Managed hosting door True

Week 46 - 2003

Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Koopt Novell zichzelf een nieuwe toekomst? Waar staat de server? Hoeveel hotspots heb je nodig voor goede ontvangst?

Koopt Novell zichzelf een nieuwe toekomst?
... in ieder geval een nieuwe kernel. Had u ook even een déjà vu toen Novell vorige week aankondigde Linux-leverancier Suse over te willen nemen? Rond 1993 zette Novell zijn kaarten al eens eerder op Unix. Toen kocht het netwerkbedrijf het Unix-erfgoed van AT&T op en bracht vervolgens Unixware uit. Dat leidde twee jaar van adembenemende vergezichten in met als hoogtepunt de geplande versmelting van Netware en Unixware tot Supernos (ik verzin het niet!). Het bleef 'slideware'. In 1995 deed Novell de hele Unix-handel al weer over aan SCO. Toen was de deconfiture van Novell al lang en breed ingezet. De aanval op de desktop was mislukt en het marktaandeel op de server brokkelde af. In beide gevallen kwam dat door 'aartsrivaal' Microsoft. Het is dan ook niet vreemd dat de Novell-top zich ditmaal haastte te verklaren dat de overname van Suse absoluut niet tegen Microsoft is gericht. Dat zou ik ook beweren. De geschiedenis leert dat wie een vinger wijst naar Microsoft, minstens zijn hele arm verliest.
De overname zet Novell weer op de kaart. Netware is op, Linux heeft toekomst - zo simpel ligt het. Met Suse als kern kan het bedrijf weer dromen van een volwaardige rol in de servermarkt. Novell heeft straks- als eenmaal het overzetten van alle Netware-diensten en Novell-producten naar Linux is afgerond - eindelijk de combinatie van netwerkbesturingssysteem én applicatieserver. Met file/print-diensten, directory-systeem, mailserver (Groupwise) en de Zenworks beheer-tools biedt Novell een interessant aanbod op de Linux-markt. Bovendien treedt IBM - de stille kracht achter zovele Linux-initiatieven - als suikeroom op. Als Novell zich ditmaal in godsnaam maar geen 'aanval op de desktop' in het hoofd haalt.
 
Waar staat de server?
... nergens, allemaal virtueel man! Bedrijven kunnen theoretisch veel geld sparen door hun servers - zoals dat heet - te 'consolideren'. De praktijk is immers toch vaak dat voor elke bedrijfsapplicatie een apart systeem wordt opgesteld. Dat is - zeker voor het Intel-platform - wel zo simpel. Maar dat leidt tot een enorme overcapaciteit aan rekenkracht en opslagruimte. De trend is daarom naar grotere systemen, rackservers en serverkaarten: meer applicaties op één systeem, meerdere systemen in één kast. The next big thing is 'virtualisatie' waarbij intelligente software rekenkracht, opslagruimte en geheugen efficiënt verdeelt. Ook voor de Intel-markt zijn er inmiddels producten waarbij meerdere besturingssystemen gelijktijdig kunnen draaien: virtuele machines op één fysiek systeem. Pionier Vmware bracht deze week Virtual Center uit. Dit is software waarmee flinke aantallen virtuele servers - die Windows, Linux of Netware kunnen draaien -zijn samen te brengen op één of enkele fysieke systemen. Ook Microsoft mengt zich na de overname van Connectrix in deze markt. Ook deze week verscheen Virtual PC 2004 onder het Microsoft-label, volgend jaar volgt een serverversie. Microsoft wil daarmee vooral klanten bedienen die geleidelijk migreren van Windows NT naar Windows 2003. Wedden dat ook daar Linux net als in de pc-versie uit het installatiemenu zal verdwijnen?
 
Hoeveel hotspots heb je nodig voor goede ontvangst?
... niet te weinig maar vooral ook niet teveel. Een onverwacht probleem begint zich voor te doen in trendy Amerikaanse steden: teveel hotspots! Het probleem van al die draadloze toegangspoorten naar het internet is dat ze met elkaar concurreren. Al die radio's zitten op een gedeeld spectrum en dat leidt tot 'verkeersopstoppingen'. De technologie is op dit moment niet in staat de ontvanger vast te klinken aan de gewenste of eenmaal gevonden zender. Elk moment gaan de basisstations de concurrentiestrijd opnieuw aan. Techneuten zien via extra software en betere antennes op termijn wel oplossingen, maar dan moeten we weer een nieuwe notebook kopen. Het blijft tobben.< BR>
 
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-11-14T00:00:00.000Z Fred van der Molen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.