mensen thuis...

“Zonder Microsoft waren we niet verder gekomen dan wat Atari en MSX-achtig gebroddel.”

Dat is een mening die me niet zo goed onderbouwd lijkt aangezien een keus voor commercial off-the-shelf software vooral leidde tot een verzameling puntoplossingen welke tot op heden nog altijd een kruiwagen met kikkers is. De obscure hobby-projecten hebben wat dat betreft het ‘security by obscurity’ voordeel.

En naar mijn mening bracht niet Microsoft de computer bij de mensen thuis maar de PC-prive regeling die tot 2004 simpel was, werknemer kon een PC kopen van zijn bruto loon, door vakantiedagen of ADV-dagen in te ruilen. Wat betreft de belastingvoordelen voor het gewone volk is het geheugen bij sommigen wat roestig maar ik denk dat dit uiteindelijk meer geholpen heeft dan Windows.

@Een oudlid: blijft een feit dat men toen massaal PC's ging kopen, uitgerust met in eerste instantie MS-DOS. Maar goed, we kunnen hier nog wel een jaar over door kissebissen, ik heb niet de indruk dat er enig begrip is voor wederzijdse standpunten. Ik staak deze discussie dan ook hier en nu en wens iedereen veel plezier met zijn of haar OS'je naar keuze...

"... ik heb niet de indruk dat er enig begrip is voor wederzijdse standpunten."

een vent die dat durft toe te geven... alhoewel ik sterk de indruk heb dat je ook niet van enig inzicht zal veranderen blijft het daarbij toch wel weer een loze "gesture".


@RJ Tuinman
"Zonder Microsoft waren we niet verder gekomen dan wat Atari en MSX-achtig gebroddel."

Waar denk je dat "MS" in "MSX" voor staat?

MS heeft MSX gemaakt nadat ze MS-DOS hadden gemaakt. Volgende keer even Wikipedia raadplegen voordat je iets post!

Gehannes met SUDO-APT-frutteldefrut of MSX-achtig gebroddel.
Nu we toch bezig zijn : Atari voor de sound en er zat een muis bij.
Op Linux kun je ook prima brodellen trouwens. Gaat zoveel fout dat ik er goed aan verdien. Daarom bij voorkeur Linux als MS subsystem voor the best of two worlds.
Maar wel eens met Tuijnman. Voor begrip moeten we inderdaad niet hier zijn :-)

Winget-upgrade-frutteldefrut gaat de SUDO een beetje anders maar verder hetzelfde en de eigenaar van GitHub is.....Microsoft. Begrip is complex omdat de hoeveelheid kennis die iemand heeft over een bepaalde materie ook nog geïnterpreerd moet worden naar de situatie. Gelukkig hebben we internet als naslagwerk want mocht een PC-dokter zoals R.J. Tuijnman het vergeten zijn, dat SUDO-APT-frutteldefrut is eigenlijk nog niet zo'n gek idee als er meer op de PC geïnstalleerd is dan alleen de software van Microsoft. Beter goed gejat dan slecht bedacht:

https://keivan.io/the-day-appget-died/

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-20T12:43:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.